Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Το «θαύμα» του Διαγόρα Δρυοπιδέων!

(Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές, ομοιογενείς και εργατικές πληθυσμιακές ομάδες που εδώ και πολλές δεκαετίες διαβιούν στην πόλη του Αιγάλεω είναι εκείνη που έλκει την καταγωγή της από το νησί Κύθνος των Κυκλάδων, γνωστό από την αρχαιότητα ως «Δρυοπίς» και στα νεώτερα χρόνια σαν «Θερμιά». Οι «Θερμιώτες» λοιπόν, άνθρωποι ικανοί, αλληλέγγυοι και στην πλειοψηφία τους πετυχημένοι εργατοτεχνίτες, έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην οικονομική, επαγγελματική αλλά και την κοινωνική ζωή του τόπου μας. 



Και στον αθλητικό όμως τομέα, η συμμετοχή τους στα αγωνιστικά δρώμενα της περιοχής αποτελεί μια διόλου ευκαταφρόνητη πραγματικότητα. 

Ένας από τους πιο σημαντικούς ποδοσφαιριστές που φόρεσαν ποτέ την ιστορική φανέλα του «Σίτι», ο καταγόμενος από την Κύθνο Φράγκος (Φραγκίσκος) Μαρτίνος, είναι τρίτος στην επετηρίδα των «αρχιπιστών» του «Σίτι» όλων των εποχών σε αγώνες πρωταθλημάτων ξεπερνώντας τις 500 συμμετοχές, τις οποίες συμπλήρωσε κατά τη διάρκεια της 11ετούς παραμονής του στο σύλλογο (1971-1982). Επίσης, ο αείμνηστος Κύθνιος  Ιωάννης Γαρδεράκης υπηρέτησε σε διάφορα διοικητικά πόστα του σωματείου τις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80. 

Ωστόσο η εμπλοκή των «Θερμιωτών» στην εντόπια αθλητική δράση χαρακτηρίζεται κυρίως από τις διακρίσεις του «Αθλητικού Συλλόγου Διαγόρα Δρυοπιδέων» που ιδρύθηκε το 1967 με αναγκαστική συγχώνευση άλλων τοπικών συλλόγων (Π.Ο. Αγίου Σάββα και Α.Ο. Κρόνου), την οποία επέβαλε το τότε καθεστώς (δικτατορία).

Ο Διαγόρας της περιόδου 2009-10, με προπονητή
τον Κώστα Ζαμπέτα.
Μεγαλύτερη επιτυχία του ποδοσφαιρικού τμήματος του συλλόγου ήταν η κατάκτηση του τίτλου στο πρωτάθλημα της Α' Κατηγορίας Ε.Π.Σ. Αθηνών το 1979 και η εν συνεχεία συμμετοχή του στο Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα την περίοδο 1979-80. Έχοντας προπονητή αρχικά τον παλαίμαχο άσσο του Αιγάλεω και του Φωστήρα Σταύρο Μακρή και στη συνέχεια το Φώτη Γιαννίτσα, κατετάγη 15ος στον Α' Όμιλο, σημειώνοντας 7 νίκες, 7 ισοπαλίες και 24 ήττες, με τέρματα 31-56 και υποβιβάστηκε, επιστρέφοντας στις τοπικές διοργανώσεις.

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 η -νεοσύστατη τότε- Π.Α.Ε. Αιγάλεω υπό την ηγεσία του Βίκτωρα Μητρόπουλου ενδιαφέρθηκε για την απόκτηση των ποδοσφαιριστών του Διαγόρα Δημήτρη Τοπάλη (σέντερ φορ που αργότερα αγωνίστηκε στη Β΄ Εθνική με τα χρώματα του Ιωνικού Νικαίας), Κώστα Χίου (ακραίου μπακ που σήμερα είναι προπονητής Υποδομών στην ομάδα) και του μεσοεπιθετικού Γιαννούλη Βέρρα (που έπαιξε με επιτυχία σε Προοδευτική και Βύζαντα Μεγάρων) αλλά η μετακίνησή τους δεν πραγματοποιήθηκε. Το ποδοσφαιρικό τμήμα κατά την τρέχουσα περίοδο (2017-18) λαμβάνει μέρος στην Γ΄ κατηγορία της ΕΠΣΑ.

Γιαννούλης Καλλίλας
Το Τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών του συλλόγου έφτασε και αυτό να αγωνισθεί σε Εθνικό Πρωτάθλημα. Αφού με πρόεδρό του το φιλόδοξο Γιαννούλη Καλλίλα κατέκτησε τρεις συνεχόμενες ανόδους (ξεκινώντας την περίοδο 2011-12 από την τρίτη κατηγορία της ΕΣΚΑ), την περίοδο 2013-14 με προπονητή το Γιάννη Παύλο αναδείχθηκε πρωταθλητής στην Α΄ κατηγορία και το 2014-15 συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής, στον ίδιο μάλιστα όμιλο με το αντίστοιχο τμήμα του Αιγάλεω Α.Ο. αλλά αμφότερες οι ομάδες υποβιβάστηκαν.  

Στα μεταξύ τους παιχνίδια (Αιγαλιώτικοι «εμφύλιοι») σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:
Διαγόρας – Αιγάλεω 70-78 και Αιγάλεω-Διαγόρας 70-84.

Το 2015-16 ήταν αντίπαλοι και πάλι στην Α΄ κατηγορία της ΕΣΚΑ, όπου είχαμε Διαγόρας-Αιγάλεω 67-62 και Αιγάλεω-Διαγόρας 66-82. Το Αιγάλεω παρέμεινε στην κατηγορία ενώ ο Διαγόρας τερμάτισε στην 3η θέση της κανονικής περιόδου, προκρίθηκε στα Play-Off μαζί με την Πεύκη, τον Ιωνικό Ν.Φ. και το Χαλάνδρι και τελικά πήρε την άνοδο στη Γ΄ Εθνική.

Πανηγύρια για την κατάκτηση του Κυπέλλου ΕΣΚΑ

Την επόμενη περίοδο (2016-17) ο Διαγόρας έφτασε έως τον Τελικό του Κυπέλλου ΕΣΚΑ το οποίο και κατέκτησε, επικρατώντας του Α.Ο. Κορωπίου στο κλειστό γήπεδο του Πανελλήνιου, με σκορ 65-63. Έγινε έτσι η πρώτη Αιγαλιώτικη ομάδα που φτάνει στην κατάκτηση αυτού το τρόπαιου (φέτος την επιτυχία επανέλαβε το Αιγάλεω). Την ίδια χρονιά ο Διαγόρας αναδείχθηκε πρωταθλητής στο 2ο όμιλο του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής και πήρε την άνοδο για τη Β΄ Εθνική κατηγορία, όπου και αγωνίζεται φέτος με προπονητή το Δημήτρη Σαμόλη.

Ύστερα από ένα μάλλον άχρωμο ξεκίνημα όπου έως την 9η αγωνιστική είχε υποστεί ήδη 5 ήττες (μία εκ των οποίων από τον Πρωτέα Βούλας μέσα στο «Στ. Βενέτης», εν συνεχεία σημείωσε ένα φοβερό σερί 14-0, που του έδωσε την ευκαιρία αρχικά να «πιάσει» τον Ιπποκράτη Κω στη β΄ προνομιούχο θέση και μετά να μείνει μόνος δεύτερος πίσω από τον πρωτοπόρο (έως και σήμερα) Ιωνικό Νικαίας. 

Η αήττητη πορεία του Διαγόρα διακόπηκε την 1η Απριλίου όταν οι Νικαιώτες πέρασαν με 103-88 από το κλειστό της πόλης μας, εξασφαλίζοντας τον τίτλο και την άνοδό τους στην Α2 Ανδρών.

Κοντά όμως στην Α2 είναι και ο Διαγόρας, ο οποίος αρκεί να περάσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες τα 6 εναπομείναντα παιχνίδια μέχρι την ολοκλήρωση της σεζόν (εκτός έδρας με Δάφνη Δαφνίου, Κορωπί και Γ.Σ. Μάνδρας και εντός με Τρίτωνα, Πανελευσινιακό και ΕΦΑΟ Ζωγράφου). 

Νίκος Πέττας
Την ομάδα ενισχύσει φέτος ο βετεράνος γκαρντ Νίκος Πέττας (ΟΣΦΠ, Απόλλων Πατρών, Ηράκλειο, Αιγάλεω, Τρίκαλα, Ολυμπιάδα Πατρών, Κόροιβος Αμαλιάδας, Δόξα Λευκάδας, Ψυχικό, Προμηθέας Πατρών) ενώ σημαντική είναι η παρουσία των Κουκά, Κατιάκου, Λυκογιάννη, Καραλή κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...