Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Σαν σήμερα: Άφρονες Ισπανοί φασίστες!

Εφημερίδα "Μακεδονία" (25 Φεβρουαρίου 1981)
Το πραξικόπημα της 23ης Φεβρουαρίου 1981 στην Ισπανία ήταν μια απόπειρα για την κατάργηση της νεοπαγούς δημοκρατικής κυβέρνησης της χώρας, το οποίο απέτυχε λόγω της σθεναρής εναντίωσης σε αυτό τόσο της πλειοψηφίας των ηγετών του Ισπανικού στρατού, όσο και του επικεφαλής του πολιτεύματος μονάρχη Χουάν Κάρλος.
Το πραξικόπημα εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 23 Φεβρουαρίου του 1981 στην Κάτω Βουλή (δύναμης 350 εδρών), ενώ το Σώμα επρόκειτο να συνεδριάσει για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό Λεοπόλδο Κάλβο Σοτέλο.


 Ένας λόχος της παραστρατιωτικής «πολιτοφυλακής» με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη Αντόνιο Τεχέρο Μολίνα διέκοψε βίαια τη συζήτηση και ζήτησε από όλους τους βουλευτές να πέσουν στο έδαφος, «έως ότου ανακοινωθεί η εγκατάσταση της νέας στρατιωτικής κυβέρνησης» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Στο πραξικόπημα μετείχαν επίσης, ένας ταγματάρχης του στρατού ξηράς, ένας αξιωματικός του Ναυτικού και 15 αξιωματούχοι πολιτοφύλακες (επισήμως «Εθνοφρουρά»). Κατά τη διάρκεια της εισβολής ο Τεχέρο ήταν οπλισμένος με πιστόλι με το οποίο απείλησε τον πρόεδρο της Βουλής διακόπτοντας την ομαλή της διαδικασία.
Ως ιθύνων νους της απόπειρας θεωρήθηκε ο υποστράτηγος Χάιμε Μίλανς Ντελ Μπος, στρατιωτικός διοικητής της Βαλένθια, πρώην φανατικός υποστηρικτής του καθεστώτος του δικτάτορα Φράνκο, ο οποίος είχε πολεμήσει στο πλευρό των ναζιστικών δυνάμεων που εισέβαλαν στη Σοβιετική Ένωση το καλοκαίρι του 1941. Ο Ντελ Μπος ήταν ο μόνος περιφερειακός διοικητής που κήρυξε την περιοχή του σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» κινητοποιώντας τεθωρακισμένες δυνάμεις και καταλαμβάνοντας καίρια σημεία της πόλης.
Οι πραξικοπηματίες συνέλαβαν ως ομήρους τους παριστάμενους βουλευτές και τα μέλη του υπηρεσιακού υπουργικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Αντόλφο Σουάρεζ, τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Φελίπε Γκονζάλες, τον κομμουνιστή αρχηγό Σαντιάγκο Καρίγιο, υπουργούς κ.α. Στρατιωτικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν άμεσα, ύστερα από ανακοίνωση του βασιλιά Χουάν Κάρλος, πως ενόψει της ανώμαλης κατάστασης, αναλαμβάνει προσωρινά τα ηνία της χώρας. Τελικά, 18 ώρες μετά την εκδήλωσή του, το πραξικόπημα έληξε αναίμακτα και οι πρωταίτιοι (συνολικά 18 αξιωματικοί) παραδόθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης και κατόπιν επιθυμίας τους, σε άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας. Σαν μεσολαβητής ενήργησε ο υπαρχηγός του στρατιωτικού επιτελείου Αλφόνσο Αρμάνα Κομίν, ο οποίος εν-συνεχεία καθαιρέθηκε ως ύποπτος συμμετοχής στην απόπειρα. Ο Τεχέρο παραδόθηκε στο γενικό διευθυντή των Εθνοφρουρών Αραμπουρού Τοπέτε.
  • Πηγή: Φύλλα εφημερίδας "Μακεδονία" της 24ης, 25ης και 26ης Ιουλίου 1981.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...