Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Οι ιστορικές αναμετρήσεις Αιγάλεω-Ιωνικού!

Παίκτες του Αιγάλεω πανηγυρίζουν το θρίαμβό τους
επί του Ιωνικού
με σκορ 3-1 για τη Σούπερ Λίγκα
περιόδου 2006-2007
Γνωστές στους οπαδικούς κύκλους του ποδοσφαίρου, οι αναμετρήσεις του Αιγάλεω με τον Ιωνικό Νικαίας έχουν πάντοτε ένα πολύ ιδιαίτερο χρώμα. Οι δυο ομάδες βρέθηκαν για πρώτη φορά αντίπαλοι την περίοδο 1975-76, στο πλαίσιο της Β΄ Εθνικής κατηγορίας και μοιράστηκαν από μια νίκη (1-0 ο Ιωνικός στην έδρα του, 2-0 το Αιγάλεω στο δημοτικό στάδιο της πόλης μας, από τέρματα του Δημήτρη Μπάρκογλου και του Μιχάλη Χάσταλη).

Επόμενη συνάντηση ήταν τη σεζόν 1982-83 πάλι για το Νότιο όμιλο της Β΄ Εθνικής. Το Αιγάλεω έκανε πρωταθλητισμό, ενώ ο Ιωνικός πάλευε να αποφύγει τον υποβιβασμό στο Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα. Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα έπαιξαν στο γήπεδο Νεάπολης, με "ηλεκτρισμένο κλίμα" να κυριαρχεί στις εξέδρες. Το "Σίτι" καθάρισε σχετικά εύκολα το ματς με σκορ 2-3, χάρις σε τέρματα του Βένου Βαλαχά, του Γιώργου Αθανασιάδη και του Δημήτρη Πιστόλη.

Ο Βένος Βαλαχάς γράφει το 0-1
(1982-83)
Φίλαθλοι του Αιγάλεω βρέθηκαν όμως ξανά λίγους μήνες μετά στην εξέδρα της Νεάπολης, για τον αγώνα του Ιωνικού με το Διαγόρα Ρόδου, ο οποίος θα έκρινε πολλά για την άνοδο και στη λήξη του πανηγύρισαν με ιαχές "Αιγάλεω-Αιγάλεω" το ισόπαλο αποτέλεσμα (0-0).
Η ρεβάνς με τον Ιωνικό ήταν ένας περίπατος (4-0) με 2 γκολ του Κώστα Τσίκα και από ένα των Χατζησκουλίδη-Πηγαδίτη.

Την περίοδο 1985-86 το Αιγάλεω μετείχε ξανά στην ενιαία πλέον Β΄ Εθνική και ξαναβρήκε μπροστά του το συγκρότημα της Νίκαιας, πετυχαίνοντας μια νίκη στο Αιγάλεω (1-0) με τέρμα του Μανώλη Κώττη και μια ισοπαλία εκτός έδρας (πάλι υπό συνθήκες τρομοκρατίας) με 1-1, χάρις σε γκολ του Χρήστου Φίλτσου. Την επόμενη χρονιά ο Ιωνικός, σαφώς ανώτερος, παρότι ηττήθηκε δύσκολα στο "Σταύρος Μαυροθαλασσίτης" (1-0 υπέρ του Αιγάλεω, το γκολ ο Δαυϊδ Μαύρος) εντυπωσίασε στον επαναληπτικό φτάνοντας στη μεγαλύτερη επιτυχία του μέχρι τότε σε βάρος της ομάδας μας (3-1, το γκολ της "τιμής" ο Καρατζάς)

Ο Κώττης
Εκείνη τη χρονιά το Αιγάλεω υποβιβάστηκε στη Γ΄ Εθνική και οι δρόμοι χώρισαν. Ωστόσο, ο Ιωνικός που το 1989 ανέβηκε στην Α΄ Εθνική, σύντομα επέστρεψε στη Β΄κατηγορία και το "Σίτι" ξανάπαιξε μαζί του εκεί, την περίοδο 1991-92.

Οι φανατικοί οπαδοί του Αιγάλεω πραγματοποίησαν μια εντυπωσιακή πορεία μέχρι την έδρα του "άσπονδου εχθρού", αλλά είδαν με έκπληξη την ομάδα να συντρίβεται στο γήπεδο με το βαρύτατο 5-1 (σκόραρε ο Πάρις Βάλβης) ενώ στον πάγκο του Ιωνικού βρισκόταν ο Νίκος Αλέφαντος. Η ρεβάνς ήταν για μας αγώνας ζωής ή θανάτου, οι φίλαθλοι του Αιγάλεω κατάκλυσαν το γήπεδο, όμως η νίκη δεν ήρθε (0-0) και σε συνδυασμό με άλλα δυσμενή αποτελέσματα το Αιγάλεω ξανάπεσε στην τρίτη κατηγορία.

Φανατικοί οπαδοί του Ιωνικού
Χρειάστηκε να περάσουν εννέα ολόκληρα χρόνια, μέχρι Αιγάλεω και Ιωνικός να διασταυρώσουν ξανά τα αγωνιστικά τους ξίφη, αυτή τη φορά για τη διοργάνωση της Α΄ Εθνικής (όπου εν τω μεταξύ είχε εδραιώσει τη θέση του ο Νικαιώτικος σύλλογος). Προηγουμένως όμως, οι αιγαλιώτες φίλαθλοι θα βρίσκονταν για δυο συνεχείς χρονιές πάλι στις εξέδρες του ανακαινισμένου γηπέδου Νεάπολης.

Τον Ιούνιο του 2000 το Αιγάλεω έδωσε εκεί έναν κρίσιμο αγώνα μπαράζ για την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία, όταν αναδείχθηκε ισόπαλο 2-2 με τον Πανσερραϊκό, ενώ στην τελευταία αγωνιστική της περιόδου 2001 γιόρτασε επιτέλους την επιστροφή του στα "μεγάλα σαλόνια" του ποδοσφαίρου μας, με νίκη επί του τυπικά γηπεδούχου Πανελευσινιακού (4-3).

Ο Αγρίτης επιτυγχάνει το γκολ
στη νίκη του Αιγάλεω μέσα στη Νεάπολη
(περίοδος 2006-07)
Η επόμενη επταετία ήταν πλούσια σε συγκρούσεις των δυο ομάδων, ενώ και οι οπαδοί τους έδιναν τις δικές τους "μάχες" στις εξέδρες. Από το 2002 έως και το 2008 οι αντίπαλοι συναντήθηκαν 14 φορές, από επτά στην έδρα της καθεμιάς τους. Το Αιγάλεω αναδείχθηκε νικητής 4 φορές, τρεις εντός  έδρας (2-0 το 2003-04 με γκόλ των Αλεξόπουλου και Αγρίτη, 1-0 το 2004-05 από τέρμα του Γιώργου Μπάρκογλου και 3-1 το 2006-07 με τους Κουμορτζί-Νικολόπουλο-Ψωμά να σκοράρουν) και μια στη Νεάπολη, στις 21 Οκτωβρίου 2006, χάρις σε τέρμα του Ανέστη Αγρίτη (0-1).

Ο Σάκης Γκόγκας (αριστερά) έγινε ο θύτης του Αιγάλεω,
την περίοδο 2007-08
Στον αντίποδα, ο Ιωνικός κατάφερε να επικρατήσει τρεις φορές, την πρώτη από αυτές με το ευρύ 4-1 (το αιγαλιώτικο γκολ ο Μανουσάκης) στο γήπεδό του για τη σεζόν 2005-06 και τις άλλες δυο με το ίδιο μάλιστα σκορ (2-1) τη χρονιά 2007-08 όταν οι δυο ομάδες είχαν πέσει στη Β΄ Εθνική. Με την επιτυχία του στο Σίτι (όπου ο Όμο είχε δώσει ελπίδες όταν πέτυχε γκολ στο ξεκίνημα...), ο Ιωνικός έσπασε την παράδοση που τον ήθελε να μην έχει ποτέ νικήσει εδώ.

  • Τη "μερίδα του λέοντος" στις αναμετρήσεις αυτού του χρονικού διαστήματος κατέχουν οι ισοπαλίες, επτά συνολικά, οι τρεις με σκορ 1-1 (2001-02, ο Χλωρός το γκολ, 2004-05, ο Μπάρκογλου, 2005-06 ο Κυβελίδης), μια με σκορ 2-2 (2001-02 στο Αιγάλεω, σκόραραν οι Μακρής και Αγρίτης) και τρείς "λευκές" (0-0) τη διετία 2003-2004.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...