Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Πιο ψηλά απ’ όλους στον κόσμο!

Χρ. Παπανικολάου (1966)
Σαν σήμερα σημειώθηκε το εκπληκτικό επίτευγμα του μεγάλου Χρήστου Παπανικολάου.

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Ήταν μία ημέρα σαν σήμερα 24 Οκτωβρίου αλλά πριν από 53 ακριβώς χρόνια (1970) όταν 10.000 φίλαθλοι του στίβου αποθέωσαν τον επί 13 φορές πρωταθλητή Ελλάδας Χρήστο Παπανικολάου, μετά την ιστορική κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ. Εκείνο το Σαββατιάτικο απόγευμα στο Νέο Φάληρο ο σπουδαίος Θεσσαλός άλτης (γεννημένος στα Τρίκαλα στις 25 Νοεμβρίου 1941) πέτυχε το δικό του, κορυφαίο άθλο! Ήταν άλλωστε ο πρώτος Έλληνας αθλητής στα χρονικά του στίβου, που πετύχαινε κάτι τέτοιο.

Γεννημένος για τα ψηλά.

Ο Παπανικολάου ξεκίνησε την αθλητική του σταδιοδρομία από τον Γ.Σ. Τρικάλων. Λυγερός (με ύψος 1,82 μ.) και πολύ αλτικός, γρήγορα έγινε ευρύτερα γνωστός με αποτέλεσμα να αποκτηθεί από την ομάδα στίβου του Π.Α.Ο. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του πέτυχε να αναδειχθεί 13 φορές Πανελληνιονίκης, 8 φορές πρωταθλητής Βαλκανίων και δύο φορές Μεσογειονίκης


Επιπλέον, στις 2 Σεπτεμβρίου του 1966 κατατάχθηκε 2ος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης κερδίζοντας το αργυρό μετάλλιο με επίδοση 5,05 μ., πίσω από τον περίφημο Ανατολικογερμανό (και μεγάλο του αντίπαλο) Βόλφγκανκ Νόρντβιγκ (5,10 μ.

Β. Νόρντβιγκ (1965)

Ο τελευταίος, κατά δύο χρόνια μικρότερός του (γεν. 27 Αυγούστου 1943) και δύο πόντους ψηλότερος, ήταν ο αθλητής που αναμετρήθηκε με τον Παπανικολάου επί σειρά ετών. Και οι δύο τους θεωρούνται εμβληματικές μορφές του αθλήματος. Δύο χρόνια μετά, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού (1968) ο Έλληνας πρωταθλητής -έπειτα από τιτάνια προσπάθεια και βελτιώνοντας το πανελλήνιο ρεκόρ- πήρε την 4η θέση στον κόσμο.

Εφημερίδα 'Μακεδονία' (φύλλο Κυριακής 25-10-1970)

Η ιστορική επίδοση.

Ο Παπανικολάου δεν είχε καταφέρει να ανεβεί στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά ούτε και σε εκείνο των Πανευρωπαϊκών της Αθήνας, που ακολούθησαν (1969, με το Νόρντβιγκ να θριαμβεύει στα 5,30 μ.) Έναν χρόνο μετά, ο Ανατολικογερμανός κατείχε την κορυφαία επίδοση στον κόσμο (5,46 μ.) αλλά η μοίρα κάτι όφειλε στον Έλληνα αντίπαλό του. Το διεθνές μήτινγκ του «Γεώργιος Καραϊσκάκης», μία συνάντηση μεταξύ μικτών ομάδων στίβου της Αθήνας και του Βελιγραδίου, έμελλε να χαρίσει στον Παπανικολάου και ολόκληρο τον ελληνικό αθλητισμό μία υπέροχη στιγμή. 

Η μεγάλη στιγμή (πηγή: sansimera.gr)

Ο Χρήστος, ο οποίος ήταν σε μεγάλη φόρμα όλη τη χρονιά, άφησε έξυπνα τους συναγωνιστές του να «ξεφουσκώσουν», όσο εκείνος ανέμενε για να αρχίσει τις δικές του (έως έξι, σύμφωνα με τους κανονισμούς) προσπάθειες. Τα πλήθη ξέσπασαν σε ζητωκραυγές όταν, αφού έβαλε τον πήχη στα 5,47 μ., με ένα εξαιρετικό άλμα τον πέρασε, μόλις αγγίζοντάς τον! Το άλμα του μετρήθηκε κατόπιν και βρέθηκε 5,49 μ. που ήταν η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών και μάλιστα διατηρήθηκε έτσι, για το επόμενο 1,5 έτος.


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...