Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Αφιέρωμα: Β΄ Εθνική 1976 – 1983 (μέρος Δ')

Παναιτωλικός 1975
(φωτό: Ιστολόγιο "Ζείδωρον")

(του Νίκου Δημ. Νικολαίδη)

Έχουμε ήδη κάνει λόγο για τις απαρχές του πρωταθλήματος Β΄ Εθνικής, που άρχισε άτυπα (υπό μορφή προκριματικού τουρνουά) με το ξεκίνημα της δεκαετίας του ’60, πήρε εν-συνεχεία διάφορες «φόρμες» ως τακτική κατηγορία (από την περίοδο 1962-63) για να καταλήξει σε «δυαδική» μορφή με δύο Ομίλους (Νότου & Βορρά) όπου οι ομάδες τοποθετούνταν με γεωγραφικά (όσο ήταν δυνατόν, διότι υπήρξαν και τρανταχτές εξαιρέσεις) κριτήρια. Πρώτη χρονιά διεξαγωγής ήταν η σεζόν 1975-76, με το σύστημα να διατηρείται έως και μια οκταετία αργότερα (1982-83) για να αντικατασταθεί από την ενιαία διοργάνωση ενός πανελλήνιου ομίλου 20 ομάδων (αργότερα 18).


«Στιγμές»
Ορφεύς Αιγάλεω - ΟΦΗ
Περίοδος 1975-76: Σημειώνεται μια απίστευτη εκκρεμότητα η οποία αγγίζει τα όρια της δικαστικής εμπλοκής, με τελικό ζημιωμένο τον Πανελευσινιακό αφού στη θέση του στη μεγάλη κατηγορία, παρότι είχε τερματίσει δεύτερος, αγωνίσθηκε με υπουργική παρέμβαση (!) ο Παναιτωλικός. Τον τίτλο στο Νότο κέρδισε ο Ο.Φ.Η., εγκαινιάζοντας έτσι μια μακρά παρουσία του στην Α΄ Εθνική. Από το Βορρά το μοναδικό εισιτήριο πήρε ο Α.Ο. Καβάλας μετά την ισοβαθμία του με τη Βέροια, αφού διέθετε καλύτερο «συντελεστή τερμάτων» από εκείνη.


Αιγάλεω - Κόρινθος (1-0)
Περίοδος 1976-77: Στο Νότο έχουμε ένα πολύ αμφίρροπο πρωτάθλημα. Στον πρώτο γύρο ξεχωρίζουν η Προοδευτική και η Ρόδος, αλλά στους αγώνες ρεβάνς ξεπετάγονται το Αιγάλεω με την Κόρινθο που είναι και οι τελικοί συν-διεκδικητές. Το «Σίτι» είχε την τύχη να υποδέχεται την τελευταία αγωνιστική στην έδρα τους τους Πελοποννήσιους, αρκούμενο έστω σε μια ισοπαλία για να επιστρέψει στην Α΄ Εθνική. Πήρε νίκη (1-0) και έκλεισε θριαμβευτικά τη χρονιά. Στο Βορρά η Βέροια κάθισε επιτέλους στο «θρόνο» της. Μετά από ισοβαθμία με τη Δόξα Δράμας, οφείλουμε να επισημάνουμε.


Εθνικός Αστέρας - Ρόδος (2-3)
Περίοδος 1977-78: Πιο εύκολα η Ρόδος (που είχε ιδρυθεί μόλις δέκα χρόνια πριν) και πιο δύσκολα η Λάρισα (με 2 βαθμούς διαφορά από τον Ολυμπιακό Βόλου) κατακτούν την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία. Για τους Θεσσαλούς (που είχαν υποβιβασθεί το 1975) θα ξεκινήσει μια «χρυσή» περίοδος με απίστευτα τρόπαια.Οι Δωδεκανήσιοι θα έχουν περιπέτειες...


Πίσσας, Πίττας και Καρσιώτης (Κορίνθου)

·       Περίοδος 1978-79: Στο Νότο η Κόρινθος -με σχετική άνεση- υπερτερεί του Ατρόμητου Αθήνας, έχοντας προπονητή τον Παύλο Γρηγοριάδη. Είναι ο πρώτος τίτλος Β΄ Εθνικής για την ομάδα του Ισθμού. Στο Βορρά όμως, ο πρωταθλητής Πιερικός κρίθηκε ένοχος απόπειρας δωροδοκίας ποδοσφαιριστών της Νίκης Βόλου και έτσι τη θέση του (και μαζί την άνοδο στην Α΄ Εθνική) πήρε η δεύτερη στην τελική βαθμολογία Δόξα Δράμας. Να σημειωθεί όμως ότι η ποινή του αρχικά πήρε αναστολή από το Συμβούλιο της Επικρατείας και η ομάδα αγωνιζόταν Τετάρτες και Κυριακές για να καλύψει το χαμένος έδαφος. Τελικά,  οι Κατερινιώτες υποβιβάσθηκαν στο Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα με οριστική απόφαση του ΣτΕ (μετά από έναν "μαραθώνιο" αποφάσεων των Δ.Α.Ε. και Ε.Π.Ο. αλλά και προσφυγή στο Α.Σ.Ε.Α.Δ !!!), όπως και ο ουραγός Απόλλων Καλαμαριάς, που τιμωρήθηκε με αφαίρεση βαθμών σαν υπεύθυνος της διακοπής του εντός έδρας αγώνα του με τη Νίκη Βόλου, ενώ αποκλείσθηκε για κάποιες αγωνιστικές και το γήπεδό του. Αντίθετα, η Βέροια _που είχε πέσει από τη μεγάλη κατηγορία την προηγούμενη σεζόν λόγω απόπειρας δωροδοκίας παικτών του Αιγάλεω και αφού απαλλάχθηκε από νέα, παρόμοια κατηγορία (!)_διασώθηκε τώρα ακριβώς την τελευταία στιγμή σε βάρος της Αναγέννησης Άρτας, έπειτα από αγώνα «μπαράζ» μεταξύ των δύο ομάδων. Στο Νότο η Χαλκίδα που τερμάτισε στη 14η θέση τιμωρήθηκε με υποβιβασμό λόγω απόπειρας δωροδοκίας του τερματοφύλακα του Ηρόδοτου Ηρακλείου Κρήτης Πατηνιώτη πριν από τον μεταξύ των δύο ομάδων αγώνα που έγινε στις 29-4-1979 στο γήπεδο της Νέας Αλικαρνασσού (νίκησαν οι γηπεδούχοι με 2-0) και έτσι παρέμεινε στη Β΄ Εθνική ο 17ος της κατάταξης, Παναρκαδικός. Υποβιβάσθηκαν ακόμη ο Ιωνικός Νικαίας (που έχασε στο τέλος σε δραματικό αγώνα στο Λουτράκι την παραμονή του αλλά θα επέστρεφε σε 3 χρόνια), η Δραπετσώνα (που δεν τα κατάφερε στη μία και μοναδική της συμμετοχή στην κατηγορία) και ο Ολυμπιακός Λιοσίων, που θα γύριζε άμεσα στη Β΄ Εθνική ένα χρόνο μετά. Ωστόσο η Χαλκίδα θα δικαιωθεί λίγους μήνες μετά, θα ξεκινήσει τα παιχνίδια της και πάλι στη Β΄ Εθνική, για να αποβληθεί οριστικά στη συνέχεια (!!!)

Πιο αναλυτικά η πορεία και τα ρόστερ των πρωταθλητών Β΄ Εθνικής (1975-76 έως και 1978-79)
1975-76
Νότος
Καθόλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος, ο ΟΦΗ ήταν πρωταγωνιστής. Με τεχνικό τον Γιάννη Ζαφειρόπουλο διεκδίκησε την πρωτιά από την ισχυρή Ρόδο και, όταν η τελευταία τιμωρήθηκε με αφαίρεση βαθμών για απόπειρα δωροδοκίας, η ομάδα της Κρήτης εξασφάλισε την άνοδο και επιστροφή ύστερα από 5 έτη απουσίας, στην Α΄Εθνική. Ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε με τον ΟΦΗ στην κορυφή έχοντας 28 βαθμούς, έναντι 26 βαθμών της Ρόδου, 24 β. των Χανίων, 23 β. της Προοδευτικής και 21 β. του Αιγάλεω. Την 21η αγωνιστική η Ρόδος έπιασε τον ΟΦΗ στην πρώτη θέση και για σχεδόν 2,5 μήνες οι δυο αντίπαλοι εναλλάσονταν στην πρωτοπορία. Όμως, στις 14 Μαΐου του 1976 η Δευτεροβάθμια Ανακριτική Επιτροπή (ΔΑΕ) της ΕΠΟ, επέβαλλε ποινή αφαίρεσης 7 βαθμών στη Ρόδο για απόπειρα δωροδοκίας παικτών του Κορωπίου και η ομάδα της δωδεκανήσου τέθηκε εκτός μάχης. Ο ΟΦΗ, επιτυγχάνοντας στη συνέχεια τρεις συνεχόμενες νίκες, εξασφάλισε και τυπικά τον τίτλο του πρωταθλητή. Στον τελευταίο αγώνα του στο Ηράκλειο, στις 27 Ιουνίου 1976, δόθηκε πανηγυρικός χαρακτήρας με εορτασμούς έως και τις πρώτες πρωϊνές ώρες της επομένης ημέρας.
Τα αποτελέσματα του ΟΦΗ, κατά σειρά, ήταν: Με Αιγάλεω 0-2 και 1-1, Ιωνικό 3-0 και 2-3, Χανιά 3-1 και 1-1, Φωστήρα 2-1 και 2-0, Άγιο Δημήτριο 2-1 και 2-1 (στο ουδέτερο γήπεδο του Ρεθύμνου, λόγω τιμωρίας για επεισόδια οπαδών του από το παιχνίδι με το Αιγάλεω), Καλαμάτα 3-1 και 0-0, Πάτραι 1-1 και 1-0 (στο ουδέτερο γήπεδο των Χανίων), Παναρκαδικό 0-2 και 4-1, Προοδευτική 3-0 και 0-1, Πανελευσινιακό 2-3 και 1-0, Ρόδο 0-2 και 2-4, Κορωπί 2-1 και 3-1, Εθνικό Αστέρα 2-1 και 0-0, Ατρόμητο Πειραιά 0-0 και 4-1, Ορφέα Αιγάλεω 2-1 και 2-1 (μετά το αποτέλεσμα αυτό ο ΟΦΗ ξέφυγε με 7 βαθμούς του δεύτερου Παναρκαδικού), Αμφιάλη 1-0 και 2-0 (όπου αναδείχθηκε και μαθηματικά πρώτος), Κόρινθο 1-0 και 1-3, Ηλυσιακό 2-0 και 1-3 και Ολ. Λιοσίων 1-0 και 1-0.
Το ρόστερ
·         Τερματοφύλακες: Πατηνιώτης, Πανακάκης, Μουλανάκης.
·         Αμυντικοί: Ροδιτάκης, Πίτσος, Βασιλείου, Γραβιάς, Κουλουμτζάκης, Αλεξανδρής (αρχηγός), Εμ. Τσαγκαράκης.
·         Μέσοι: Γιαλαμάς, Κορωνάκης, Ξωμεριτάκης, Μαραγκουδάκης, Μηνάς, Θ. Τσαγκαράκης.
·         Επιθετικοί: Τζιράκης, Παπαδόπουλος (1ος σκόρερ της ομάδας), Μπέης, Μαχλάς, Τσαΐνης.
Βορράς
Το ρόστερ της Καβάλας
·         Τερματοφύλακες: Μασμανίδης, Κοϊβέρογλου.
·         Αμυντικοί: Τέης, Μπουγατσάς, Κόκκαλης, Αβραμίδης, Μαυρομαράς, Ρήγας, Ζεϊτίδης.
·         Μέσοι: Καπετανίδης, Χρυσαφίδης, Πάτσας, Διαμαντόπουλος.
·         Επιθετικοί: Μαχαιρίδης, Κατσώνης, Ον. Χαραλαμπίδης, Δήμ. Φιλιππίδης.

1976-77
Νότος
Το Αιγάλεω δεν τα πήγε καλά στην αρχή της περιόδου, αλλά στους αγώνες του δεύτερου γύρου παρουσιάσθηκε εμφανέστατα βελτιωμένο και με το Λάμπη Σεραφείδη στην τεχνική ηγεσία, κέρδισε τελικά "στο νήμα" τον τίτλο, από την ανταγωνίστρια Κόρινθο.
Κατά σειρά, όλα τα αποτελέσματα: Εθνικός Αστέρας-Αιγάλεω 2-2 και 0-1, Αιγάλεω-Καλαμάτα 3-0 και 1-1, Λεβαδειακός-Αιγάλεω 2-2 και 0-2, Ρόδος-Αιγάλεω 1-1 και 0-1, Αιγάλεω-Παναρκαδικός 4-0 και 0-2, Πανηλειακός-Αιγάλεω 1-3 και 0-5, Αιγάλεω-Προοδευτική 0-0 και 0-2, Καλλιθέα-Αιγάλεω 1-1 και 0-4, Αιγάλεω-Χανιά 2-1 και 2-2, Πάτραι-Αιγάλεω 2-2 και 0-2, Αιγάλεω-Πανελευσινιακός 1-1 και 0-1, Ατρόμητος Πειραιώς-Αιγάλεω 0-1 και 1-3, Αιγάλεω-Φωστήρ 2-3 και 1-0, Αιγάλεω-Κορωπί 3-1 και 2-0, Ηλυσιακός-Αιγάλεω 1-0 και 0-2, Αιγάλεω-Ολυμπιακός Λιοσίων 1-1 και 2-1, Ηρόδοτος-Αιγάλεω 0-0 και 2-6, Αιγάλεω-Ορφέας Αιγάλεω 2-1 και 1-0, Κόρινθος-Αιγάλεω 2-2 και 0-1.
Το ρόστερ

·         Τερματοφύλακες: ΣυρίγοςΜυλωνάς, Κωνσταντώνης.
·         Αμυντικοί: Ιωάν. Τσίκας, Παπαδάκης, Γεντίκης, Δαμιανίδης, Πιλάβης, Τριπολιτσιώτης, Π. Κατσικογιάννης, Παπαϊωάννου.
·         Μέσοι: Μαρτίνος, Τσαλαμάγκας, Πηγαδίτης, Αξιώτης.
·         Επιθετικοί: Χάσταλης, Ρεμούνδος, Λαλούσης, Κωνσταντίνου, Αναστασιάδης, Κ. Τσίκας, Βενέτης.
Βορράς
Το ρόστερ της Βέροιας
·         Τερματοφύλακες: Μασάδης, Μπλατσιώτης.
·         Αμυντικοί: Τερζής, Τοπαλίδης, Τραπεζανλίδης, Σίμος, Μιχαηλίδης, Σωκρ. Κουσουλάκης, Άγγ. Σπυρίδων.
·         Μέσοι: Χατζάρας, Κελεσίδης, Ελευθεριάδης, Στεφ. Γαϊτάνος, Μελετίδης, Πουρσανίδης.
·         Επιθετικοί: Παπατζίκος, Χρ. Υφαντίδης, Σιούτης, Συναχείρης.

1977-78
Νότος
Η Ρόδος πήρε τον πρώτο της τίτλο στην κατηγορία, έχοντας προπονητή το Μιχάλη Μπέλλη.
Η ομάδα του σμαραγδένιου νησιού πραγματοποίησε έναν εκπληκτικό β΄γύρο (ενώ στο τέλος του α΄ γύρου ήταν στην τρίτη θέση, πίσω από τον πρωτοπόρο Ατρόμητο Αθηνών και τον δεύτερο της κατάταξης Πανελευσινιακό), με αποτέλεσμα να τερματίσει στην 1η θέση με 9 βαθμούς διαφορά.
Η επιτυχία αυτή ήρθε μετά από προσπάθειες πολλών ετών, καθώς η ομάδα ήταν 5η το 1972, 3η το 1974, 4η το 1975, 5η το 1976 και 3η το 1977.
Κατά σειρά, τα αποτελέσματα της Ρόδου ήταν: Ρόδος-Πάτραι 6-0 και 2-1, Ιωνικός-Ρόδος 1-1 και 1-2, Ρόδος-Παναρκαδικός 1-0 και 1-1, Ολυμπιακός Λιοσίων-Ρόδος 2-0 και 0-0, Ρόδος-Κόρινθος 2-1 και 0-0, ΠΑΟ Αγίου Δημητρίου-Ρόδος 1-2 και 0-5, Ρόδος-Χαλκίδα 1-0 και 1-0, Ηρόδοτος-Ρόδος 1-1 και 0-2, Ρόδος-Χανιά 5-1 και 0-0, Μεσολόγγι-Ρόδος 0-1 και 4-1, Πανελευσινιακός-Ρόδος 2-0 και 0-1, Ρόδος-Εθνικός Αστέρας 3-0 και 3-2 (ενώ στο ημίχρονο οι γηπεδούχοι προηγούνταν στο σκορ με 2-0), Ατρόμητος Πειραιώς-Ρόδος 1-0 και 0-3, Ρόδος-Καλλιθέα 1-0 και 1-1, Παναιτωλικός-Ρόδος 1-3 και 1-4, Ρόδος-Φωστήρας 2-0 και 3-2, Ηλυσιακός-Ρόδος 1-0 και 0-2, Ρόδος-Προοδευτική 1-0 και 1-0, Ατρόμητος Αθηνών-Ρόδος 2-1 και 1-2.
Το ρόστερ
·         Τερματοφύλακες: Δοξάκης, Κουμπιός.
·         Αμυντικοί: Διακονικολάου (αρχηγός), Ταχραμάνης, Τανίδης, Χατζηαχμέτ, Αγχιολάς, Ελευθερίου, Σταυρής.
·         Μέσοι: Καραντάνης, Σκαρτάδος, Καμπούρογλου, Δράκος, Μιχαηλίδης.
·         Επιθετικοί: Χάσταλης, Γεωργαλής, Παπαοικονόμου, Ράδος (1ος σκόρερ), Κώττης, Ξύππας.
Βορράς
Το ρόστερ της Λάρισας
·         Τερματοφύλακες: Μπουντόλος, Ταμπάρας, Κουβεντάρης.
·         Αμυντικοί: Παραφέστας, Σελιώνης, Ράμμος, Πατσιαβούρας, Αναγνώστου, Μπούτος, Αργυρούλης.
·         Μέσοι: Δράμαλης, Μανδραβέλης, Θώδης, Κουμαράς, Μουσιάρης, Μαντζουράκης.
·         Επιθετικοί: Λιάπης, Κουκολίτσιος, Βαλαώρας.

1978-79
Νότος
Έπειτα από «μονομαχία» με τον Ατρόμητο Περιστερίου, η ομάδα της Κορίνθου, την οποία για ολόκληρο τον πρώτο γύρο προπονούσε ο Νίκος Μπαϊρακτάρης για να την αναλάβει στη συνέχεια ο Παύλος Γρηγοριάδης, κέρδισε το πρωτάθλημα.
Τα αποτελέσματα ήταν: Κόρινθος-Ατρόμητος Αθηνών 2-1 και 1-2, Ολυμπιακός Λιοσίων-Κόρινθος 1-0 και 3-3, Κόρινθος-Παναρκαδικός 4-0 και 4-1, Κόρινθος-Πανελευσινιακός 2-0 και 1-1, Ιωνικός-Κόρινθος 1-1 και 0-2, Κόρινθος-Χανιά 1-0 και 0-1, Παναιτωλικός-Κόρινθος 1-0 και 1-4, Κόρινθος-Ηρόδοτος 4-0 και 3-2, Χαλκίδα-Κόρινθος 0-1 και 1-7, Κόρινθος-Καλλιθέα 2-2 και 1-1, Λεβαδειακός-Κόρινθος (στον Ορχομενό) 1-2 και 0-2, Κόρινθος-Αχαρναϊκός 3-0 και 1-0, Δραπετσώνα-Κόρινθος 1-1 και 0-1, Εθνικός Αστέρας-Κόρινθος 0-0 και 0-3, Κόρινθος-Φωστήρας 2-1 και 0-2, Ηλυσιακός-Κόρινθος 2-2 και 0-3, Κόρινθος-Λαμία 2-0 και 4-0, Ολυμπιακός Λουτρακίου-Κόρινθος 2-1 και 3-3, Κόρινθος-Προοδευτική 0-0 και 2-0.
Το ρόστερ

·         Τερματοφύλακες: Στέφας, Παππάς.
·         Αμυντικοί: Αγουρίδης, Μουτάφης, Καραμπελούσης, Γράμψας, Μακρής, Τραγανός.
·         Μέσοι: Καλκούνος, Καλαϊτζίδης, Τζαμουράνης, Βέργος, Οικονόμου, Κουλουμάσης.
·         Επιθετικοί: Καρσιώτης (αρχηγός), Πίσσας, Αθ. Ιντζόγλου, Σαΐνης, Πίττας.

Βορράς
Το ρόστερ της Δόξας Δράμας
·         Τερματοφύλακες: Γκατζηλάκης, Φεστέρης.
·         Αμυντικοί: Καλλιμάνης, Μπανάσας, Κόντος, Δ. Στόικος, Κ. Στόικος, Ταντσίδης.
·         Μέσοι: Κατσαρίδης, Νηστικάκης, Η. Παπαμιχαήλ, Παπαδόπουλος, Στράντζαλης.
·         Επιθετικοί: Καλαϊτζής, Λεπτίδης, Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, Ν. Αθανασιάδης, Χιονάκης.

(Συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...