Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Προϊστορία Καλαμάτας - Αιγάλεω

Τσιλιγκίρης
(Γράφει ο Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης)

Με την αγωνιώδη ισοπαλία ( 1 - 1 ) που απέσπασε, τελικά, το "Σίτι" στο χθεσινό του εντός έδρας αγώνα εναντίον της 'Α.Ε.Κ. Β', ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του όσον αφορά και την 28η αγωνιστική της 'Super League 2', μαζί με τα δύο 'ρεπό' που έχει ήδη κάνει. Ακολουθεί μία πολύ ιδιαίτερη αναμέτρηση, εναντίον της Καλαμάτας, μέσα στη δύσκολη έδρα του Μεσσηνιακού συλλόγου που θα διεξαχθεί, πάντα βάσει του αρχικού προγράμματος την Τετάρτη 6 Απριλίου. Δράττομαι της ευκαιρίας να ανακαλέσω ολόκληρη την προϊστορία των αγώνων μεταξύ των δύο ομάδων και με  γηπεδούχο τη 'Μαύρη Θύελλα', όπως αποκαλούν τον 'Π.Σ. Καλαμάτα' οι φανατικοί οπαδοί του, στο πλαίσιο και των τριών εθνικών κατηγοριών.

Για πρώτη φορά τα δύο σωματεία αναμετρήθηκαν πριν από πολλά χρόνια, για το πρωτάθλημα της Α'  Εθνικής και πιο συγκεκριμένα εκείνο της σεζόν 1972-73. Τότε η Καλαμάτα νίκησε με σκορ 2-0, όπως και την επόμενη χρονιά όταν επικράτησε με 1-0. Ακολουθούν δύο συναντήσεις για το Νότιο Όμιλο της Β'  Εθνικής. Το 1975-76 οι καλαματιανοί πήραν πάλι τη νίκη (2-0), αλλά τη χρονιά που ακολούθησε -κατά την οποία το "Σίτι" πήρε τον τίτλο- το παιχνίδι τελείωσε ισόπαλο ( 1 - 1 ) με το 'κυανόλευκο' γκολ να επιτυγχάνει ο Στέλιος Αναστασιάδης. Αυτή ήταν και η πρώτη από τις συνολικά 2 ισοπαλίες που καταγράφηκαν.

Προς το τέλος της επόμενης δεκαετίας οι δρόμοι των δύο ομάδων συναντήθηκαν πάλι, αυτή τη φορά όμως στη Γ'  Εθνική. Ξεκίνημα στα 1987-88 για τον Νότιο Όμιλο και νέα νίκη (2-0) των γηπεδούχων, όπως και αμέσως μετά (στην ενιαία κατηγορία) που και πάλι οι παίκτες της Καλαμάτας 'καθάρισαν' με 1-0. Το 1989-90 (για το Νότο) το ματς τελείωσε δίχως σκορ, αλλά το 1990-91 (που τα δύο συγκροτήματα 'σκοτώθηκαν' στην κυριολεξία για την κατάκτηση του β' προνομιούχου εισιτηρίου) η Καλαμάτα νίκησε ξανά (1-0). Το 1992-93 ξανασυναντώνται αλλά λόγω της υπάρχουσας ήδη 'βεντέτας' το παιχνίδι της Καλαμάτας δεν έγινε ποτέ και οι γηπεδούχοι πήραν τη νίκη 'στα χαρτιά' (2-0, άνευ αγώνα).

Χρειάστηκε να περάσουν 15 ολόκληρα χρόνια για να βρεθούν και πάλι αντιμέτωπες οι δύο ομάδες, τούτη τη φορά στη Β'  Εθνική της σεζόν 2007-08, όταν και πάλι η Καλαμάτα αναδείχτηκε νικήτρια με το 'σύνηθες' υπέρ αυτής σκορ (2-0). Δώδεκα χρόνια αργότερα (2019-20) το Αιγάλεω έσπασε τη δυσμενή αυτή παράδοση νικώντας (τώρα για τη 'Football League') με 1-0, χάρις σε γκολ του αρχηγού του, Ηλία Τσιλιγκίρη με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Ωστόσο πέρσι, η Καλαμάτα επέστρεψε στις επιτυχίες, ξανά με 2-0.

  • Συνολικά λοιπόν παίχθηκαν 11 αγώνες και η Καλαμάτα νίκησε 8 φορές, 2 ματς έληξαν δίχως νικητή και μία φορά πανηγύρισε το Αιγάλεω (τέρματα 14 - 2, χωρίς να υπολογίσω τα 'χάρτινα'). Η αναμέτρηση της σεζόν 2009-10 (για τη Β'  Εθνική) δεν υπολογίζεται, καθώς η τότε ομάδα δεν ήταν το Αιγάλεω, αλλά ο Ηλυσιακός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...