SAVE EGALEO

Τα μέλη της Επιτροπής Σωτηρίας του Αιγάλεω Α.Ο. (2009-10)

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Γιώργος Γεωργέλος: Τιμή για εμάς η φιλοξενία του Don Rosa !

(Συνέντευξη στο Νίκο Δημ. Νικολαΐδη)

Φίλε Γιώργο,

Πρώτα απ’ όλα ήθελα να σε συγχαρώ για τη δημιουργία της «Λέσχης Φίλων Κόμικς», αλλά και της ιστοσελίδας «Greek Comics», που ο πλούτος των περιεχομένων της (αποτέλεσμα, ασφαλώς, συνεργατικής δουλειάς) είναι πραγματικά ανεκτίμητος. Θύμισέ μας, με την ευκαιρία αυτής της συνέντευξης, πότε είχες την αρχική ιδέα για τα δύο εγχειρήματα, τόσο της «ΛΕ.ΦΙ.Κ.», όσο και του website ?

Η ιδέα του Greekcomics ήρθε σε ένα ταξίδι στο Βόλο καλοκαίρι του 2006 μαζί με τον φίλο Δημήτρη Κάτσικα. Θελήσαμε να κάνουμε μια Κοινότητα που να μην αποκλείει κανένα είδος κόμικς και να μπορούμε να μιλάμε πολιτισμένα για την αγάπη που έχουμε στην 9η τέχνη. Η ΛΕΦΙΚ προέκυψε το 2009 που θελήσαμε να κάνουμε ένα στέκι για τα κόμικς αφού πλέον καμία καφετέρια δεν μας χωρούσε στις συναντήσεις μας και θέλαμε την ανεξαρτησία μας.

Ποιοι είναι οι συνεργάτες σου, όλα αυτά τα χρόνια, περιστασιακά ή μόνιμα?

Είναι πάρα πολλοί που πρόσφεραν πάρα πολλά και στην Κοινότητα αλλά και στην ΛΕΦΙΚ αυτά τα 14 χρόνια. Θα ήταν άδικο να αναφέρω κάποιους και να αφήσω κάποιους έξω, γιατί πιστεύω ότι όλοι έβαλαν ψυχή και αγάπη για αυτό το δημιούργημα. Χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε όλο αυτό το έργο. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να έχουν 3 άνθρωποι που με στήριξαν σε πολύ δύσκολες στιγμές, χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε ούτε η Κοινότητα ούτε η ΛΕΦΙΚ. Είναι ο Νίκος Κοντοδήμος (aka Germanicus), η Μαρία Μπελιβάνη (aka imacmaria) και η Όλια Γκόρη (aka Olia) χωρίς φυσικά να αποκλείω όλη την ομάδα που υποστηρίζει αυτό το εγχείρημα.

Πόσα (στο περίπου…) τεύχη ή τόμους κόμικς, διαθέτει η βιβλιοθήκη σας ?

Στη τελευταία απογραφή καταγράφτηκαν 12,500 τεύχη κόμικς χωρίς όμως να υπολογίζονται τα λαϊκά αναγνώσματα, τα περιοδικά και τα ξενόγλωσσα.

Ποιες δικές σας εκδόσεις έχετε πραγματοποιήσει έως σήμερα ?

Η πρώτη μας «έμμεση» έκδοση (με ξένη εκδοτική) ήταν ο STORM του Don Lawrence(2007) που έβγαλε 9 τόμους (σύνολο 18 άλμπουμ) και δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε καθώς έκλεισε ο εκδοτικός. Με τον ίδιο εκδοτικό είχαμε κυκλοφορήσει και τον Πρώτο Κατάλογο Ελληνικών εκδόσεων κόμικς το 2011, ένα μοναδικό έργο στην ελληνική βιβλιογραφία. Το 2014 κυκλοφορήσαμε σαν ΛΕΦΙΚ τις Περιπέτειες του Περτουίλαμπι του Don Rosa με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην ΛΕΦΙΚ, ένα ανέκδοτο έργο του στην Ελλάδα που έγινε ανάρπαστο μέσα σε μια εβδομάδα. Στην συνέχεια είχαμε κάποιες αφιερωματικές αυτοεκδόσεις ελλήνων δημιουργών που τιμήσαμε στη ΛΕΦΙΚ και την άνοιξη του 2020 κυκλοφορούμε το ΛΑΝΦΕΣΤ του ΤΡΟΫ, ένα πολυβραβευμένο Γαλλικό κόμικ που ήδη βρίσκεται στο 2ο άλμπουμ (Φεβρουάριος 2021) και το διαθέτουμε μόνο εμείς.



Πόσες περίπου εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν, κατά καιρούς, στα παλαιά και νέα σας γραφεία. Θα ξεχώριζες κάποια από αυτές ?

Έχουμε κάνει δεκάδες εκδηλώσεις με παρουσιάσεις, εκθέσεις, αφιερώματα σε εκδοτικούς και δημιουργούς, σεμινάρια, προβολές, διαλέξεις, παζάρια έως και πρωταθλήματα επιτραπέζιων παιχνιδιών. Κορυφαία εκδήλωση θεωρούμε την επίσκεψη του Don Rosa το 2014, με την έκδοση του Περτουίλαμπι και το signing 3 ημερών στην παλιά μας έδρα στην Αγίας Ειρήνης. Η παραδοχή του ότι ήταν το καλύτερο signing της καριέρας του ήταν μια μεγάλη επιβράβευση για εμάς.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου, χαρακτήρας κόμικ ?

Δυστυχώς (ή ευτυχώς) δεν έχω μόνο έναν όπως και δεν έχω μόνο ένα είδος που αγαπάω. Όλα τα είδη έχουν διαμάντια που απολαμβάνω να διαβάζω.

Ποιον Έλληνα ή ξένο δημιουργό θα ήθελες να γνωρίσεις από κοντά ?

Από Έλληνες τους έχω γνωρίσει σχεδόν όλους, από ξένο θα ήθελα να μου δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσω και να συζητήσω με τον Neil Gaiman.

Ποιο παλαιό περιοδικό θεωρείς το πλέον δυσεύρετο στις μέρες μας ?

Υπάρχουν πολλά αλλά για μένα εξαιρετικά σπάνια θεωρώ τα 2 τεύχη του Γέρου της Δημοκρατίας.

Ποιες άλλες σχετικές ιστοσελίδες παρακολουθείς ?

Με θέμα κόμικς καμία, στο Greekcomics έχω όλη την ενημέρωση που χρειάζομαι. Στο facebook ακολουθώ δημιουργούς και εκδότες ώστε να έχω μια πιο άμεση ενημέρωση.


Το διαδίκτυο και γενικά η ψηφιακή τεχνολογία, είναι κατά τη γνώμη σου αρωγός στη διάδοση των κλασικών κόμικς, ή πολέμιός τους ?

Δεν θεωρώ αρνητική την ψηφιακή τεχνολογία. Την θεωρώ ένα εργαλείο που, με τη σωστή χρήση του, βοηθάει το μέσο και έχει πολύ περισσότερους αποδέκτες απ’ ότι η κλασική διανομή. Άρα δεν θα την θεωρούσα πολέμιο στη διάδοση.

Είσαι αισιόδοξος για το μέλλον των εικονογραφημένων περιοδικών στην Ελλάδα ?

Είμαι αισιόδοξος από τη φύση μου. Τα κόμικς είναι τέχνη και επειδή θεωρώ ότι απευθύνεται σε όλους χωρίς εξαιρέσεις, θα συνεχίσει να υπάρχει και να την απολαμβάνουμε. Αν θα αναπτυχθεί στην Ελλάδα; Με την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα, δύσκολο να προβλέψω.

Ελληνική Σχολή Κόμικς υπάρχει ? Αν ναι, ποιοι είναι, πιστεύεις, οι κύριοι εκπρόσωποί της ?

Φυσικά και υπάρχει. Έχουμε εξαιρετικά ταλέντα και έχουμε δει εξαιρετικά έργα. Θα μπορούσαμε να έχουμε δει πολύ περισσότερα αλλά… είναι μεγάλη συζήτηση. Από ονόματα, δεν θα αναφέρω γιατί είναι πάρα πολλά, μόνο που θα παροτρύνω τους αναγνώστες σας να διαβάσουν μερικά, θα ξαφνιαστούν από την ποιότητα που θα βρούν.

Και τέλος, αν ζητούσαν τη γνώμη σου, τι θα πρότεινες στα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού, σχετικά με την «9η Τέχνη» ?

Να χρησιμοποιήσουν την τέχνη αυτή στην Εκπαίδευση, θα ξαφνιαστούν με την αποτελεσματικότητά της στην κατανόηση εννοιών και στην διαπαιδαγώγηση.

Σε ευχαριστώ πολύ.

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστορικό Λαογραφικό Οικομουσείο Αιγάλεω τίμησε Κρητικό Μαραθωνοδρόμο!

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ( Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2024) Το μεσημέρι της  Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2024  πραγματοποιήθηκε στο Κρητικό κέντρο « Αόρη » η ...