Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Το βάπτισμα του πυρός και η χρυσή δεκαετία

Αιγάλεω 1960
Στα 1959 αποφασίσθηκε να καθιερωθεί πρωτάθλημα Εθνικής Κατηγορίας, αλλά το Αιγάλεω αναγκάσθηκε να παραμείνει στην τοπική διοργάνωση, παρά το ότι είχε τερματίσει στην πέμπτη θέση της τελικής κατάταξης και παρά τις έντονες προσπάθειες του νέου του προέδρου Ιωάννη Τρέσσου, που υποστήριζε δικαίως στα αρμόδια όργανα ότι η Ένωση Αθηνών δικαιούταν να εκπροσωπηθεί με περισσότερες των τεσσάρων ομάδων στη νεοσύστατη Α’ Εθνική.


Όμως τελικά η «χρυσή» στιγμή δεν άργησε. Με οδηγό το Γιώργο Μάγειρα, το Αιγάλεω των Ντουντούμη, Τσικνάκου, Εμ. Κανελλόπουλου, Καραβοκυράκου, Εμ. και Παντ. Τσάπου, Κουλίδη, Γιαφάλογλου, Χατζημιχαήλ, Χανιώτη, Ματάκη αλλά και των υπόλοιπων παλαιότερων άσσων, δίνει σάρκα και οστά στο όραμα της ανόδου στη μεγάλη κατηγορία, δεκαπέντε χρόνια μετά την ίδρυσή του (1961).

Αιγάλεω 1964
Κατακτά κατά σειρά το τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ, τον τίτλο στον προκριματικό όμιλο τύπου Β’ Εθνικής και την πρώτη θέση στο «τουρνουά πρωταθλητριών ομάδων Β’ Εθνικής» και εισέρχεται με το σπαθί του στα μεγάλα σαλόνια του ποδοσφαίρου μας! Ακολουθεί μία «αναγνωριστική» πρώτη τριετία συμμετοχής (1962-64), μία σύντομη παρένθεση (1965) και η «χρυσή δεκαετία» (1966-75) που καθιέρωσε το «Σίτι» του αείμνηστου Γιώργου Ζαμπέτα στη συνείδηση όλης της ποδοσφαιρικής Ελλάδας, ως μία από τις ισχυρότερες αγωνιστικές παρουσίες. Παρά τα συχνά διοικητικά προβλήματα αυτής της περιόδου με την εναλλαγή αρκετών προέδρων (Αλέκος Σταυρόπουλος, Δημήτρης Τουσμάνωφ, Δημήτρης Χανιώτης, Νικόλαος Μίχος, Κυριάκος Μαρκίδης, Αθανάσιος Ελευθεριάδης, Γεώργιος Δαλακούρας, Ιωάννης Γαρδεράκης κ.α.) οι άσσοι του Αιγάλεω σημείωσαν εκπληκτικές επιτυχίες, αφού από το 1968 είχαν και τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τη νεόδμητη φυσική έδρα του συλλόγου, το Δημοτικό μας Στάδιο (σήμερα «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» εις μνήμην του δημάρχου που τόσο πολύ μόχθησε για την πόλη και την ομάδα της).

Αιγάλεω 1969-70
Προπονητές πέρασαν πολλοί επίσης (και ικανοί) όλο αυτό το διάστημα Το 1965 με τον Ούγγρο Ρέϊνερ το Αιγάλεω φθάνει για πρώτη φορά έως τα προημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας, το 1966 με τους Χούμη και Μπαϊρακτάρη τερματίζει στην 9η θέση, πραγματοποιώντας μια ελπιδοφόρα επάνοδο ύστερα από τον υποβιβασμό του 1964 και την κατάκτηση του τίτλου στη Β’ Εθνική που ακολούθησε. Το 1969 με τον Θανάση («Κίνλεϋ») Σούλη είναι έβδομο και κερδίζει την συμμετοχή του στο Βαλκανικό Κύπελλο ποδοσφαίρου (με αντιπάλους σε όμιλο την Τουρκική Εσκή-Σεχίρ και τη Βουλγαρική Μπερόε τις οποίες αντιμετώπισε από το Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 1970), το 1970 προκρίνεται στα ημιτελικά του κυπέλλου, όπου ηττάται δύσκολα με 1-0 από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και το 1970-71 φθάνει στον κολοφώνα των (έως τότε) διακρίσεων με τεχνικό τον Αλέξι Πέτροβιτς. Τερματίζει στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας, μια πρωτόγνωρη επιτυχία για τη δυτική εργατούπολη της Αθήνας!

Αιγάλεω 1974
Η επόμενη τριετία χαρακτηρίσθηκε από αγωνιστική σταθερότητα. Το 1974 μάλιστα το Αιγάλεω συμμετέχει για τρίτη φορά στα προημιτελικά του κυπέλλου, όμως την περίοδο 1974-75 μία ατυχής ανανέωση στο έμψυχο δυναμικό που επιχείρησε βεβιασμένα ο προπονητής Μίλτος Παπαποστόλου αλλά και μια ανερμάτιστη αναδιάρθρωση στο πρωτάθλημα που εφάρμοσε η αθλητική ηγεσία, οδήγησαν στον υποβιβασμό.

Οι σπουδαιότεροι ποδοσφαιριστές που πρωταγωνίστησαν με τη φανέλα της ομάδας μας το διάστημα αυτό των μεγάλων επιτυχιών ήταν οι Τζέκος Μπαλλαρίνης, Διαμαντόπουλος, Πανουσάκης, Εξωμανίδης, Μαρκόπουλος, Φακής, Τεπελένης, Αδίκογλου, Αναστόπουλος, Αργυρίου, Ρουμπάνης, Απόστ. Πανάκης, Γρίμμας, Νίκος Τσιαμπουρής, Σταύρος Μακρής, Βίκτωρ Μητρόπουλος, Λυκουρίνος, Γιαννακόπουλος, Κυριακίδης, Πουπάκης, Λάρδας, Μπάμπης Σταυρόπουλος, Χρυσοστόμου, Ιορδάνου, Τσαλαμάγκας, Ζαντέρογλου, Φραγκίσκος Μαρτίνος και Μιχάλης Κωνσταντίνου.

Πρωταθλητές Νότου 1977
Ακολούθησε μία διετία στη Β’ Εθνική, η λήξη της οποίας επανέφερε το Αιγάλεω στη μεγάλη κατηγορία. Το 1977 με πρόεδρο το Γιώργο Καραμπατέα (που είχε διαδεχθεί το Χρήστο Κανελλόπουλο), τεχνικό τον αείμνηστο Λάμπη Σεραφείδη και έπειτα από σκληρή μονομαχία με την Κόρινθο, η ομάδα μας κατακτά για τρίτη φορά τον τίτλο της κατηγορίας και ανεβαίνει πάλι στην Α’ Εθνική έχοντας ως νέους πρωταγωνιστές και τους Χάσταλη, Συρίγο, Μυλωνά, Βενέτη, Τριπολιτσιώτη, Πιλάβη, Πηγαδίτη, Αξιώτη, Λαλούση, Τρουμπούκη, Κώστα και Γιάννη Τσίκα, Αναστασιάδη, Ρεμούνδο, Δαμιανίδη, Δημήτρη Παπαϊωάννου.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...