SAVE EGALEO
Τα μέλη της Επιτροπής Σωτηρίας του Αιγάλεω Α.Ο. (2009-10)
Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010
13ο επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου
Η αγωνιστική σεζόν 1991-92 υπήρξε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς τον τίτλο του πρωταθλητή διεκδίκησαν οι τρεις ομάδες του τέως ΠΟΚ, ενώ για την αποφυγή του υποβιβασμού πάλεψαν μεταξύ τους -ούτε λίγο ούτε πολύ- 12 σύλλογοι. Με μια ματιά στην τελική βαθμολογία της περιόδου, ο οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται εύκολα για τι πράγμα μιλάμε: Τον 7ο της τελικής κατάταξης Άρη από τον 16ο Πανιώνιο χωρίζουν μόλις δυο βαθμοί (31 έναντι 29), με το ισχύον τότε (για τελευταία χρονιά) σύστημα (2-1-0).
Στα αξιοσημείωτα ήταν πως η ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς κατάφερε να πάρει τον τίτλο (επαναλαμβάνοντας το επίτευγμα του 1989) ύστερα από έναν δαιμονιώδη β’ γύρο αγώνων, όπου σημείωσε 12 νίκες και 4 ισοπαλίες, χάνοντας μόνο από τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ. Στον αντίποδα, η ομάδα της Νέας Σμύρνης απώλεσε την κατηγορία για πρώτη φορά στα χρονικά.
Για να συμβεί όμως αυτό, χρειάσθηκε ακριβώς στην τελευταία αγωνιστική η Ξάνθη να νικήσει εκτός έδρας με 2-1 τον αδιάφορο Αθηναϊκό (12ος με 30 β.), την ίδια ώρα που οι νεοσμυρνιώτες συντρίβονταν με 4-0 στο Αλκαζάρ από τη Λάρισα (τερμάτισε στην 8η θέση με 31 β.) Με τις δυο προαναφερόμενες ομάδες ισοβάθμησαν ακόμη η Δόξα Δράμας και η Παναχαϊκή και η ρουλέτα της μεταξύ τους συγκομιδής βαθμών έδειξε κόκκινο στον ιστορικό Πανιώνιο.
Η ΑΕΚ όμως, ήταν πραγματικά ασυγκράτητη. Παρέμεινε αήττητη εντός έδρας, όπου παραχώρησε μόλις 4 ισοπαλίες. Μακριά από τη Νέα Φιλαδέλφεια σημείωσε 10 νίκες και 4 ισοπαλίες, συλλέγοντας συνολικά 54 πόντους. Είχε τη δεύτερη καλύτερη άμυνα με 25 γκολ έναντι 21 του τρίτου Παναθηναϊκού (48 β.) και τη δεύτερη καλύτερη επίθεση με72 τέρματα έναντι 74 του δεύτερου Ολυμπιακού (51 β.), ο οποίος υστέρησε σε νίκες έξω από την έδρα του, καθώς πέτυχε μόλις 6.
Ο τέταρτος ΠΑΟΚ (39 β.) με μόνο μια νίκη μακριά από την Τούμπα, δεν ήταν δυνατό να απειλήσει την κορυφή.
Πέμπτος με 35 βαθμούς αναδείχθηκε ο ισχυρότατος εκείνη την εποχή Απόλλων Αθηνών και έκτος με 34 ο πάντα υπολογίσιμος ΟΦΗ. Από κει και πέρα σκοτωμός! Από τους τρεις «νεοφώτιστους» τα κατάφεραν η Κόρινθος (10η με 31 β.) και ο Πιερικός με 30, αλλά ατύχησε ο Εθνικός, που παρότι έκοψε βαθμό από την ΑΕΚ στο Φάληρο, ήρθε τελευταίος (24 β.) και επέστρεψε άδοξα στη Β’ Εθνική. Άχρωμος ήταν και ο Ηρακλής (9ος με 31 β.), ενώ ο Πανσερραϊκός παρά την προσπάθεια που κατέβαλλε, δεν απέφυγε το μοιραίο (17ος με 26 β.)
Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ στηρίχθηκε κύρια στους Μήνου, Βασιλόπουλο, Βάϊο Καραγιάννη, Μανωλά, Σαμπανάτζοβιτς, Παύλο Παπαϊωάννου, Αλεξανδρή, Σαβέβσκι, Γιώργο Σαββίδη, Δημητριάδη και Μπατίστα, ενώ σημαντικά βοήθησαν οι Πατίκας, Σταματής, Κούτουλας, Καραγκιοζόπουλος και Κλόπας.
Πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος αναδείχθηκε ο Βασίλης Δημητριάδης με 28 γκολ, ενώ δεύτερος ήταν ο Σαραβάκος του ΠΑΟ με 24.
Στο Κύπελλο Ελλάδας ο Ολυμπιακός έφθασε στην επικράτηση έπειτα από διπλό τελικό επί του ΠΑΟΚ. Αναλυτικά είχαμε:
Προημιτελικά: Ποσειδών Μηχανιώνας-Ατρόμητος Αθηνών 0-0 και 1-2, Δόξα Δράμας-ΠΑΟΚ 2-0 ΚΑΙ 0-4, ΑΕΚ-ΟΦΗ 0-0 και 2-1, ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 0-0 και 1-1.
Ημιτελικά: ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-0 και 0-3 και Ατρόμητος-ΟΣΦΠ 1-4 και 1-4.
Τελικοί: ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ 1-1 και 0-2.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Η «κατάρα» της Formula 1
Μ. Σουμάχερ Μοιραία παιχνίδια της τύχης σκιάζουν τον ορίζοντα του πιο δημοφιλούς μηχανοκίνητου σπορ. ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης...
-
Η αρχική 11άδα του Αιγάλεω στο νικηφόρο αγώνα της 6ης Νοεμβρίου 1977. Στο μέσον (κάτω) ο σκόρερ Μανώλης Φοράκης.
-
Παναιτωλικός 1975 (φωτό: Ιστολόγιο "Ζείδωρον") ( του Νίκου Δημ. Νικολαίδη ) Έχουμε ήδη κάνει λόγο για τις απαρχές του π...
-
Μ. Σουμάχερ Μοιραία παιχνίδια της τύχης σκιάζουν τον ορίζοντα του πιο δημοφιλούς μηχανοκίνητου σπορ. ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου