Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Επαγγελματικό πρωτάθλημα ΕΣΑΚΕ (β μέρος)



Με τη λήξη της κανονικής περιόδου 1992-93, καθορίσθηκαν τα ζευγάρια των Play-off με βάση τα τότε ισχύοντα. Στη 2η λοιπόν φάση, οι τέσσερις πρώτοι της κατάταξης (ΠΑΟΚ-ΠΑΟ-Πανιώνιος-ΟΣΦΠ) είχαν ρεπό. Την αυλαία των αγώνων (με ζητούμενο τις δυο νίκες) άνοιξαν οι αναμετρήσεις Ηρακλή-Παγκρατίου (8ος-9ος), Άρη-Γυμναστικού (5ος-12ος), ΑΕΚ-Δάφνης (7ος-10ος) και Περιστερίου-Απόλλωνα (6ος-11ος). Το 13ο στη βαθμολογία Σπόρτιγκ και ο ουραγός Πειραϊκός υποβιβάσθηκαν στην Α2 ανδρών.

Στο «Ιβανόφειο» ο Ηρακλής επικράτησε εύκολα του Παγκρατίου με 76-60, στο «Αλεξάνδρειο» ο Άρης δεν είχε πρόβλημα να φτάσει σε μια άνετη νίκη (96-69) επί των λαρισινών, στο «Γεώργιος Μόσχος» Η ΑΕΚ υπέταξε τη Δάφνη (85-70) και στο κλειστό Περιστερίου ο ΓΣΠ έπειτα από δραματικό αγώνα υπερίσχυσε των πατρινών με 87-86.
Τα δεύτερα παιχνίδια ήταν αρκετά για να περάσουν στην επόμενη φάση δυο ομάδες. Ο Άρης που θριάμβευσε και στη Λάρισα με 77-59 και η ΑΕΚ που νίκησε στο κλειστό της Δάφνης με 106-94. Αντίθετα, ο Ηρακλής ηττήθηκε στου ΜΕΤΣ με 76-87 και το Περιστέρι στην Πάτρα με 72-88. Έτσι, απαιτήθηκαν τρίτοι αγώνες, στους οποίους οι έχοντες το πλεονέκτημα έδρας προκρίθηκαν (Ηρακλής 70-59, Περιστέρι 95-68).

Στην τρίτη φάση είχαμε τα ζευγάρια ΠΑΟΚ-Ηρακλής, ΟΣΦΠ-Άρης, ΠΑΟ-ΑΕΚ και Πανιώνιος-Περιστέρι. Ο ΠΑΟΚ ήταν η μόνη ομάδα που «καθάρισε» με δυο ματς (100-73 και 88-80). Στις υπόλοιπες τρεις περιπτώσεις απαιτήθηκαν τρία παιχνίδια. Ο Ολυμπιακός νίκησε στη Χαλκίδα τον Άρη με 87-81, για να ηττηθεί στο «Αλεξάνδρειο» 69-78 και να προκριθεί τελικά με 77-74 στο ΣΕΦ. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε στη Γλυφάδα 78-61 της ΑΕΚ, αλλά έχασε με 67-74 στη ρεβάνς και χρειάσθηκε να ξανά-νικήσει με 73-61 για να πάρει το εισιτήριο.
Τέλος, ο Πανιώνιος άρχισε με νίκη στη Νέα Σμύρνη (85-71), αλλά συντρίφτηκε στο «Ανδρέας Παπανδρέου» με 58-80! Τα χαμόγελα για τους οπαδούς του επέστρεψαν ωστόσο, μετά το 79-58 του τρίτου αγώνα.

Στα ημιτελικά (για τρεις νίκες) είχαμε τις συναντήσεις ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού και ΠΑΟ-Πανιωνίου. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε σπάζοντας την έδρα του ΠΑΟΚ (48-57), ενώ ο Παναθηναϊκός έκανε «περίπατο» στη Γλυφάδα (72-46). Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας οι πειραιώτες διπλασίασαν τις επιτυχίες τους (54-62) και απέκτησαν σαφέστατο προβάδισμα έναντι των θεσσαλονικέων. Αντίθετα, στη Νέα Σμύρνη ο Πανιώνιος κατόρθωσε να ισοφαρίσει τις νίκες (89-86). Αποφασισμένος να ανατρέψει την σε βάρος του κατάσταση, ο ΠΑΟΚ φθάνει στη νίκη στο Παλέ ντε Σπορ με 70-64, μειώνοντας το σκορ σε 1-2. Στη Γλυφάδα επίσης ο Παναθηναϊκός περνάει μπροστά με 75-66.
Στα τελευταία ματς ο Ολυμπιακός κερδίζει στο ΣΕΦ με 59-49 ολοκληρώνοντας την ανατροπή του και ο ΠΑΟ επικρατεί στη Νέα Σμύρνη (65-57) περνώντας στον Τελικό.

Στο μεγάλο Τελικό, ο ΠΑΟ αρχίζει με νίκη στη Γλυφάδα (62-51) , για να απαντήσει ο Ολυμπιακός στο Περιστέρι με 89-74. Όλα κρίθηκαν στο τρίτο παιχνίδι, καθώς η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη πέρασε «δια πυρός και σιδήρου», νικώντας 77-72 και κάνοντας το 1-2 στις νίκες. Φοβούμενοι πιθανά έκτροπα στον Πειραιά, ο ΠΑΟ ανακοίνωσε τη μη κάθοδό του σε άλλο αγώνα και έτσι ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας, για πρώτη φορά μετά από 15 ολόκληρα χρόνια! (για τις θέσεις 3-4 είχαμε ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 70-67, 82-71 και 77-71).

Μια νέα δυναστεία λοιπόν, ξεκινούσε στο χώρο του ελληνικού μπάσκετ…



Το δράμα του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς
Την εξέλιξη της σειράς των Play-Off του πρωταθλήματος 1992-93 επισκίασε ο σοβαρότατος τραυματισμός του φόργουορντ του Πανιωνίου Σλόμπονταν Γιάνκοβιτς, οκτώ λεπτά πριν το τέλος του τέταρτου αγώνα της σειράς μεταξύ Πανιωνίου και ΠΑΟ στο κλειστό της Νέας Σμύρνης, στις 28 Απριλίου του 1993. Καθώς τα πνεύματα ήταν ιδιαίτερα οξυμένα από δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών (λόγω της κρισιμότητας της αναμέτρησης και των διαφόρων επιχειρηματικών, οικονομικών και άλλων συμφερόντων στο νεοπαγές επαγγελματικό πρωτάθλημα μπάσκετ), τους παίκτες των δυο ομάδων διακατείχε μεγάλη νευρικότητα αλλά και προκατάληψη εναντίον των διαιτητών.

Στη μοιραία επίθεση των γηπεδούχων, ο Γιάνκοβιτς επιχείρησε μπάσιμο και λέϊ απ μπροστά στο Φραγκίσκο Αλβέρτη, όμως ο Κουκουλεκίδης υπέδειξε ένα αμφισβητούμενο επιθετικό φάουλ που για τον σέρβο παίκτη ήταν το πέμπτο. Εκνευρισμένος από την απόφαση του διαιτητή, ο Γιάνκοβιτς χτύπησε δυνατά το κεφάλι του στην καλυμμένη από μουσαμά βάση του ταμπλό, με πρόθεση να διαμαρτυρηθεί υποθέτοντας προφανώς ότι η μεταλλική επιφάνεια καλύπτετο από προστατευτικό φελιζόλ. Κάτι τέτοιο όμως δυστυχώς δε συνέβαινε, κάτι απαράδεκτο για επίσημο αγωνιστικό χώρο γηπέδου καλαθόσφαιρας.

Αστραπιαία, ο παίκτης κατέρρευσε στο παρκέ και ο γιατρός του Πανιωνίου κ. Κατσιφαράκης που έσπευσε άμεσα από πάνω του, τον άκουσε να λέει ότι δεν αισθανόταν τα χέρια και τα ποδια του! Το σοκ ήταν μεγάλο για όλους, καθώς σύντομα διαπιστώθηκε ότι ο άτυχος αθλητής είχε υποστεί κάταγμα και διατομή του νωτιαίου μυελού στο ύψος των αυχενικών σπονδύλων, γεγονός που τον υποχρέωσε να παραμείνει σε αναπηρικό καροτσάκι για το υπόλοιπο της σύντομης ζωής του. Ο γεννημένος στις 15-12-1963 Μπόμπαν "έφυγε" τελικά πριν συμπληρώσει καν τα 43 του χρόνια, στις 28-6-2006 ξεχασμένος σχεδόν από όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...