Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Αφιέρωμα Β΄ Εθνική (μέρος Ε')

Ξεσπά απεργία των συλλόγων της Β΄ Εθνικής!

(Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Την περίοδο 1979-80 εφαρμόσθηκε επίσημα ο θεσμός του επαγγελματισμού στο ελληνικό πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής κατηγορίας, σύμφωνα με τις τότε εξαγγελίες της αθλητικής ηγεσίας. Ωστόσο οι παίκτες των συλλόγων της Β΄ Εθνικής (40 στο σύνολο) αισθάνθηκαν ότι αδικούνται σε σχέση με τους «προνομιούχους» πλέον συναδέλφους τους των μόλις 18 Π.Α.Ε. της μεγάλης κατηγορίας. Μετά από αλλεπάλληλες συνελεύσεις και κινητοποιήσεις που εντάθηκαν στα μέσα του Νοεμβρίου του 1979, αποφάσισαν τελικά να κηρύξουν αποχή από το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής (το οποίο είχε ήδη διανύσει 11 αγωνιστικές, με έναρξη την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου) με απόφαση της «Συντονιστικής Επιτροπής» τους, η οποία δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, προκαλώντας αναστάτωση! Ο τότε Γ.Γ.Α. της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή κ. Παπαναστασίου, αντιδρώντας στα νέα, δήλωσε την επόμενη ημέρα ότι η κίνηση των συλλόγων ήταν «άστοχη», αλλά και παράνομη.


Πραγματικά, στο Νότιο Όμιλο η απεργία σημείωσε πρωτοφανή επιτυχία, καθώς οι μόνες ομάδες που έστειλαν αποστολές στα γήπεδα ήταν  ο Ατρόμητος Αθηνών (ο οποίος είχε συμφέρον να μην διακοπεί το πρωτάθλημα διότι είχε επενδύσει σε μετεγγραφές και στόχευε καθαρά στην κατάκτηση του τίτλου) και ο  Βύζας Μεγάρων, του οποίου η διοίκηση δεν επιθυμούσε να μπει περαιτέρω στο «στόχαστρο» των αθλητικών αρχών -καθώς εκκρεμούσε μια υπόθεση απόπειρας δωροδοκίας του συλλόγου από το προηγούμενο πρωτάθλημα στην Εθνική Ερασιτεχνική- που η έκβασή της απειλούσε τη θέση της ομάδας των Μεγάρων στην κατηγορία.

Το Αιγάλεω είχε τελευταίο καταθέσει τα αθλητικά δελτία των ποδοσφαιριστών του στη διάθεση της Συντονιστικής Επιτροπής, παρότι θα αγωνιζόταν την επόμενη ημέρα με τον «απεργοσπάστη» Βύζαντα και κινδύνευε έτσι να υποστεί μεγαλύτερη ζημία από τα υπόλοιπα σωματεία (που το πρόγραμμα τα ήθελε να παίζουν μεταξύ τους) και για την θαρραλέα εκείνη ενέργεια της διοίκησής του (τότε υπό το Γεώργιο Καραμπατέα) επαινέθηκε από τον πρόεδρο της απεργιακής επιτροπής, δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω κ. Χατζημανωλάκη (μέλος της διοίκησης του Εθνικού Αστέρα) και καταχειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους εκπροσώπους των απεργών συλλόγων. Σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε και από τη διοίκηση του Αιγάλεω, δια του γενικού του γραμματέα κ. Γ. Μυστακόπουλου. 


Για την ιστορία, τα παιχνίδια που δεν έγιναν την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 1979 ήταν Πάτρα-Παναιτωλικός, Λουτράκι-Πετράλωνα, Ηλυσιακός-Καλλιθέα, Χανιά-Πανελευσινιακός, Λεβαδειακός-Παναιγιάλειος, Προοδευτική-Λαμία, Φωστήρας-Ηρόδοτος και Παναρκαδικός-Αχαρναϊκός. Στα γήπεδα Μεγάρων και Περιστερίου, αντίθετα, δεν παρουσιάσθηκαν μόνο οι φιλοξενούμενοι Αιγάλεω και Εθνικός Αστέρας, με αποτέλεσμα να μηδενισθούν και να τους επιβληθεί επιπλέον αφαίρεση 2 βαθμών, βάσει των διατάξεων που ίσχυαν από την προκήρυξη του πρωταθλήματος.

Αντίθετα, στο Βόρειο Όμιλο και οι δέκα αγώνες του προγράμματος διεξήχθησαν κανονικά, αφού στην αντίστοιχη συγκέντρωση εκπροσώπων συλλόγων του απεργιακού κλιμακίου Βορρά που πραγματοποιήθηκε στην Έδεσσα, δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουν άπαντες. Συγκεκριμένα, με την προοπτική της αποχής διαφώνησαν οι αντιπρόσωποι των διοικήσεων του Πανσερραϊκού, του Μακεδονικού, της Βέροιας και της Κοζάνης.

(Συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...