Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Η όμορφη δίοπος και ο μεγαλύτερος άθλος της!

Δίοπος Janice Rand
(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Την 1η Απριλίου του 1930, στο Ann Arbor του Michigan ήρθε στον κόσμο ένα όμορφο κοριτσάκι. Ήταν η Mary Ann Chase, που όμως γρήγορα δόθηκε για υιοθεσία στην οικογένεια Whitney. Εκείνοι της άλλαξαν το μικρό όνομα σε Grace Elain, το οποίο με δική της πρωτοβουλία, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε, το μετέτρεψε σε Grace Lee, με το οποίο και έγινε ευρύτερα γνωστή. Τη γνωρίσαμε κι εμείς στην Ελλάδα, από τον χαρακτηριστικό της ρόλο στην Αμερικανική τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας του Gene Roddenberry με τίτλο Star Trek (1966-1969), που προβλήθηκε και από τη δική μας τηλεόραση. Ήταν η γοητευτική Janice Rand, μία δίοπος (δηλαδή κάτι σαν βοηθός-γραμματέας ή επιμελήτρια) του πλοιάρχου James Tiberius Kirk (τον οποίο ενσάρκωνε ο Καναδός ηθοποιός William Shatner) του διαστημόπλοιου Enterprise, μία υπαξιωματικός δηλαδή, που υπηρετούσε στον... αστροστόλο της Ενωμένης Ομοσπονδίας Πλανητών, κατά τον (μελλοντικό φυσικά) 23ο αιώνα. Σήμερα, όμως θα γνωρίσουμε τον αληθινό, μεγάλο της άθλο!

Το ξεκίνημά της

Η Grace έδειξε από νωρίς την έφεσή της στα καλλιτεχνικά. Από την ηλικία των 14 ετών, ήδη τραγουδούσε (ως girl singer) μετέχοντας στο πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού WJR, του Ντίτροϊτ. Προς το τέλος της εφηβείας της μετακόμισε στο Σικάγο, όπου άρχισε να συνεργάζεται σε διάφορα night-club με την τραγουδίστρια ‘Billie Holiday’ (1915 – 1959) και τον τζαζίστα ‘BuddyRich (1917 - 1987). Επιπλέον, ξεκίνησε περιοδείες με τις ορχήστρες των ‘SpikeJones (1911 – 1965) και Fred Waring (1900 – 1984).

Στις μεγάλες σκηνές

Το 1951, όταν ήταν μόλις 21 ετών συμμετείχε στο μουσικοχορευτικό σώου Top Banana, που ανέβηκε στο περίφημο Θέατρο Μπρόντγουεϊ. Έπαιξε το ρόλο της Miss Holland. Δύο χρόνια μετά εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μικρή οθόνη και πιο συγκεκριμένα στη δραματική σειρά με τίτλο Cowboy G-Men (1953). Εν συνεχεία, θα πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 τηλεοπτικές εμφανίσεις, σε πάνω από ογδόντα διαφορετικά τηλεοπτικά σώου. Το 1954 πρωταγωνίστησε και στην κινηματογραφική μεταφορά του Top Banana.


Συνεργάτης του G. Roddenberry

Πριν από το «ντεμπούτο» της στον 1ο κύκλο του Star Trek (αργότερα: Star Trek-The Original Series) είχε δύο φορές τουλάχιστον συνεργαστεί με τον εμβληματικό παραγωγό Gene Roddenberry (1921 - 1991). Της δόθηκε, από το αρχικό επεισόδιο (The Man Trap, 8 Σεπτεμβρίου 1966) ο ρόλος μίας υπαξιωματικού που είχε πλεγμένα όρθια (σε «κότσο», σύμφωνα με τη μόδα της εποχής) τα ξανθά της μαλλιά, αλλά δεν ήταν μία συνηθισμένη, «διακοσμητική» παρουσία. Η ερμηνεία της στα οκτώ επεισόδια που πρόλαβε να παίξει (θα δούμε γιατί...) ήταν επιτυχής, εκφράζοντας έντονο συναίσθημα και κερδίζοντας τους τηλεθεατές. Ήταν ευαίσθητη και το έδειχνε καθαρά στην οθόνη της t.v., κάτι που άρεσε πολύ στο κοινό. Δεν βασίσθηκε καθόλου στη sexy στολή της (εξάλλου όλες οι γυναίκες του πληρώματος φορούσαν μίνι φούστες), ούτε στο έμφυτο, φωτεινό της χαμόγελο. Έπειθε με την εξαιρετική της, παρότι σχετικά ολιγόλεπτη, ηθοποιία. Ωστόσο αυτό δεν έμελλε να κρατήσει πολύ. Με μία πολύ άγαρμπη κίνηση και για λόγους που δεν εξηγήθηκαν ποτέ επαρκώς, υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από τη σειρά, κάτι που αποδέχθηκε. Λίγα χρόνια μετά, ο ίδιος ο Roddenberry εμφανίσθηκε μετανιωμένος για αυτή την απόφαση, κατηγορώντας το δίκτυο NBC.

Η επιστροφή!

Θα περνούσαν πολλά χρόνια, έως ότου ο πρώην συμπρωταγωνιστής της DeForest Kelley (1920 - 1999) που ερμήνευε το Δρ. Μακόι, τη συναντούσε τυχαία και της μετέφερε τη σφοδρή επιθυμία των φίλων της σειράς να την ξαναδούν! Πήρε μέρος σε αρκετές παραγωγές (franchise) με θέμα το Star Trek, με την τελευταία από αυτές να λαμβάνει χώρα το 1996 (στο επεισόδιο με τίτλο Flashback της σειράς Voyager). Αφού το 1979 στο φιλμ Star Trek: The Motion Picture είχε προαχθεί σε Chief Petty Officer, στην μετέπειτα εμφάνισή της το 1991 (Star Trek: The Undiscovered Country) κατείχε το βαθμό της Υποπλοιάρχου (Lieutenant Commander). Την είδαν, ακόμη, για σύντομες συμμετοχές,  στην ταινία Star Trek: Of Gods and Men (2007) και The Captains (2011) που σκηνοθέτησε ο ίδιος ο W. Shatner.


Η ταραχώδης προσωπική της ζωή.

Η Grace έκανε δύο γάμους, που αμφότεροι είχαν ατυχή κατάληξη. Από τον πρώτο της σύζυγο, το ντράμερ Sydney Dwek με τον οποίο διαζεύχτηκε το 1966, απέκτησε δύο γιους. Αργότερα (1970) παντρεύτηκε το μουσικοσυνθέτη Jack Dale, για να χωρίσουν τελικά, το 1991. Από πολύ νωρίς στράφηκε στο αλκοόλ, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τους προσωπικούς της «δαίμονες». Η κατάχρησή της μετατράπηκε σε καθολική εξάρτηση, όταν μπλέχτηκε και με φαρμακευτικές ουσίες. Σε αυτή την κρίσιμη καμπή της ζωής της, της συμπαραστάθηκε ενεργά ο... Βουλκάνιος υποδιοικητής της, Mr. Spock. Με τη βοήθεια του εμβληματικού Leonard Nimoy (1931 – 2015) στάθηκε ξανά στα πόδια της και αφιέρωσε τα τελευταία 35 χρόνια της ζωής της στο να συμπαραστέκεται με κάθε τρόπο σε εξαρτημένα άτομα, τα οποία γνώριζε στα διάφορα συνέδρια των φίλων της επιστημονικής φαντασίας, όπου μετείχε συστηματικά.

Ένας από τους γιους της δήλωσε πως «ήθελε να τη θυμούνται ως μία επιζήσασα των καταχρήσεων». Όλα της τα βιώματα τα παρουσίασε στην αυτοβιογραφία της με τίτλο The Longest Trek: My Tour of the Galaxy, που κυκλοφόρησε το 1998. Την Πρωτομαγιά του 2015 έφυγε ήρεμα από τη ζωή (φυσικά αίτια) στο σπίτι της στο Coarsegold της Καλιφόρνια. Ήταν 85 ετών. Στις 26 Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς το 5ο επεισόδιο της σειράς Star Trek Continues με τίτλο Devided We Stand, αφιερώθηκε στη μνήμη της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...