Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Ο τίτλος του 1983 (άνοδος Α΄ Εθνική)

Σταματιάδης
Το καλοκαίρι του 1982 είχε ήδη αποφασισθεί η δημιουργία «πειραματικής» Γ Εθνικής, ενώ το πρωτάθλημα της Β Εθνικής θα διεξαγόταν για τελευταία χρονιά σε δύο ομίλους(Νότου και Βορρά), των 20 ομάδων ο καθένας. Από το 1983-84 θα γινόταν ενιαία κατηγορία, σαν την Α Εθνική.

Όπως καταλαβαίνετε έγινε «χαμός». Στην κατηγορία θα παρέμεναν από τον 2ο της τελικής κατάταξης έως και τον 8ο, ενώ οι ένατοι θα έπαιξαν μπαράζ. Από τον 10ο και κάτω είχε υποβιβασμό!

Στο Νότιο Όμιλο, υπήρχε η Κόρινθος, που είχε λάβει μέρος στα τρία πρώτα Επαγγελματικά πρωταθλήματα της Α Εθνικής (1979-80, 1980-81 και 1981-82 που έπεσε) και επιθυμούσε να επανέλθει άμεσα. Από κει και πέρα, άλλοι ισχυροί αντίπαλοι για το Αιγάλεω ήσαν ο Αχαρναϊκός (δεύτερος το 1981-82 πίσω από την πρωταθλήτρια Παναχαϊκή), ο Διαγόρας Ρόδου, ο Παναιτωλικός, ο ΑΟ Χαλκίδας (με προπονητή το Γιάννη Μαντζουράκη, πολύ νέο τότε...),ο Βύζας Μεγάρων, η Προοδευτική, ο Πανελευσινιακός και ο Ατρόμητος Περιστερίου, όλοι τους «παλιές καραβάνες» στην κατηγορία.

Συμμετείχαν επίσης οι ιδιαίτερα δυνατοί στην έδρα τους Εθνικός Αστέρας, Φωστήρας, Παναιγιάλειος, τα υπολογίσιμα Χανιά, ο Ηρόδοτος, ο Ατρόμητος Πειραιώς, η Αχαϊκή (που την προηγούμενη χρονιά είχε αγωνισθεί στο Βορρά και είχε καταφέρει να σωθεί!), αλλά και οι «νεοφώτιστοι» (από το Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα) Αιολικός Μυτιλήνης, Ιωνικός Νικαίας και Πανηλειακός, που συμπλήρωναν την εικοσάδα.

Η ομάδα μας είχε ενισχυθεί στις μετεγγραφές με την απόκτηση των Βαλλιάνου-Βονόρτα-Σάμιου από τον ΠΑΟ, του Ούτσικα (από το Διαγόρα Ρόδου) και του Μαύρου (από τον Ηλυσιακό) και με τεχνικό τον Ανδρέα Σταματιάδη σκόπευε να ξεκολλήσει από τη Β Εθνική (στην οποία είχε καθηλωθεί για 4 χρόνια) και να επιστρέψει στη μεγάλη κατηγορία.

Ο κόσμος μας το πίστευε, όμως ο ανταγωνισμός κυρίως με την Κόρινθο (στην οποία είχαν μεταπηδήσει οι Μαυρονάσιος, Μυλωνάς και Παπαϊωάννου) θα ήταν σκληρός, τουλάχιστον στον πρώτο γύρο, γιατί στη συνέχεια ο μεγάλος αντίπαλος του «Σίτι» ήταν οι Ροδίτες του Διαγόρα, σε ένα «σκηνικό» που θύμιζε πολύ την περίοδο 1980-81 με τη συγκλονιστική μονομαχία Αιγάλεω-Ρόδου που κατέληξε σε ήττα της ομάδας μας, σε αγώνα μπαράζ στο γήπεδο του ΟΦΗ...

Το πρωτάθλημα ξεκίνησε την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου του 1982 και όλα τα στοιχεία που θα παραθέσω προέρχονται από το προσωπικό μου αρχείο εκείνης της εποχής. (ήταν η πρώτη περίοδος που αποφάσιζα να κρατήσω αναλυτικές σημειώσεις για τις ποδοσφαιρικές μας διοργανώσεις, αν και παρακολουθούσα ποδόσφαιρο από το 1977...)

Στα δέκα ματς που έγιναν σημειώθηκαν συνολικά 24 γκολ. Το πρώτο γκολ της χρονιάς πέτυχε ο Τάσος Κοπανίδης του Διαγόρα στη νίκη επί του Πανηλειακού με σκορ 2-0.

Εμείς υποδεχθήκαμε την Κόρινθο του Γιάννη Ζαφειρόπουλου (που στη συνέχεια ασθένησε και εγκατέλειψε την ομάδα) με φιλοδοξία να πάρουμε τη νίκη, καθώς οι Πελοποννήσιοι είχαν κάνει ριζική ανανέωση. Περιμέναμε όλοι ότι ο Γιωργάκης ο Αθανασιάδης θα έκανε εντυπωσιακή εμφάνιση, όμως ο έμπειρος Δημήτρης Παπαϊωάννου (πρώην παίκτης μας) τον περιόρισε κατά πολύ. Με πρωταγωνιστή τον Κουρμπανά στην άμυνά τους, οι αντίπαλοί μας άντεξαν έως το 56ο λεπτό, όταν ο Βαγγέλης Σάμιος με σουτ από κοντά άνοιξε το σκορ, μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς των οπαδών μας! Ωστόσο, έντεκα λεπτά αργότερα ο Πολυχρονόπουλος ισοφάρισε και το σκορ δεν άλλαξε μέχρι τη λήξη. Μία αλλαγή πάντως, με την είσοδο του βετεράνου Κανέλλου (που όπως αποδείχθηκε δεν είχε θεωρημένο δελτίο υγείας) έδωσε το δικαίωμα στο Αιγάλεω να υποβάλει ένσταση για αντικανονική συμμετοχή. Αυτή η ιστορία θα μετατρεπόταν σύντομα σε «σίριαλ» σχεδόν έως τη λήξη της αγωνιστικής χρονιάς.

Με νίκες στις έδρες τους-εκτός των Ροδίων- ξεκίνησαν τα Χανιά (2-1 την Ελευσίνα του Σάββα Παπάζογλου που είχε προηγηθεί με τον Δημήτρη Μπάρκογλου, πατέρα του τωρινού παίκτη της Ξάνθης), ο Παναιγιάλειος (1-0 την ισχυρή Προοδευτική του Παύλου Γρηγοριάδη), ο Παναιτωλικός (2-0 το Βύζαντα), ο Ηρόδοτος (1-0 τη Χαλκίδα), ο Ατρόμητος Πειραιά (2-1 τον Αχαρναϊκό του Ανδρέα Παπαεμμανουήλ) και ο νεοφώτιστος Αιολικός Μυτιλήνης που με δυο γκολ των Μανούσου και Μωραϊτη συνέτριψε με σκορ 5-1 τον Εθνικό Αστέρα, με όλα τα γκολ των γηπεδούχων να σημειώνονται στο β’ ημίχρονο μέσα σε 26 λεπτά, καθώς οι Καισαριανιώτες είχαν προηγηθεί στην εκπνοή του πρώτου μέρους.

Ισόπαλες με σκορ 1-1 τέλος, έληξαν οι αναμετρήσεις του Ατρομήτου Αθηνών με το Φωστήρα (στο κλασικό Αθηναϊκό ντέρμπι) και του Ιωνικού Νικαίας με την Αχαϊκή (στο γήπεδο Ταύρου).

Τέσσερις μέρες αργότερα, την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου του 1982 διεξήχθη η δεύτερη αγωνιστική της περιόδου. Η ομάδα μας θα είχε δύσκολη αποστολή, στο ξερό γήπεδο του Πανελευσινιακού, με τους «σταχυοφόρους» να αναζητούν τους πρώτους βαθμούς στο πρωτάθλημα. Με αυτογκόλ του συγχωρεμένου Νίκου Βαλλιάνου (καθώς η μπάλα χτύπησε στο κεφάλι του και κατέληξε στα δίχτυα) άνοιξαν το σκορ οι γηπεδούχοι στο 26ο λεπτό, όμως στο δεύτερο ημίχρονο το Αιγάλεω αντέδρασε και προηγήθηκε 1-2 με τέρματα του Χατζησκουλίδη στο 61’ και του Βένου Βαλαχά στο 71’. Ο «επίλογος» του ματς γράφτηκε έξι λεπτά πριν τη λήξη, όταν -δυστυχώς για μας- ο Ματθαίου ισοφάρισε σε 2-2.

Η Κόρινθος, που υπέταξε με 1-0 στην έδρα της το φιλόδοξο Διαγόρα ήταν η κερδισμένη της ημέρας, ενώ εντυπωσιακή ήταν και η νίκη του Αχαρναϊκού στο Μενίδι, με 8-2 επί του άτυχου Ηρόδοτου, με «χατ-τρικ» του Κοκκινόπουλου. Στον Πύργο, ο Πανηλειακός έμεινε στο 0-0 με τον Παναιτωλικό, καθώς ο γκολκίπερ Γάκης των φιλοξενουμένων απέκρουσε πέναλτι του Μουγγού. Φωστήρας και Ιωνικός ήλθαν ισόπαλοι στον Ταύρο με 1-1, συμπληρώνοντας αμφότεροι δύο ισοπαλίες, ενώ στο άλλο ντέρμπι η Προοδευτική συνέτριψε 3-0 τον Ατρόμητο Αθηνών στο γήπεδο Νικαίας. Στην κορυφή της βαθμολογίας βρέθηκε ο Παναιγιάλειος έπειτα από τη δεύτερη συνεχόμενη επιτυχία του εντός έδρας (2-1 τα Χανιά), ενώ η Αχαϊκή προσγείωσε με 2-0 στην Κάτω Αχαγιά τον Αιολικό και έφθασε τους τρεις βαθμούς. Βύζας και Ατρόμητος Πειραιά  έμειναν στο 1-1 στα Μέγαρα με την ομάδα των Καμινίων να φτάνει και εκείνη τους τρεις πόντους. Τέλος, ο Εθνικός Αστέρας παραχώρησε την ισοπαλία με 1-1 στο Νήαρ Ήστ στη Χαλκίδα, που έπαιξε δεύτερο συνεχές παιχνίδι μακριά από την έδρα της.

  • Η βαθμολογία (σε 2 ματς): Αίγιο 4, Αχαϊκή-Ατρόμητος Πειραιώς-Παναιτωλικός-Κόρινθος 3, Προοδευτική-Αχαρναϊκός-Ηρόδοτος-Χανιά-Αιολικός-Διαγόρας-Αιγάλεω-Φωστήρ-Ιωνικός 2, Ελευσίνα-Πανηλειακός-Βύζας-Εθνικός Αστέρας-Χαλκίδα-Ατρόμητος Αθηνών 1.

Τρίτη αγωνιστική.

Η ομάδα μας ταξίδεψε στα Χανιά, για να αντιμετωπίσει την τοπική ομάδα σε μία δεύτερη συνεχή αναμέτρηση εκτός έδρας, μετά την ισοπαλία στην Ελευσίνα. Το παιχνίδι έγινε στις Μουρνιές, ένα χωριουδάκι έξω από τα Χανιά, σε «ξερό» φυσικά γήπεδο και τόσο κακής ποιότητας που έλιωσαν στην κυριολεξία τα παπούτσια των περισσότερων ποδοσφαιριστών! Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με το σπουδαίο σκόρερ τους Μαλαμαδάκη, μόλις στο 8ο λεπτό και χρειάσθηκε να φθάσουμε 9 λεπτά πριν τη λήξη (81’), όταν ο Γιώργος Αθανασιάδης περιέσωσε το γόητρο του «Σίτι» (1-1). Το χειρότερο όμως ήταν πως το Αιγάλεω βρέθηκε κατηγορούμενο για απόπειρα δωροδοκίας της Κρητικής ομάδας, αφού κάποιος απίθανος παράγοντας πιάστηκε στα πράσα από την αστυνομία. Πάραυτα κατέφθασε στην Κρήτη ο τότε πρόεδρος Βίκτωρ Μητρόπουλος (που είχε αναλάβει λιγότερο από 1 χρόνο πριν) και έσπευσε να δηλώσει πως το επίσημο Αιγάλεω δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία, ενώ οι «κακές γλώσσες» ισχυρίζονταν ότι γνωριζόταν με το δράστη της απόπειρας, κάτι που δεν αποδείχθηκε ποτέ. Το ΑΣΕΑΔ στη συνέχεια απάλλαξε την ομάδα μας από τις κατηγορίες.

Κατά τα άλλα, ο μέχρι τότε πρωτοπόρος Παναιγιάλειος έχασε στο Περιστέρι 2-1 από τον Ατρόμητο Αθηνών και «γκρεμίστηκε» από την κορυφή, στην οποία βρέθηκαν τώρα ο Ατρόμητος Πειραιώς (3-0 τον Πανηλειακό) και ο ισχυρός Παναιτωλικός (2-1 την Κόρινθο), αμφότεροι με 5 βαθμούς.

Άνετες νίκες πέτυχαν επίσης το Μενίδι (2-0 τον Εθνικό Αστέρα), ο Διαγόρας (3-0 τον Πανελευσινιακό), ο Ηρόδοτος (3-0 το Βύζαντα), ενώ η Χαλκίδα υπερίσχυσε 2-1 της Αχαϊκής και στην ισοπαλία έμειναν ο Ιωνικός με την Προοδευτική (1-1) και ο Αιολικός με το Φωστήρα (1-1).

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...