Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Ευρωπαϊκή υπόθεση ...

Φωτό: footballglobalnews.com
(του Νίκου Δημ. Νικολαΐδη)

"Σοκ" για τους απανταχού φίλους και θαυμαστές του Βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου χθες βράδυ μετά τον αποκλεισμό της "Σελεσάο", που, χάνοντας δίκαια από τους "Κόκκινους Διαβόλους" του Βελγίου, υποχρεώνεται να εγκαταλείψει πρόωρα τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Σαφώς και η κατάκτηση, πλέον, το πολύτιμου τροπαίου "Ζυλ Ριμέ", μετατρέπεται σε μια καθαρά Ευρωπαϊκή υπόθεση, καθώς την είσοδό τους στην ημιτελική φάση εξασφάλισαν ήδη -ή θα εξασφαλίσουν- αποκλειστικά ομάδες που προέρχονται από τη "Γηραιά Ήπειρο". Την πικρή μοίρα της άδοξης επιστροφής στην πατρίδα λοιπόν θα ακολουθήσουν και οι ποδοσφαιριστές της "χώρας του καφέ", μετά τους συναδέλφους τους από την Ουρουγουάη (που επίσης χθες αποκλείσθηκαν από τη Γαλλία), την Κολομβία και φυσικά, την Αργεντινή.



Η Βραζιλία τα είχε όλα χθες βράδυ στο Καζάν, εκτός από τύχη. Μια τύχη που δεν της "έκλεισε το μάτι" στο ξεκίνημα της αναμέτρησης όταν είχε δοκάρι, που την τιμώρησε στο αυτογκόλ και που δικαίωσε τους πεισματάρηδες όσο και τολμηρούς Βέλγους, οι οποίοι έδωσαν δείγματα του τεράστιου ταλέντου τους, αλλά και των μεγάλων δυνατοτήτων που διαθέτουν. Με πολυεθνικό προπονητικό τιμ, οι ποδοσφαιριστές του Ρομπέρτο Μαρτίνεζ έπαιξαν άριστα το παιχνίδι των αντεπιθέσεων στο πρώτο ημίχρονο και κατάφεραν να αιφνιδιάσουν τους αντιπάλους τους, βασισμένοι στην εξαιρετική τους άμυνα (όπου δέσποζε η μορφή του γιγαντόσωμου Κουρτουά, ο οποίος λύγισε μόνο μία φορά) αλλά και στο φοβερό επιθετικό "τρίο", με τους άπιαστους Ντε Μπρουίν, Αζάρ, Λουκάκου.

Η Βραζιλία, που έως και χθες είχε δεχθεί μόλις ένα γκολ στους αγώνες της και αυτό όχι στο πρώτο 45λεπτο, πήγε στα αποδυτήρια με ένα σκορ 2-0 σε βάρος της, κάτι που μέτρησε καθοριστικά τόσο στην ψυχολογία των παικτών του Τίτε όσο και στην τελική έκβαση της αναμέτρησης. Κι όμως, στην επανάληψη έκαναν σχεδόν τα πάντα για να ανατρέψουν το αποτέλεσμα με συνεχή ασφυκτική πίεση που άσκησαν στα καρέ των αντιπάλων τους, ωστόσο η μπάλα "δεν τους ήθελε" όπως λέμε, ενώ σε τουλάχιστον μία περίπτωση η διαιτησία θα μπορούσε να καταλογίσει ένα πέναλτι υπέρ τους, το οποίο όμως δε δόθηκε.

Φωτό: moneycontrol.com
Σημασία όμως έχει κάτι άλλο, που αποδείχθηκε περίτρανα. Το γεγονός ότι η Βραζιλία δεν διαθέτει πια τη λάμψη του ένδοξου παρελθόντος, σε μία εποχή που το παγκόσμιο ποδόσφαιρο έχει αλλάξει δραματικά. Ο ακριβοπληρωμένος Νεϊμάρ, με τη μεταγραφή του στο Γαλλικό πρωτάθλημα (για λογαριασμό της Παρί Σεν Ζερμέ) να έχει προκαλέσει πάταγο κυρίως για το ύψος του χρηματικού της κόστους, έδειξε ακόμη μια φορά πως, παρότι είναι προικισμένος αθλητής, δε διαθέτει το ανάλογο "μπόι" σαν προσωπικότητα. Πάλεψε, μόχθησε, προσπάθησε να αλλάξει τη μοίρα του, όμως σε καμία περίπτωση δε μπορεί να συγκριθεί με την απαστράπτουσα ποδοσφαιρική αξία ενός Πελέ, ενός Βαβά, ενός Τοστάο, Ριβελίνο, Ζίκο ή Σόκρατες... Από την άλλη τα συχνά, προσποιητά του πεσίματα εντός περιοχής, προκάλεσαν θυμηδία ακόμη και στο διαιτητή, που -μάλλον επηρεασμένος από αυτά- του αρνήθηκε ένα πραγματικό πέναλτι, όταν αυτό τελικά έγινε (αλλά δεν καταλογίσθηκε) θυμίζοντας το... πονηρό βοσκόπουλο, με τους "λύκους στα πρόβατά του"...

Κοντολογίς, η μπάλα μπορεί κάποτε-κάποτε να είναι μία... πόρνη (τάδε έφη Ίβιτσα Οσίμ) αλλά χθες βράδυ έκανε το... χατίρι του πιο τολμηρού, που μάλλον στάθηκε ισάξια απέναντι στην πάλαι ποτέ ακαταμάχητη αντίπαλό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...