SAVE EGALEO

Τα μέλη της Επιτροπής Σωτηρίας του Αιγάλεω Α.Ο. (2009-10)

Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Κώστας Γιαννακόπουλος: "Υλικό για αποδράσεις, τα κόμικς!"

 (Συνέντευξη στο Νίκο Δημ. Νικολαΐδη)

Αγαπητέ μου Κώστα,

η μεγάλη σου συνεισφορά στη διάδοση των κόμικς στη χώρα μας είναι αδιαμφισβήτητη. Πέρα όμως από αυτό, για μένα έχει τεράστια σημασία το γεγονός πως με τιμάς με την ειλικρινή σου φιλία. Ζητώ λοιπόν σήμερα, από το φίλο μου, να κάνει μία αναδρομή σε αυτό το υπέροχο ταξίδι του με τη δημιουργία του mycomics.gr, της ιστοσελίδας που πραγματικά, αγαπά τα εικονογραφημένα περιοδικά. Πότε ξεκίνησες το εγχείρημα, υπό ποιες συνθήκες και ποιος ή ποιοι υπήρξαν οι πιστοί συνεργάτες σου όλα αυτά τα χρόνια ?

 Ξεκινήσαμε μια μέρα του μακρινού, για τα δεδομένα τoυ Internet, 2003-2004. Δεν υπήρξε κανένα συγκεκριμένο ερέθισμα για αυτό. Βρεθήκαμε με την ευκαιρία κάποιας ανταλλαγής περιοδικών με τον Κώστα τον Καπετσώνη και κάπου εκεί έπεσε η ιδέα του να φτιάξουμε ένα site για να προβάλουμε το χόμπυ μας. O Κώστας Καπετσώνης  είναι ο ορισμός του πολυτεχνίτη - εμπειροτέχνη. Από το μηδέν ξεκίνησε από την μία να  μαθαίνει και από την άλλη να εφαρμόζει και να δίνει μορφή σιγά στο site. Εγώ από την άλλη όντας στο χώρο της πληροφορικής είχα αρκετά εύκολα τα διαχειριστικά για την δημιουργία τους site, τους server και πολλά άλλα που χρειάστηκαν, Υπήρξε πρόσβαση σε εξοπλισμό ψηφιοποίησης (scanner) επιδόσεων  και φυσικά υλικό να προβάλλουμε στο site οπότε το νερό μπήκε στο αυλάκι και μέσα σε ένα χρόνο παρουσιάσαμε το site. Με την ευκαιρία να πω ότι ήταν από τα πρώτα που έδωσαν σκαναρισμένα ολόκληρα κόμικς σε αξιοπρεπή ανάλυση. Ακολούθησε μετά ένα ρεύμα από πολλούς άλλους φίλους με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή πολλές ιστορικές σειρές.

 





Ποιες ηλικιακές ομάδες ενδιαφέρονται περισσότερο, στις μέρες μας, για τα παλαιότερα κόμικς της δικής μας γενιάς ?

 Κυρίως αυτοί που αγόραζαν τα ίδια κόμικς φρεσκοτυπωμένα στο περίπτερο. Πιστεύω ακράδαντα ότι σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι απλά αγοράζουν κομμάτια αναμνήσεων παρά περιοδικά για ανάγνωση. Κρατάω μερικά ιδιότυπα στατιστικά από τις συναλλαγές που κάνω. Από αυτά προκύπτει αβίαστα ότι οι τότε αναγνώστες είναι οι τωρινοί αγοραστές - συλλέκτες. Προκύπτει επίσης ότι ξεκινούν πάλι με τίτλους που “ξέρεις φίλε τα είχα όλα αλλά μου τα πέταξε η μάνα μου” ή κάποια άλλη παρόμοια φυσική καταστροφή. Μετά σιγά σιγά στρέφονται σε άλλους  κοντινούς χρονικά τίτλους και και ούτω καθεξής. Αυτά να σημειώσω ότι ισχύουν για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Είτε είναι κοντά στα πενήντα όπως εμείς οι του Μπλεκ είτε στα 30 οι του π.χ. Αλμανάκο. Συνήθως ξεκινάνε την ανάκαμψη στο χώρο των συλλογών όταν βρεθούν σε μια καλή ή καλύτερη οικονομική κατάσταση. Σπάνια πάντως βλέπω μεταγραφές από μία συλλεκτική ομάδα σε άλλη. Αναγνώστες αγοραστές δηλαδή του παλιού καλού Μπλεκ να είναι και αγοραστές του Μίκυ της ίδιας περιόδου. Υπάρχουν βέβαια όπως σε κάθε κανόνα μερικές φωτεινές εξαιρέσεις πολυσυλλεκτών που μαζεύουν τα πάντα..

 

  

Από τι εξαρτάται, κατά τη γνώμη σου, η συλλεκτική αξία ενός περιοδικού ?


Όσο η συλλεκτική αξία ταυτίζεται με την οικονομική η απάντηση έχει να κάνει και περιστρέφεται γύρω από την οικονομική δύναμη του κοινού που αγοράζει το περιοδικό. Έτσι παρουσιάστηκαν τα limit up (!) του Κόμιξ, του Mίκυ Μυστήριο κ.α.. Οι παιδικοί τους αναγνώστες βρέθηκαν μεγάλοι με δουλειά και εισόδημα στα χέρια τους που τους επέτρεε να αγοράζουν  όσο όσο κομμάτια του παρελθόντος του. 

Πέρα από το οικονομικό και την δυνατότητα του συλλέκτη να αγοράσει μεγάλο ρόλο παίζουν  η σπανιότητα σε συνδυασμό με το ζήτηση και πόσοι θέλουν και ψάχνουν κάποιο τεύχος. Όλος ο κόσμος θέλει το Μίκυ #1 γιατί είναι ένα ιστορικό τεύχος, το θέλουν όσοι μαζεύουν Μίκυ Μάους, το θέλουν όσοι μαζεύουν γενικά, το θέλουν ακόμα όσοι ψάχνουν μόνο τα τεύχη νούμερο 1 από κάθε σειρά, το θέλουν και οι επενδυτές.. Πιο δύσκολο όμως θεωρώ  το #2 καθώς υπάρχουν ή έστω έχουν εμφανιστεί πολύ λιγότερα τεύχη σαν διαθέσιμα. Το #2 όμως το ψάχνει και θα το αγοράσει μόνο όποιος θεωρεί ότι θα πάει να συμπληρώσει την σειρά.

Άλλος παράγοντας είναι η συνέχεια που έχει η έκδοση και  η διαρκής παρουσία του στην αγορά. Το Μπλεκ και το Ζαγκόρ τα τελευταία χρόνια που βρέθηκαν να εκδίδονται πάλι στα περίπτερα και τα βιβλιοπωλεία δημιούργησαν ένα νέο κύμα αγοραστών που προχώρησε και στις παλαιότερες εκδόσεις. Βασιλιάς εδώ είναι φυσικά το Μίκυ Μάους. 

 

Πόσες σειρές περίπου αριθμεί η προσωπική σου συλλογή ?

 

Δύσκολη απάντηση. Θεωρώ ότι σπάνια γνωρίζει ο συλλέκτης τι ακριβώς έχει συνολικά στην κατοχή του. Σε καταγεγραμμένες σειρές έχω μόνο όσες διαθέτω πλήρεις με όλα τα τεύχη τους. Αυτές είναι σήμερα 124 σειρές με 5000 τεύχη. Σειρές όπως το Μίκυ Μάους όπου έχω τα πρώτα 1000 τεύχη μόνο δεν είναι σε αυτή τη λίστα.

 

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σου περιοδικό ?

 

Εδώ θα προτιμήσω να πω το Αγόρι. Ειδικά στην περίοδο του από τα τεύχη 70-200. Πραγματικά έφερε τότε μια σειρά από μοντέρνες σειρές (Αγγλικής προέλευσης) εντελώς διαφορετικές από ότι είχαμε δει μέχρι τότε. Δεύτερο ή και πρώτο μερικές φορές το Σπαϊντερ Μαν. Το όνομα Marvel και μόνο αυτό αρκεί για να πει τα πάντα για ένα αναγνώστη των δεκαετιών του `70 και του `80. Μπλεκ, Όμπραξ , Ζαγκόρ κλπ τα βλέπουμε κάτω από ένα άλλο πρίσμα σαν τις πρώτες αγάπες. Η ποιότητα όμως των προαναφερθέντων και των ιστοριών τους όμως ξεχωρίζει. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσουμε το…. ούπς συγνώμη, για ένα αγαπημένο περιοδικό ρώτησες.

 

 

Με ποιον ήρωα κόμικ θα ταύτιζες τον εαυτό σου και γιατί ?

 

Αυτό ομολογώ ότι δεν το έχω σκεφτεί ποτέ. Από την άλλη μεριά βέβαια ποιός ο λόγος να διαβάζουμε κόμικς αν είναι να βλέπουμε και να ψάχνουμε σε  σε αυτά τον εαυτό μας. Μιλάμε για το κατ΄εξοχήν υλικό για αποδράσεις μακρυά από την καθημερινότητα και τους εαυτούς μας.

 

 

Κάνε μου αν θέλεις μία ιεράρχηση, με βάση τα κριτήρια της προσωπικής σου εκτίμησης, για την κορυφαία πεντάδα των ξένων και Ελλήνων δημιουργών κόμικς.

 

Στους ξένους στην πρώτη πεντάδα σήμερα το πρωί βάζω τους παρακάτω. Να το δούμε παρακαλώ και αύριο για τυχόν αλλαγές ; 

 

1.     Stan Lee δημιούργησε, με βοήθεια ή χωρίς δεν παίζει ρόλο, ένα ολόκληρο σύμπαν ηρώων και κακών

2.     Rene Goscinny. Μας βοήθησε να απομυθοποιησουμε το “..οι ενήλικες δεν διαβάζουν Μίκυ Μάου”

3.     Καρλ Μπαρκς. Μάθαμε μαζί του για μακρινούς τόπους, κρυμμένους  θησαυρούς και το πως μια διασκεδαστική στην βάση της ιστορία μπορεί να διαβαστεί από παπιά  τεσσάρων  χρόνων.έως πολλών δεκάδων χρόνων.

4.     Allan Moore Μας έκανε να αντιληφθούμε ότι οι κάπες και τα κολάν μπορούν να κρύβουν περισσότερα από όσα φανταζόμασταν μέχρι τότε.

5.     Sergio Bonelli ο δημιουργός του Ιταλικού σύμπαντος των ηρώων που μας μεγάλωσαν.

 

Στους Έλληνες:

1.     Στέλιος Ανεμοδουράς. Σαν δημιουργός για το έπος του Μικρού Ήρωα και όλα τα υπόλοιπα λαϊκά διηγήματα που δημιούργησε. Επιπλέον αναφορά στο εκδοτικό του έργο. 

2.     Βύρων Απτόσογλου γιατί δεν μπορείς να τον χωρίσεις από τον κύριο Στέλιο

3.     Ανδρεόπουλος - Στρατίκης σαν εταιρεία τους βάζω μαζί

4.     Ηλίας Κυριαζής Γιατί με έκανε να διαβάζω πάλι ιστορία σε συνέχειες με τις περιπέτειες του Βίκτωρα.

5.     Κων Χρυσούλης προσωπική λατρεία γιατί έπαιξε πετυχημένα παρωδώντας τους κανόνες των Αμερικάνικων κόμικς 

 

Πόσοι συλλέκτες υπολογίζεις ότι υπάρχουν στην Ελλάδα ? Είναι ικανός αυτός ο αριθμός για να στηρίξει την εγχώρια αγορά εικονογραφημένων ?


Δεν έχω σαφή εικόνα όπως και κανένας νομίζω. Έχοντας όμως πάνω από 15 χρόνια που επικοινωνώ μέσω του site με συλλέκτες  δεν έχει υπάρξει μήνας που να μην έχει εμφανιστεί κάποιος που να πει “...ξέρετε μόλις σας ανακάλυψα στο internet”. Θεωρώ λοιπόν ότι είμαστε πολλοί, καλοί αλλά και και σπόρπιοι. Σίγουρα πάντως η διάθεση έρχεται, παρέρχεται και αν δεν προσέξεις ξαναγυρίζει. Για την ουσία του ερωτήματος έχουμε δει ότι όταν βγαίνει μια έκδοση που αξίζει τότε αυτή θα τιμηθεί από το κοινό.Ισχύει για τα άλμπουμ της Μαμούθ, ισχύει για τις εκδόσεις του Μικρού Ήρωα, ισχύει για την αναβίωση του Μικρού Καουμπόυ.

 

Τι θα πρέπει να προσέχει ένας ρομαντικός συλλέκτης, όταν αποφασίζει να αγοράσει ένα περιοδικό ?

 

Τίποτα σε πρώτη φάση γιατί φοβάμαι ότι θα του περάσει απότομα η διάθεση αν αρχίζει να διαβάζει συμβουλές και σχόλια και κριτικές και προσοχή σε αυτό και το άλλο. Αυτό που πρέπει να κρατήσει σαν συμβουλή είναι το παρακάτω

Αν κάποιος σου φερθεί σκάρτα και δεν τιμήσει την εμπιστοσύνη σου και τα χρήματα που του έδωσες πολύ απλά τον διαγράφεις από τις επιλογές σου. Έτσι μόνο θα ξεκαθαρίσει ο χώρος. Ίσως κάποια άλλη στιγμή να κάνουμε μια πιο συγκεκριμένη κουβέντα για αυτά τα φαινόμενα..

 

Έχουν εκλείψει τα φαινόμενα εκμετάλλευσης, που παρατηρούσαμε παλαιότερα ?

 

Δεν νομίζω ίσως να έχει γίνει και το αντίθετο εν μέρει. Η μεγάλη  αλλαγή που έχει επέλθει είναι η εμφάνιση των marketplaces σε κάθε τους μορφή. Είτε είναι στο Facebook, είτε στο  Ebay, είτε  σε διάφορα site ή προσωπικές σελίδες που δημιουργούνται με ευκολία. Σε αυτά ο κάθε ιδιοκτήτης περιοδικών μπορεί να πουλήσει τα τεύχη του απευθείας στον ενδιαφερόμενο σε καλή τιμή καθώς εκλείπουν οι μεσάζοντες. Αυτό που όμως βλέπω εγώ είναι ένας συναγωνισμός ποιος θα ζητήσει παραπάνω χρήματα από όσα ζήτησε ο προηγούμενος για το ίδιο τεύχος. Εφόσον όμως βρίσκονται αγοραστές να τα δώσουν και αυτό θεμιτό είναι. Αυτό που είναι άτιμο και  εκμετάλλευση είναι να βαφτίζονται τεύχη σε κατάσταση για τα σκουπίδια σαν καλά ή ελαφρώς μέτρια. Εκεί ο άπειρος συλλέκτης που λέγαμε απλά θα την πατήσει. 


Σε ευχαριστούμε πολύ.

 

 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η «κατάρα» της Formula 1

  Μ. Σουμάχερ Μοιραία παιχνίδια της τύχης σκιάζουν τον ορίζοντα του πιο δημοφιλούς μηχανοκίνητου σπορ. ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης...