Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Ο φονικός σεισμός του 1981!


Αργά το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου του 1981 η Ελλάδα έμελλε να ζήσει ένα δραματικό πλήγμα των στοιχείων της φύσεως, το οποίο βρήκε άπαντες απροετοίμαστους και αιφνιδίασε την κρατική μηχανή της κυβέρνησης. Λίγο μετά τις 11 μ.μ. εκδηλώθηκε και έγινε αντιληπτός με σφοδρότητα, ένας ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 6,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο μία ομάδα νήσων του Κορινθιακού Κόλπου, που είχαν την επωνυμία "Αλκυονίδες".



Το τηλεοπτικό πρόγραμμα διακόπηκε, φυσικά, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η προβολή επεισοδίου της δημοφιλούς ελληνικής σειράς "το Φως του Αυγερινού" με πρωταγωνιστές την Κοραλία Καράντη και τον Αλμπέρτο Εσκενάζι και -αμέσως μετά- ο παρουσιαστής-δημοσιογράφος Κώστας Χούντας, εμφανώς ταραγμένος, παρουσιάσθηκε στο "γυαλί" ελπίζοντας να καθησυχάσει το τηλεοπτικό κοινό. Ο κόσμος πετάχτηκε αλλόφρων στους δρόμους, άλλοι κατέφυγαν στα Ι.Χ. για να προστατευθούν από το κρύο, άλλοι άναψαν στο κέντρο των συνοικιακών δρόμων φωτιές μέσα σε σκάφες της... μπουγάδας για να ζεσταθούν, ενώ ελάχιστοι τόλμησαν να επιστρέψουν για διανυκτέρευση μέσα στα διαμερίσματά τους, καθώς οι πολυκατοικίες επί αρκετές ώρες, δονούνταν από τις πολλαπλές, μετασεισμικές αλληλουχίες.

Σύμφωνα με τα πρωτοσέλιδα της επόμενης ημέρας (βλέπε σχετικό απόσπασμα από την εφημερίδα 'Μακεδονία') υπήρχαν νεκροί, αρχικά δηλώθηκαν 2-5 για να ανεβεί, τελικά, ο αριθμός τους σε 20. Διάφοροι επιστήμονες της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, σεισμολόγοι και άλλοι "ειδικοί", ανέλυσαν το γεγονός τις επόμενες ημέρες, μερικοί επιμένοντας στην άποψή τους και στην παρουσία τους από τα διάφορα Μ.Μ.Ε. σε βαθμό υπερβολής. Και ήταν τότε που ο γνωστός λαϊκός καλλιτέχνης και μίμος Χάρρυ Κλυνν, σατίριζε τις διάφορες "σοφιστείες" που ακούστηκαν, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι "Οι ... ιθαγενείς, πρέπει, πλέον, να μάθουν να ζουν με τους σεισμούς!!!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...