SAVE EGALEO

Τα μέλη της Επιτροπής Σωτηρίας του Αιγάλεω Α.Ο. (2009-10)

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Ο «άθλος» της Ηλεκτρικής!

 

Η κηδεία των Ελλήνων πεσόντων στη μάχη.
(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Η μάχη της Ηλεκτρικής έλαβε χώρα στις 13 Οκτωβρίου του 1944 στο Κερατσίνι μεταξύ μαχητών των αντιστασιακών οργανώσεων του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ (σε συνεργασία με ένοπλους πολίτες, εργάτες και τακτικούς αστυνομικούς) και της γερμανικής φρουράς του εργοστασίου της Ηλεκτρικής Εταιρείας. Αποτελεί την τελευταία ένοπλη σύγκρουση της Εθνικής Αντίστασης του λαού μας (1941 – 1944) και παράλληλα τη μοναδική φορά μετά το 1943 που επιτεύχθηκε η εθνική συμφιλίωση στην κατεχόμενη Αθήνα.


Το αιματόβρεχτο 1944

Κατά το τελευταίο έτος της κατοχής (1944) οι Γερμανοί (αλλά και οι «γερμανοντυμένοι» έλληνες προδότες-συνεργάτεςτους) είχαν σκληρύνει σε τέτοιο βαθμό τη στάση τους, ώστε οι εκτελέσεις ομήρων (Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά) τα συνεχή «μπλόκα» (της Κοκκινιάς στηνΠλατεία της Οσίας Ξένης κ.α.) με τις συλλήψεις και τα μεσαιωνικά βασανιστήρια σε βάρος πατριωτών, οι εμπρησμοί ολόκληρων συνοικισμών και οι εν-ψυχρώ δολοφονίες αθώων πολιτών είχαν καταντήσει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στην πρωτεύουσα. Ακόμη και τις τελευταίες ημέρες της παραμονής τους στην Αθήνα (και πιο συγκεκριμένα στις 29 Σεπτεμβρίου 1944) οι κατοχικές δυνάμεις προέβησαν σε ανήκουστα ανοσιουργήματα, σκοτώνοντας και καίγοντας ζωντανούς μέσα στις οικίες τους πάνωαπό 100 άμαχους πολίτες της συνοικίας του Αγίου Γεωργίου του Αιγάλεω (τότε Πυριτιδοποιείο), ενώ την ίδια ημέρα εκτέλεσαν χωρίς δίκη στα Τουρκοβούνια 13νεαρούς άνδρες του Ε.Λ.Α.Σ. που είχαν συλληφθεί υπερασπίζοντας ένα φυλάκιό τους στην περιοχή του Γαλατσίου, λίγες ημέρες πριν.

Εφημερίδα 'Ελευθερία' (φ. 14-10-1944)

Η Απελευθέρωση

Το μεσημέρι της Πέμπτης 12ης Οκτωβρίου του 1944, σαν σήμερα δηλαδή πριν από σχεδόν 80 χρόνια, οι τελευταίοιγερμανοί αξιωματικοί και στρατιώτες εγκατέλειψαν την ελεύθερη πια Αθήνα, της οποίας οι ηρωικοί κάτοικοι «ανάσαναν» για πρώτη φορά μετά από 3,5 ολόκληρα χρόνια ανείπωτης σκλαβιάς και στερήσεων. Ο κόσμος, αφού πρώτα ποδοπάτησε με μανία το στεφάνι που κατέθεσε φεύγοντας στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη επί της Πλατείας Συντάγματος η γερμανική αντιπροσωπεία, ξεχύθηκε κατά χιλιάδες στους δρόμους για ένα ξέφρενο πανηγύρι που διήρκεσε πάνω από 24 ώρες!


Αγωνία στον Πειραιά!

Στο γειτονικό Πειραιά, ωστόσο, η κατάσταση δεν ήταν παρόμοια, αφού οι ναζί δεν είχαν, ακόμη, αποχωρήσει. Σε μία πρωτοφανή απόφαση που για τους ίδιους δεν θα προσπόριζε κάποιο όφελος, αλλά θα οδηγούσε σε λιμό ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής, οι γερμανοί προσπάθησαν να καταστρέψουν το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας που οι εγκαταστάσεις του ήταν στο Κερατσίνι. Αφού πρώτα εξουδετέρωσαν τις δύο βάρδιες των εργατών, άρχισαν να υποσκάπτουν περιμετρικά το κτίριο, τοποθετώντας εκρηκτικούς μηχανισμούς. Οι ενέργειές τους ξεκίνησαν αργά το βράδυ της 12ης Οκτωβρίου, ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί από τους κατοίκους και συνεχίστηκαν αμείωτες τις πρωϊνές ώρες της επομένης μέρας. Ωστόσο, πληροφορίες που μετέδωσαν κάποιοι περίοικοι έφτασαν γρήγορα στα αυτιά των επικεφαλής του Ε.Λ.Α.Σ., οι οποίοι κινητοποιήθηκαν άμεσα και με τη βοήθεια τακτικών αστυνομικών αλλά και ένοπλων πολιτών και εργατών της περιοχής, κατάφεραν να αποτρέψουν την καταστροφή των κτιρίων. Η μάχη που δόθηκε ήταν πολύωρη, με τους γερμανούς να υποχρεώνονται τελικά, ύστερα από βαριές απώλειες που υπέστησαν, σε ατιμωτική παράδοση. Στον αντίποδα, περισσότεροι από δέκα Έλληνες πατριώτες είχαν πέσει ένδοξα στο πεδίο της τιμής, εκπληρώνοντας έτσι την ύστατη υποχρέωσή τους προς τη μητέρα-πατρίδα. Ας είναι Αναπαυμένοι.  

  • Διαβάστε ΕΔΩ ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στην μάχη για τη διάσωση του εργοστασίου.

Σχετικά άρθρα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η «κατάρα» της Formula 1

  Μ. Σουμάχερ Μοιραία παιχνίδια της τύχης σκιάζουν τον ορίζοντα του πιο δημοφιλούς μηχανοκίνητου σπορ. ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης...