SAVE EGALEO

Τα μέλη της Επιτροπής Σωτηρίας του Αιγάλεω Α.Ο. (2009-10)

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Τιτίνα Πανταζή: Η πρώτη εκλεγμένη Ελληνίδα Ευρωβουλευτής.

Η Τιτίνα Πανταζή με τον Ανδρέα
(πηγή ΤΑ ΝΕΑ)
(Γράφει ο Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης

Λιγότερο από μία εβδομάδα απομένει για τη διενέργεια των 10ων στη σειρά εκλογών προς ανάδειξη των μελών του νέου Ευρωκοινοβουλίου για την πενταετία 2024-2029. Ενδιαφέρον έχει να «επιστρέψουμε» στον Οκτώβριο του 1981, όταν μαζί με τις Εθνικές Εκλογές, διεξήχθησαν στη χώρα μας ταυτόχρονα οι -πρώτες στην ιστορία της- Ευρωεκλογές.




Η Ελλάδα στην Ε.Ο.Κ.

Την 1η Ιανουαρίου του ’81 η Ελλάδα εντάχθηκε επίσημα στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.) Τότε, η Βουλή των Ελλήνων επέλεξε 24 πρόσωπα ως πρώτους αντιπροσώπους (τόσους δικαιούμαστε βάσει του πληθυσμού μας) στην Ευρωβουλή. Από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (που ήταν στην κυβέρνηση) διορίστηκαν 14 αντιπρόσωποι, από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. (το οποίο ήταν αξιωματική αντιπολίτευση) επτά κι από το Κ.Κ.Ε., το Κ.Κ.Ε. Εσωτερικού και το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (ΚΟ.ΔΗ.ΣΟ.) ένας. Μεταξύ των πρώτων (διορισμένων) ευρωβουλευτών ήταν οι Ιωάννης Ζίγδης, Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος, Αναστάσιος Πεπονής, Κώστας Λουλές, Σπύρος Πλασκοβίτης, Ασημάκης Φωτήλας κ.α.

Αλλαγή πορείας.

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου οι Έλληνες προσήλθαν μαζικά στις κάλπες για τις τρίτες μεταδικτατορικά εκλογές που θα άλλαζαν δραματικά την πορεία της χώρας μας. Το συνεχώς ανερχόμενο ΠΑ.ΣΟ.Κ. του Ανδρέα Παπανδρέου θριάμβευσε με ποσοστό σχεδόν 48%, έναντι της συρρικνωμένης  Νέας Δημοκρατίας του Γεωργίου Ράλλη (αφού ο ιδρυτής της, Κωνσταντίνος Καραμανλής, είχε μεταπηδήσει από το 1980 στον προεδρικό θώκο) και του σημαντικά ενισχυμένου Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που κέρδισε περίπου το 12% των ψήφων.

Οι πρώτοι εκλεγμένοι Έλληνες στην Ευρωβουλή.

Ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα και στις ευρωεκλογές της ίδιας ημέρας. Εδώ το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε δέκα αντιπροσώπους, απέναντι σε οκτώ της Ν.Δ. και τρεις του Κ.Κ.Ε. (Βασίλης Ευφραιμίδης, Δημ. Αδάμος, Αλέκος Αλαβάνος). Από έναν ευρωβουλευτή ανέδειξαν το Κ.Κ.Ε. Εσωτερικού (Λεωνίδας Κύρκος), ο συνασπισμός του ΚΟ.ΔΗ.ΣΟ. με το Κόμμα Αγροτών Εργαζομένων (Γιάγκος Πεζμαζόγλου) και το Κόμμα Προοδευτικών του Σπύρου Μαρκεζίνη. Χωρίς εκπροσώπηση  στην Ευρώπη έμειναν τα κόμματα Χριστιανική Δημοκρατία (Νικόλαος Ψαρουδάκης), Ε.ΔΗ.Κ. (Ιωάννης Ζίγδης), Κόμμα Φιλελευθέρων (Νικήτας Βενιζέλος) και το Κίνημα Ελλήνων Μεταρρυθμιστών (Π. Μανωλόπουλος).

Μία γυναίκα μεταξύ 23 ανδρών!

Από τους συνολικά 24 εκλεγμένους Έλληνες αντιπροσώπους η συντριπτική πλειοψηφία ήταν άνδρες. Ωστόσο υπήρξε μεταξύ τους μία γυναίκα, της οποίας αξίζει να θυμηθούμε την πορεία.

Η Κωνσταντίνα («Τιτίνα») Πανταζή γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου του 1943 σε ένα χωριουδάκι του Νομού Αχαΐας, τον Άγιο Στέφανο. Σπούδασε Μετάφραση και Διερμηνεία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία και από το 1965 έως την 21η Απριλίου του 1967 (οπότε και εγκαθιδρύθηκε δικτατορία) ήταν προσωπική γραμματέας του Ανδρέα Παπανδρέου, μαζί με την Αγγέλα Κοκκόλα. Επανήλθε στη θέση της την τριετία 1977-1979. Το 1981 ήταν υποψήφια Ευρωβουλευτής με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου, οπότε και εκλέχτηκε ως δέκατη, με το σύστημα της απλής αναλογικής και βάσει λίστας. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας (που ιδρύθηκε το 1976 με πρωτοβουλία της Μαργαρίτας Παπανδρέου) στην οποία αργότερα υπηρέτησε ως πρόεδρος. Θήτευσε στην Ευρωβουλή από το 1981 έως το 1989 (επανεκλέχθηκε στις εκλογές του 1984). Διετέλεσε γενική γραμματέας ισότητας των δύο φύλλων στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1993-96) και μέλος της επιτροπής διεθνών σχέσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος για γυναικεία θέματα στις εφημερίδες Έθνος και Εξόρμηση, ενώ το 1998 εκδόθηκε το βιβλίο της με τίτλο Το Όνειρο των Ζαπατίστας.

Δείτε σχετικά:

https://www.youtube.com/watch?v=V_NldjOZj7A

https://biblionet.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF?personid=6621


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η «κατάρα» της Formula 1

  Μ. Σουμάχερ Μοιραία παιχνίδια της τύχης σκιάζουν τον ορίζοντα του πιο δημοφιλούς μηχανοκίνητου σπορ. ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης...