SAVE EGALEO

Τα μέλη της Επιτροπής Σωτηρίας του Αιγάλεω Α.Ο. (2009-10)

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Μαρία Καφετζή- Τσολακίδου (Οκτώβριος 1937 – 26 Ιουλίου 2015)

Ένα αφιέρωμα για τα 84 χρόνια από τη γέννησή της. 

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)
Η αείμνηστη ζωγράφος Μαρία Καφετζή (το γένος Τσολακίδου) ήταν μία σπουδαία Αιγαλιώτισσα με σπάνιο ήθος, καλλιτεχνική και φιλανθρωπική προσφορά προς το συνάνθρωπο, αλλά πάνω απ’ όλα ένας σεμνός, απόλυτα δοτικός και ανιδιοτελής άνθρωπος, που είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά. Με το γιο της Γιώργο Καφετζή, δημοσιογράφο και επί σειρά πολλών ετών εκδότη της τοπικής μηνιαίας εφημερίδας «Αιγάλεω» (1985 – σήμερα) με συνδέει σταθερή φιλία εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, η οποία είναι ανεξάρτητη της κατά καιρούς συνεργασίας μας . Γνώρισα το «Μαράκι», όπως χαϊδευτικά την αποκαλούσαν οι δικοί της άνθρωποι, στη γκαλερί «Ιδέα» που διατηρούσε επί της οδού Γρ. Κυδωνιών, η οποία ήταν, πέρα από το εικαστικό της εργαστήρι, η έδρα της εφημερίδας όπως και κατάστημα πώλησης χαρτικών και ειδών ζωγραφικής. Θυμάμαι με πόση προσήλωση δίδασκε τα νέα παιδιά που προσέρχονταν σε εκείνη για να πάρουν κάτι από την τέχνη της, την οποία θεωρούσε καθήκον της να μεταλαμπαδεύσει δίχως την παραμικρή αμοιβή. 

Σύζυγος του επίσης αείμνηστου Στέλιου Καφετζή, ίδρυσαν από κοινού πολιτιστικό σύλλογο και μετείχαν σε πολλές πρωτοβουλίες κοινωνικής και πνευματικής κατεύθυνσης. Θυμάμαι ακόμη με πόση συγκίνηση μου χάρισε έναν εξαιρετικό της πίνακα που πρόσεξε ότι κοιτούσα και θαύμαζα, ως ανταπόδοση, όπως μου είπε, που «έπεισα το Γιώργο να καθίσει στην οδοντιατρική μου έδρα» !
Ποια ήταν η Μαρία Καφετζή Η Μαρία είχε ξεκινήσει την επαφή της με τις εικαστικές τέχνες από το 1969. Μαθήτευσε κοντά στους Πουλιανό, Δημητρέα, Πικάρ και άλλους, και είχε την ιδιαιτερότητα ότι έκανε δωρεάν μαθήματα ζωγραφικής σε εκατοντάδες μαθητές στο εργαστήριό της στο Αιγάλεω, μια και έλεγε ότι “θέλει να δώσει τη δυνατότητα σε όλους να μάθουν ζωγραφική, γιατί η ίδια είχε ακριβοπληρώσει για να μάθει”. Οι μαθητές της ήσαν ηλικίας από 6 έως 85 ετών! Βοηθούσε πολύ με τη διδασκαλία της κυρίως γυναίκες με μαστεκτομή (ήταν μέλος Συλλόγου Μαστεκτομημένων Γυναικών και τής ομάδας υποστήριξής του), αλλά και ψυχολογικά προβλήματα. Πολλούς μαθητές είχε και στις φυλακές, στα Ιδρύματα Αγωγής αρρένων και θηλέων, στα Κ.Α.Π.Η. Αιγάλεω και στη Λαϊκή Επιμόρφωση. Είχε δραστηριοποιηθεί κυρίως στη δεκαετία τού '70 και στις αρχές της 10ετίας τού '80 στον Πνευματικό και Καλλιτεχνικό Όμιλο Δυτικής Αττικής, ο οποίος πραγματοποιούσε μεταξύ άλλων εκθέσεις ζωγραφικής με πολλούς καλλιτέχνες από όλες τις τάξεις (μεταξύ άλλων οικοδόμοι, νοικοκυρές κ.λπ.), όπως αυτή που είχε γίνει στο Δημοτικό Στάδιο τού Αιγάλεω με 75 καλλιτέχνες από όλη την Αττική με πάρα πολλά έργα. Πρόεδρος στον Όμιλο αυτόν ήταν ο επίσης ζωγράφος σύζυγός της Στέλιος Καφετζής. Στα αρχεία τής ΕΡΤ υπάρχει βίντεο από εκδήλωση τού Ομίλου, ο οποίος βράβευε κάθε χρόνο όλους τους αριστούχους μαθητές τής Δυτικής Αττικής, το οποίο είχε επιμεληθεί η γνωστή δημοσιογράφος Δανάη Στρατηγάκη. Είχε διατελέσει μέλος σε διάφορους φορείς, όπως ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος Κυριών Αιγάλεω “Ο Καλός Σαμαρείτης” και το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών (ήταν μέλος τού διοικητικού του συμβουλίου). Είχε επίσης μεγάλη συνεργασία με την “Ομάδα τών 5” τής Ελευσίνας, σύλλογο με μεγάλη δράση τις 10ετίες '70 και '80, ο οποίος την είχε βραβεύσει.
Σημειώνουμε ότι είχε φιλοτεχνήσει χιλιάδες έργα, η πλειοψηφία τών οποίων είναι ιμπρεσιονιστικά, με κύρια θέματα λουλούδια με εντυπωσιακότατα χρώματα, καθώς και θαλασσογραφίες, στις οποίες είχε πολύ μεγάλη αγάπη, αλλά και νεκρές φύσεις, προσωπογραφίες ηλικιωμένων και γυναικών που πάντα συμβόλιζαν κάτι. Ο Βαγγέλης Δημητρέας, καθηγητής τής Καλών Τεχνών, της είχε πει στο ξεκίνημα τής καριέρας της, ότι δεν μπορεί να τη διδάξει χρώμα, θεωρώντας ότι σ' αυτόν τον τομέα είχε εξαιρετικότατο ταλέντο.
Είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτικές εκπομπές, οι οποίες προκαλούσαν το ενδιαφέρον γυναικών με προβλήματα υγείας, οι οποίες τής τηλεφωνούσαν μετά τις εκπομπές, και έκαναν μαζί της δωρεάν μαθήματα ζωγραφικής που τις “ανέβαζαν” ψυχολογικά και έπαιρναν κουράγιο από τα λόγια της, που ήταν γεμάτα από δύναμη και αισιοδοξία. Μεταξύ αυτών και το "Καλημέρα Ελλάδα" τού Γιώργου Παπαδάκη (πάνω από μία φορά), η εκπομπή τού Ανδρέα Μικρούτσικου "Αυτός μας έλειπε", η εκπομπή τής Μαριέτας Χρουσαλά στο Άλτερ και εκπομπή τού Αρτ Τσάνελ. Παράλληλα, αρθρογραφούσε περιστασιακά στην εφημερίδα “Αιγάλεω” που εκδίδει ο γιος της από το 1985, για διάφορα θέματα. Ήταν δωρήτρια σώματος (το σώμα της δόθηκε στο Πανεπιστήμιο μετά τον θάνατό της). Το φθινόπωρο του 2015 τα παιδιά της Γιώργος και Άννα διοργάνωσαν έκθεση με έργα της, και με άλμπουμ από τις αρκετές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στις οποίες είχε συμμετάσχει. Τα έργα διατέθηκαν σε χαμηλές τιμές, και τα έσοδα δόθηκαν για κοινωφελείς και φιλανθρωπικούς σκοπούς.

2 σχόλια:

Η «κατάρα» της Formula 1

  Μ. Σουμάχερ Μοιραία παιχνίδια της τύχης σκιάζουν τον ορίζοντα του πιο δημοφιλούς μηχανοκίνητου σπορ. ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης...