Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Το χρονικό της ντροπής



Ένα τεράστιο θέμα που η έκβασή του απειλεί να δυναμιτίσει την ομαλή εξέλιξη των ελληνικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου ανέκυψε προ διετίας και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, χωρίς να έχει δοθεί ακόμη η απαιτούμενη λύση.

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Αιγάλεω Θωμάς Μητρόπουλος απέκτησε το 2008 το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ Ηλυσιακός (που τότε μετείχε στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής κατηγορίας) από τους ιδιοκτήτες της Χριστοβασίλη και Μαρκάκη. Ο στόχος του αιγαλεώτη παράγοντα ήταν, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, να μετονομάσει την ΠΑΕ του Ζωγράφου σε «ΠΑΕ ΗΑΟ Αιγάλεω» και το Αιγάλεω που αγωνίζονταν στην Γ΄ Εθνική, σε Ηλυσιακό.

Ο γνωστός για την εμπλοκή του μερικά χρόνια πριν στο διαβόητο σκάνδαλο της «παράγκας» άνδρας, επεδίωξε με τον τρόπο αυτό να εξασφαλίσει θέση στη δεύτερη κατηγορία για το Αιγάλεω, που αγωνιστικά είχε ήδη κατρακυλήσει μέσα σε δυο σεζόν από τη Σούπερ-Λίγκα στη Γ΄Εθνική. Επέλεξε βέβαια, να διαβεί στο δρόμο που είχαν ανοίξει οι σχετικές διατάξεις που εφαρμόζονταν για τις συγχωνεύσεις ομάδων, χωρίς να λάβει υπόψη του ούτε τη θέση των ερασιτεχνικών τμημάτων των ΠΑΕ που είχε στην ιδιοκτησία του, ούτε τις επιθυμίες του φίλαθλου κόσμου.

Είναι γενικώς αποδεκτό ότι οι σύλλογοι, στην ύπαρξη των οποίων βασίζεται η δημιουργία των αθλητικών επαγγελματικών εταιρειών, εκφράζουν τα όνειρα και τις επιδιώξεις των τοπικών κοινωνιών στις οποίες εδρεύουν. Ως εκ τούτου, η οποιαδήποτε απόφαση για αλλαγή της ισχύουσας διοικητικής δομής θα έπρεπε το λιγότερο να έχει την ανοχή, αν όχι την έγκριση της βάσης που την στηρίζει. Η γνώμη λοιπόν των διοικήσεων των ερασιτεχνικών τμημάτων, των παλαιμάχων αθλητών, αλλά γιατί όχι και των φιλάθλων των περιοχών, θα έπρεπε να παίζει έναν ουσιώδη λόγο σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Αυτή ήταν άλλωστε και η φιλοσοφία του νομοθέτη που εισήγαγε τις σχετικές διατάξεις περί συγχωνεύσεων αθλητικών σωματείων. Το ζητούμενο ήταν η ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και όχι βέβαια η εν μια νυκτί εξαφάνιση από τον ποδοσφαιρικό χάρτη ιστορικών ομάδων, όπως εν προκειμένω, ο Ηλυσιακός.

Στην προσπάθειά του να προκαταβάλει την κοινή γνώμη και ίσως να προετοιμάσει το επιδιωκόμενο για εκείνον αποτέλεσμα, ο Θ.Μ. βρήκε αρκετούς συμπαραστάτες.
Την σεζόν 2008-2009 η ΠΑΕ Ηλυσιακός αγωνίστηκε στο γήπεδο του Αιγάλεω με απόφαση της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών Β'-Γ' Εθνικής κατόπιν της υποβολής σχετικού παραχωρητηρίου το οποίο εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2008 με εντολή του δημάρχου Αιγάλεω. Το επίμαχο αυτό έγγραφο στη συνέχεια ανεκλήθη, με το αιτιολογικό ότι λόγω θέρους δεν ήταν δυνατό να συγκληθεί το δημοτικό συμβούλιο Αιγάλεω για να το εγκρίνει, ωστόσο η «ζημιά» είχε γίνει.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ηλυσιακός αγωνίσθηκε χωρίς διακριτικά σήματα και για το λόγο αυτό του επεβλήθη πρόστιμο από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) και οι ποδοσφαιριστές του εμφανίζονταν στο γήπεδο με κυανόλευκη εμφάνιση (διαφορετική από τα παραδοσιακά του χρώματα που είναι το κίτρινο και το μαύρο). Το ίδιο έγινε και με την ΠΑΕ Αιγάλεω (της οποίας πρόεδρος εμανιζόταν στα χαρτιά ο παλιός ποδοσφαιριστής της και συγγενής του Θ. Μητρόπουλου Στέλιος Πούλος) που αρχικά αγωνιζόταν στο γήπεδο Δάσους Χαϊδαρίου επίσης με διαφορετικά χρώματα (ροζ-μαύρο) παρόλη την αρνητική απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) για τη μετονομασία της ομάδας.

Ωστόσο, ο Θ. Μ. επανήλθε με αίτημά του προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, που κατέθεσε λίγες ημέρες πριν επικυρωθούν οι τελικές βαθμολογίες των πρωταθλημάτων Β’-Γ’ Εθνικής της περιόδου 2008-2009. Στην αίτησή του ζητούσε βάσει των εμπορικών νόμων να συγχωνευτούν οι δύο ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες του, δια’ απορροφήσεως της μίας (ΠΑΕ Ηλυσιακός) από την άλλη (ΠΑΕ Αιγάλεω).

Η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου απευθύνθηκε εκ νέου υπηρεσιακά προς την ΕΕΑ, ως μόνη αρμόδια για να γνωμοδοτήσει επί του ζητήματος. Κι αυτό διότι η υπόθεση δεν είχε να κάνει μόνο με το εμπορικό μέρος, αλλά και με την ύπαρξη ερασιτεχνικών αθλητικών τμημάτων , τα οποία στην προκειμένη περίπτωση (τουλάχιστον από πλευράς Ηλυσιακού) δεν συναινούσαν στη διαδικασία.

Όλα έδειχναν πως και η δεύτερη αίτηση του Θωμά Μητρόπουλου δεν ήταν δυνατό να γίνει δεκτή, για διάφορους λόγους. Πρώτα απ’ όλα, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είχε ήδη ενσωματώσει στο Καταστατικό της μια διάταξη της FIFA, βάσει της οποίας απαγορεύονταν εφεξής οι συγχωνεύσεις των αθλητικών εταιρειών που έχουν προφανή στόχο την αναβάθμιση της αγωνιστικής κατάστασης των συλλόγων (π.χ. με αλλαγή κατηγορίας, όπως ίσχυε στη συγκεκριμένη περίπτωση). Ακόμη, η αιτούμενη ΠΑΕ Αιγάλεω θα έπρεπε να έχει περιέλθει σε καθεστώς διάλυσης και εκκαθάρισης, καθότι είχε υποβιβασθεί στη Δ’ Εθνική κατηγορία, οπότε δεν θα ήταν δυνατό να απορροφήσει μια υγιή ΠΑΕ, όπως ο Ηλυσιακός.

Παρόλα αυτά, την Κυριακή 09/08/09 και μετά από συνεχείς αναβολές η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ενέκρινε με πλειοψηφία 5-3, παρά την αρνητική εισήγηση του προέδρου της εισαγγελέα κ. Κουτελιδάκη, την συγχώνευση των δυο ΠΑΕ δι' απορροφήσεως της μίας (Ηλυσιακός) από την άλλη (Αιγάλεω) με το διακριτικό τίτλο "ΠΑΕ Αιγάλεω ΑΟ".
Το χρώματα της νέας ομάδας είναι μπλε-άσπρο και η έδρα της, το δημοτικό στάδιο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης».

Αντιδράσεις

Η διοίκηση του ερασιτέχνη Ηλυσιακού υπό τον κ. Βασίλειο Μπαλαμπέκο αμφισβητεί ως παράνομη την απόφαση της συγχώνευσης και για το λόγο αυτό κατέθεσε αίτηση θεραπείας προς την ΕΕΑ. Η τελευταία, απέρριψε ως απαράδεκτη την ανωτέρω αίτηση το Φεβρουάριο του 2010 και ενώ το πρωτάθλημα βρισκόταν σε εξέλιξη, με το αιτιολογικό ότι εκκρεμούσε η λήψη απόφασης για το ζήτημα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο επίσης έχει προσφύγει ο Ερασιτέχνης Ηλυσιακός.

Στην όλη διαδικασία της συγχώνευσης των δυο ΠΑΕ αντέδρασαν έντονα οι φίλαθλοι και των δύο ομάδων. Στη συγχώνευση αντιτάχθηκε σθεναρά ο Ερασιτέχνης Ηλυσιακός και ο σύλλογος παλαιμάχων ποδοσφαιριστών της ομάδας, που προχώρησαν σε ιδιαίτερα δυναμικές κινητοποιήσεις, από την πρώτη στιγμή.
Στο Αιγάλεω συστάθηκε "Συντονιστική Επιτροπή για τη σωτηρία της ομάδας". Με συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες (ανακοινώσεις στο διαδίκτυο, παράσταση στο δημοτικό συμβούλιο Αιγάλεω, συλλογή υπογραφών συμπαράστασης, συνεντεύξεις Τύπου κ.τ.λ.) πέτυχε να αναγνωρισθεί επίσημα σαν κίνηση πολιτών. Μάλιστα κατά τη συνεδρίασή του δημοτικού συμβουλίου της πόλης στις 19-3-2009, η Επιτροπή εξουσιοδοτήθηκε ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις να αναζητήσει μια διάδοχο κατάσταση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην ΠΑΕ Αιγάλεω.

Ερωτήματα για το θέμα έχουν επίσης κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων από τους βουλευτές Λιάνα Κανέλλη, Γιάννη Δημαρά, Γρηγόρη Ψαριανό, Αθανάσιο Πλεύρη κ.α. Πρόσφατα, αρμόδιος εισαγγελέας έχει ζητήσει διερεύνηση με το ερώτημα εάν έχουν σημειωθεί παρατυπίες, ενώ ευθύνες αναζητήθηκαν και από τον τέως υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Βλάχο, που ενέκρινε την απόφαση συγχώνευσης, παρά τις αρνητικές εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου του.

Η τελική έκβαση της υπόθεσης

Την Τρίτη 15 Ιουνίου του 2010 ανακοινώθηκε από τον Ερασιτέχνη Ηλυσιακό ότι σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση προς το αρμόδιο Τμήμα του ΣτΕ ήταν ακυρωτική για την υπουργική απόφαση που αφορούσε στη συγχώνευση της ΠΑΕ Ηλυσιακός με την ΠΑΕ Αιγάλεω.
Ανταπαντώντας, η διοίκηση της ΠΑΕ Αιγάλεω έκανε γνωστή την πρόθεσή της -σε περίπτωση που τελικά το ΣτΕ ακυρώσει τη συγχώνευση- να διαλύσει την ομάδα που ονομάζεται "Ηλυσιακός" και προειδοποίησε τους διοικούντες του ερασιτέχνη Ηλυσιακού να προετοιμαστούν για συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής.

* Σχετικός ιστότοπος: http://www.ilisiakos.com/contact.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...