Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014
Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μόνο ημέρες ο Πολυχώρος «Ελληνικό Μολύβι-Βρανά» ζωντάνεψε χθες βράδυ από τη λάμψη των εκδηλώσεων, που, με μοναδικό τρόπο γνωρίζει να οργανώνει στην εντέλεια ο εκλεκτός συνδημότης Γιάννης Περράκης και το «Ιστορικό Λαογραφικό Οικομουσείο» του («Ι.Λ.Ο.Α.»). Σε αγαστή συνεργασία τόσο με το Δήμο Αιγάλεω όσο και με τον «Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας» («Α.Σ.Δ.Α.») που εκπροσωπήθηκε από το γενικό γραμματέα του Τάκη Μπιτούνη, βράβευσαν για το τεράστιο έργο του τον αιγαλιώτη γλύπτη και κεραμοποιό Χαράλαμπο Γκούμα, τον οποίο τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα που έσφυζε από παλμό πολιτισμού, ο Γιάννης Περράκης παρουσίασε τον τιμώμενο, έναν άνθρωπο που υπογράφει με τα λιτά αρχικά «Χ.Κ.Γ.», έναν καλλιτέχνη ο οποίος συνεχίζει απτόητος μια μοναδική παράδοση, τόσο στο Αιγάλεω όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη ! Ο πολυτάλαντος Μπάμπης Γκούμας απασχολείται εδώ και 5 δεκαετίες στο πολυδύναμο εργαστήριό του, το οποίο βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία επί 64 συναπτά έτη. Μέλος 13μελούς οικογένειας, ο Χ. Γκούμας αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, καθώς ξεκίνησε την αγγειοπλαστική σε ηλικία μόλις 18 ετών δημιουργώντας το πρώτο του άγαλμα, την Ερατώ και έκτοτε δεν έχει πάψει στιγμή να εμπνέεται και να προσφέρει σε όλους μας το «αμάλγαμα» της υψηλής του τέχνης.
Η βραδιά ξεκίνησε με ομιλίες του δημάρχου Αιγάλεω Χρήστου Καρδαρά και του αντιδημάρχου αρμόδιου για θέματα πολιτισμούΛάμπρου Σκλαβούνου. Αμφότεροι αναφέρθηκαν στον καλλιτέχνη με ιδιαιτέρως θερμά λόγια, ενώ τόνισαν τη συνεισφορά του στην προβολή, πανελληνίως αλλά και παγκοσμίως, της πόλης μας. Ο κ. Καρδαράς, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Ο Μπάμπης είναι ο άξιος συνεχιστής μιας παράδοσης δεκαετιών, κουβαλάει το απαύγασμα της τέχνης τριών γενεών … Είναι ο άξιος διάδοχος του Τσίλερ, μιας τέχνης ζωντανής, γλύπτης-κεραμοποιός-συλλέκτης και τεχνίτης, μα πάνω απ’ όλα καλλιτέχνης … Είναι τιμή μας που το μοναδικό εργαστήρι κεραμοπλαστικής σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχει εδώ, στο Αιγάλεω … Όταν κάποια στιγμή γίνει επιτέλους πραγματικότητα η ανάπλαση της Ιεράς Οδού, όραμά μας είναι να φιλοτεχνηθεί από τα έργα του … Συγχαίρω όλους τους συντελεστές που εργάσθηκαν για τη σημερινή εκδήλωση».
Ο κ. Σκλαβούνος επεσήμανε: «Με μεγάλη μου χαρά χαιρετίζω μια πολύ σημαντική εκδήλωση, που αφορά στην προβολή της παλαιότερης αλλά και της πιο πρόσφατης δουλειάς του εξαίρετου γλύπτη Χαράλαμπου Γκούμα, ο οποίος έχει διανύσει μια ξεχωριστή εικαστική πορεία, με την ιδιαιτερότητα των έργων του … Μας έχει παρουσιάσει μια τεράστια ποικιλία κεραμικής-γλυπτικής, χάρις στην απαράμιλλη ικανότητά του να πλάθει τον πηλό, ενσταλάζοντάς του ψυχή και ανάσα, κάνοντάς τον να αναδίδει οσμή ζωής … Τα έργα του εκπέμπουν αισιοδοξία και μας χαρίζουν ανάταση, κόντρα στην πεζή καθημερινότητα … Όπως έγραψε άλλωστε και ο Στάθης Γιαννακόπουλος στον «Ταχυδρόμο» [σ.σ. Για το έργο του Χαράλαμπου Γκούμα έχουν δημοσιεύσει άρθρα τους συνολικά 19 περιοδικά] ‘ο Μπάμπης Γκούμας ζωντανεύει εικόνες μιας ξεχασμένης Αθήνας και μιας ξεχασμένης εποχής’ … Ο Μπάμπης και τα αδέλφια του, που αναδείχθηκαν στην πόλη μας, μας κάνουν όλους μας περήφανους … Οφειλόμενο είναι το χρέος μας και ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης η σημερινή εκδήλωση. Του εύχομαι να συνεχίσει να δημιουργεί, διότι έχει πάρα πολλά ακόμη να μας προσφέρει».
Ακολούθως, ο πολιτισμιολόγος και εθελοντικός συνεργάτης του «Ι.Λ.Ο.Α.» Νικόλαος Περίσοςπροέβη σε μια εισαγωγική αναφορά για τον τιμώμενο. Εν συνεχεία, ο τ. διευθυντής του Υπουργείου Πολιτισμού Χάρης Προβατάκηςξεκίνησε μια εμπεριστατωμένη τοποθέτηση-αποτίμηση του έργου και των χαρακτηριστικών της τεχνοτροπίας του Μπάμπη Γκούμα, με τη χαρακτηριστική φράση «Τιμώντας τους τιμώντες, τιμάται το τιμώμενον». Μας υπενθύμισε τα πρώτα βήματα του δημιουργού, ο οποίος κατάγεται από τη Σίφνο και είχε παππού αγγειοπλάστη, ενώ ο ίδιος έρεπε από μικρός προς την κατεύθυνση του νεοκλασικισμού. «Το πρώτο εργαστήριο της οικογένειας Γκούμα στήθηκε το 1950, στα δυτικά του ‘δήμου Κεραμέων’ της αρχαιότητας. Ο Χαράλαμπος Γκούμας και τα αδέλφια του ιχνηλατούν προσεκτικά την αρχαία ελληνική παράδοση και τις αξεπέραστες ιστορικές-μυθολογικές μορφές της, δημιουργώντας έργα στα οποία επικρατούν όχι τα υλικά αλλά τα πνευματικά στοιχεία … Σε αυτά, προέχουν κυρίως η μορφή και η έκφραση, εκεί όπου φωλιάζει το πνεύμα της τέχνης … Αποκαθιστούν τη σχέση της ύλης με το φως … Αποτελούν δραστική επέμβαση χεριού και πνεύματος στη φύση, ενσωματώνοντας τις ηθικές αξίες που διέπουν το χαρακτήρα του ίδιου του δημιουργού τους».
Το λόγο έλαβε και ο συνάδελφος του τιμώμενου, ο Λάκωνας γλύπτηςΠέτρος Γεωργαρίου, ο οποίος, με γλαφυρό τρόπο, αναφέρθηκε στη σχέση και τη φιλία που τον συνδέει μαζί του. «Η σπουδαιότητα των έργων μας και το μεγαλείο των φίλων μας, καθορίζει την πορεία μας» είπε. «Να είσαι εδώ, απάντησε ο δάσκαλος στον μαθητή, όταν ο τελευταίος τον ρώτησε πως θα αγγίξει την τελειότητα …». Συγκινημένος, ο Μπάμπης Γκούμας ανέβηκε στο βήμα και ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους, μη παραλείποντας να κάνει λόγο και για τα αδέλφια του, που «μέχρι σήμερα είναι κοντά μου και τους ευχαριστώ πολύ».
Μίλησε ακόμη ο ζωγράφος Κώστας Σπηριούνης, μαθητής του Γιάννη Τσαρούχη και καλλιτεχνικός επιμελητής στο Πολεμικό Μουσείο, που ενημέρωσε ότι πάρα πολλοί θιασάρχες του θεάτρου μας, όπως οι ηθοποιοί Κώστας Πρέκας (έδωσε και αυτός χθες το ‘παρών’), Αλίκη Βουγιουκλάκη, Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Μετζικώφ κ.α. χρησιμοποίησαν έργα του Χ. Γκούμα για να στολίσουν τους χώρους τους. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τριών ξεχωριστών τιμητικών διακρίσεων στον Χαράλαμπο Γκούμα, ενώ στο τέλος υπήρξε και πλούσιος μπουφές, όπου προσφέρθηκαν διάφορα εδέσματα και η πατροπαράδοτη τσικουδιά.
Διακρίναμε, μεταξύ άλλων, τον επικεφαλής της ‘Ανάπλασης’ και υποψήφιο δήμαρχο ΑιγάλεωΔημήτρη Μπίρμπα, τον αντιδήμαρχο, υπεύθυνο θεμάτων καθαριότητας Γιάννη Δημομελέτη, τους πρώην αντιδημάρχους -και νυν δημοτικούς συμβούλους- Γιάννα Χριστόγλου, Δημήτρη Μπογράκο καιΓιάννη Γκίκα, τον πρόεδρο του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Φίλοι του Πυριτιδοποιείου» Βασίλη Βασιλειάδη, τον πρόεδρο της «Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων» Κυριάκο Μπατσάρα, το λυκειάρχη Γιώργο Λαμπρόπουλο, την καθηγήτρια Ευαγγελία Αγαπητού, το γνωστό αιγαλιώτη φωτογράφο Γιάννη Ρέντα με τη σύζυγό του, τον αιγαλιώτη εκδότη-δημοσιογράφο Γιώργο Καφετζή, την τραγουδίστρια Μαρίζα Κωχ, το σκηνοθέτη και πρώην προπονητή καλαθόσφαιρας Σπύρο Φώσκολο, το φωτογράφοΑνδρέα Σμαραγδή, τον οργανοπαίκτη Μανώλη Καραντίνη, τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστέςΤάκη Μαρκόπουλο, Φραγκίσκο Μαρτίνο, Παντελή Τζανουδάκη, Νίκο Γονίδη, Σπύρο Λαγκαδίτη, τον παλαιό διοικητικό παράγοντα του Αιγάλεω Α.Ο. Λάκη Αλεξίου, το διοικητή Ασφαλείας Αιγάλεω Σταύρο Κατή κ.α.
[Κείμενο-φωτογραφίες: Νίκος Δημ. Νικολαΐδης-Copyright "ΑΙΓΑΛΕΩ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου