Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Παρουσίαση: Ελληνική Β΄ Εθνική (μέρος Α')

(γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής κατηγορίας της σεζόν 1981-82, το 7ο κατά σειρά που θα λάμβανε χώρα σε 2 ομίλους ("Νότου" και "Βορρά"), ήταν ένα δημιούργημα της αθλητικής ηγεσίας της "μεταπολίτευσης" που ξεκίνησε -σε αυτή τη μορφή- από την αγωνιστική περίοδο 1975-76. Ωστόσο δύο ομίλους διέθετε η κατηγορία και λίγα χρόνια πριν, στην αρχη  της "επταετίας" της χούντας και συγκεκριμένα τη διετία 1967-68 και 1968-69.



Για να μετατραπεί εν συνεχεία σε "τριαδικό" πρωτάθλημα (3 όμιλοι πλέον του Παγκύπριου Πρωταθλήματος που "λειτουργούσε" ως τέταρτος όμιλος της ελληνικής Β Εθνικής) επί ολόκληρης την επόμενης εξαετίας (1970 - 1975). Επισημαίνουμε βέβαια πως την ακροτελεύτεια χρονιά (1974-75) η Κύπρος είχε αποσυρθεί από τη διοργάνωση, ενώ στην Α΄ Εθνική καταγράφηκε ένα μοναδικό στα χρονικά φαινόμενο, με τον υποβιβασμό των 5 (!!!) τελευταίων συλλόγων, ελέω μιας ανερμάτιστης αναδιάρθρωσης!

Η χρονιά με την οποία επιλέξαμε να ξεκινήσουμε τις παρουσιάσεις μας (του δευτέρου τη τάξει εθνικού πρωταθλήματος) χαρακτηρίζεται από πολλές ιδιαιτερότητες. Η πιο χαρακτηριστική από αυτές ήταν το ασυνήθιστο γεγονός, πως, με άλλη κυβέρνηση (της "Νέας Δημοκρατίας") ξεκίνησε η διοργάνωσή της και με άλλη (εκείνη του "ΠΑ.ΣΟ.Κ.") ολοκληρώθηκε. Μετά την κυβερνητική αλλαγή που προέκυψε ύστερα από τις Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές του Οκτωβρίου του 1981, πύκνωσαν και οι ήδη υπάρχουσες από πριν, "φωνές" για ενοποίηση της Β΄ Εθνικής σε πανελλήνια μορφή (ενός ομίλου), κάτι που πήρε "σάρκα και οστά", επιτέλους, το φθινόπωρο του 1983, δηλαδή 21 ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη της διοργάνωσης σε μόνιμη μορφή, το Σεπτέμβριο του 1962. Η προηγούμενη τριετία (1960, 1961, 1962) ήταν εξαρτώμενη από τις τοπικές διοργανώσεις, οι οποίες προηγούνταν των λεγόμενων "Τελικών Αγώνων".


Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στο γενικότερο ιστορικό πλαίσιο της εποχής. Στις αρχές του Ιουνίου του 1981, όταν ολοκληρώθηκε (τυπικά αλλά και ουσιαστικά) το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής με τη διεξαγωγή του δραματικού αγώνα κατάταξης για τον τίτλο του "Νότου" (Κυριακή 7 Ιουνίου, γήπεδο ΟΦΗ, όπου η Ρόδος επικράτησε του Αιγάλεω στην παράταση με 1-0 από γκολ του αείμνηστου πια, αρχηγού της Κώστα Παπαοικονόμου με ένα απίθανο "τακουνάκι") στην Ελλάδα είχαν ήδη εκραγεί οι πρώτοι μυστηριώδεις εμπρησμοί (των οποίων οι αυτουργοί, φυσικοί ή και ηθικοί) ουδέποτε αποκαλύφθηκαν! Τότε ήταν που καταστράφηκαν από την πύρινη λαίλαπα τα περισσότερα από τα πολυκαταστήματα του κέντρου της Αθήνας, όπως και εκατοντάδες στρεμμάτων δασικών εκτάσεων σε ολόκληρη την Αττική.

Μπαράζ Ρόδου - Αιγάλεω  (Youtube)
Σε πρώτο πλάνο ο διαιτητής Αντώνης Βασσάρας.

Στις 18 του μήνα καθιερώνεται ο ετήσιος έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης ("πόθεν έσχες") για ολόκληρο το δημόσιο τομέα της διοίκησης και επιπλέον για τους υπαλλήλους των Ν.Π.Δ.Δ. Προηγουμένως (13/6) στο Ηρώδειο Θέατρο τιμάται η μνήμη του μεγάλου μας ηθοποιού Αιμίλιου Βεάκη με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από το θάνατό του. Τον Ιούλιο ο καύσωνας που ενέσκηψε στη χώρα (με θερμοκρασίες έως και άνω των 40 βαθμών Κελσίου) οδηγεί στο θάνατο από θερμοπληξία ή αναπνευστικά προβλήματα αρκετούς ανθρώπους στη Λάρισα, ενώ οι πυρκαγιές εκδηλώνονται μέχρι και στην Χαλκιδική, αλλά και στη βιομηχανική περιοχή του Ρέντη και του Βοτανικού. Στις αρχές Αυγούστου θα καεί και η Πεντέλη, ενώ στις 14 Αυγούστου (παραμονή της εορτής της Παναγίας), ανακοινώνεται η ημερομηνία των επικείμενων εκλογών που θα άλλαζαν το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων της χώρας: Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 1981.


Στο διεθνή ορίζοντα, ο δολοφόνος του Τζον Λένον Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν ομολογεί την ενοχή του και καταδικάζεται σε 20ετή φυλάκιση (23 Ιουλίου). Μια μόλις ημέρα πριν (22/7) ο επίδοξος φονιάς του Πάπα Ιωάννη-Παύλου Β΄, Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, ήδη καταδικασμένος φονιάς για τη δολοφονία στην Τουρκία του δημοσιογράφου Αμπντί Ιπεκτσί, ακούει την ετυμηγορία του δικαστηρίου που του επιβάλλει την ποινή των ισοβίων δεσμών.


Πάντως, το "γεγονός της δεκαετίας" ήταν τότε ο γάμος του 32χρονου διάδοχου του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου με τη 19χρονη λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ ο οποίος τελέσθηκε στο Λονδίνο στις 29 Ιουλίου 1981. Τον Αύγουστο, στη Βόρειο Ιρλανδία και συγκεκριμένα στις φυλακές Μέιζ συνεχίζονταν η απεργία πείνας των έγκλειστων μελών του "Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού" για την εξασφάλιση μεταχείρισης ως πολιτικών κρατουμένων από τις βρετανικές αρχές, που τους θεωρούσαν τρομοκράτες και εγκληματίες. Εκείνος ο απέλπιδος αγώνας που με πρώτο "μάρτυρα" το θρυλικό Μπόμπι Σαντς έστειλε τελικά στην αιωνιότητα τόσο αυτόν όσο και 9 ακόμη από τους συντρόφους του, δεν κατόρθωσε να λυγίσει ούτε κατ' ελάχιστον τη "σιδηρά κυρία" Μάργκαρετ Θάτσερ η οποία τους άφησε να σβήσουν τον ένα μετά τον άλλο, δίχως να δεχτεί καν α συζητήσει τα αιτήματά τους.

R-I-P

Επανερχόμενοι όμως στα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος που ανασκοπούμε, θυμίζουμε ότι την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου του 1981 άρχισε η τρίτη Επαγγελματική διοργάνωση της Α΄ Εθνικής και ακριβώς μια εβδομάδα μετά (13/9) ξεκίνησε το 19ο από καταβολής του θεσμού σε μόνιμη βάση, πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής κατηγορίας. Στην αφετηρία του βρίσκονταν 40 ομάδες μοιρασμένες ισάριθμα στους δύο Ομίλους, μεταξύ των οποίων ήταν ο Λεβαδειακός που τοποθετήθηκε στον όμιλο του "Βορρά". Ωστόσο η παρουσία του θα είναι σύντομη, καθώς πρόλαβε να δώσει μόνο τους 6 πρώτους αγώνες του προγράμματος, για να αντικατασταθεί οριστικά στα τέλη Δεκεμβρίου από την Αχαϊκή με την οποία βρισκόταν σε δικαστική διένεξη την οποία οι αρμόδιες αθλητικές αρχές δεν στάθηκε δυνατό να ολοκληρώσουν έγκαιρα, προ της έναρξης της περιόδου. Θα δούμε πως...

Πανηγυρισμοί για την άνοδο της Αχαϊκής

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

2 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό Νικόλα. Όχι μόνο για την ποδοσφαιρική ιστορία αλλά για τη συνολική παρουσίαση του κοινωνικού-πολιτικού κλίματος της εποχής! Πολύ καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Θοδωρή μου, η γνώμη σου με τιμά δεόντως!!! Καλή συνέχεια φίλε μου !!!

      Διαγραφή

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...