Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Ένα ελληνικό κόμικ ηλικίας 60 ετών !

Ένα ελληνικό εικονιστόρημα (διήγημα υπό μορφή κόμικς) που ανακαλύψαμε στην περιήγησή μας μέσα στο διαδίκτυο είναι το έργο με τίτλο "Κωνσταντίνος Γεράκης, ο Έλλην Αντιβασιλεύς του Σιάμ" ένα μικρό απόσπασμα του οποίου (με ημερομηνία 21 Νοεμβρίου του 1957 - πριν από ακριβώς 60 χρόνια) από εφημερίδα της εποχής, δημοσιεύουμε σήμερα.

Συντελεστές του ήσαν ο λογοτέχνης Χρήστος Χαιρόπουλος κι ο εικονογράφος Θ. Δελής, για τον οποίο δυστυχώς δεν καταφέραμε να βρούμε κάποιο στοιχείο.


Ο Χρήστος Χαιρόπουλος (Απρίλιος 1909 - 8 Οκτωβρίου 1992) ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, συνθέτης και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα  και ήταν γιος του δημοσιογράφου και βουλευτή Κωστή Χαιρόπουλου. Σπούδασε νομικά και από πολύ νέος ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Το 1936 εξέδωσε μαζί με άλλους την εβδομαδιαία επιθεώρηση "Σαββατοκύριακο", και από το 1938 ανέλαβε την εφημερίδα του πατέρα του "Χρόνος". Κατά τη διάρκεια της κατοχής εργάσθηκε σε διάφορα περιοδικά όπως "Εβδομάς", "Μπουκέττο", "Θησαυρός" κ.ά. Μετά την απελευθέρωση επανήλθε στις εφημερίδες "Καιροί", "Αλλαγή", "Αθηναϊκή", "Έθνος", "Ακρόπολη", "Βραδυνή", "Εμπρός". Τότε άρχισε και τη καλλιτεχνική συνεργασία με τα περιοδικά "Φαντάζιο", "Φαντασία", "Πάνθεον" κ.ά.
Παράλληλα όμως με τη δημοσιογραφία άπό το 1928 αρχίζει να ασχολείται με την οπερέτα όπου και έγραψε τις οπερέτες: "Ντόλυ ...αν μ΄ αγαπούσες", "Η βασιλοπούλα της πλάκας", "Μοδιστρούλες της Αθήνας", "Το λαχείο", "Φτερό στον άνεμο" κ.ά. Το 1936 ασχολήθηκε εκτός των παραπάνω και με το επιθεωρησιακό θέατρο όπου και έγραψε σε συνεργασία με άλλους την επιθεώρηση "Ντόπιο Πράμα". Εκτός όμως και από τις θεατρικές συγγραφικές του ασχολίες άρχισε να γράφει και ελαφρά τραγούδια, όπως: "Γυναίκες - γυναίκες", "Όνειρο ήταν και πάει", "Πάολα", την πασίγνωστη "Ψαροπούλα", καθώς και μουσική και σενάρια ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου.
Επίσης ο Χρήστος Χαιρόπουλος ως λογοτέχνης έγραψε περίπου 100 μυθιστορήματα όπως "Μικρή Μαμά", "Ένα κορίτσι μέσ΄ τη βροχή" κ.ά., ιστορικά αναγνώσματα όπως "Δούκισσα της Πλακεντίας", "Μαντώ Μαυρογένους" κ.ά., καθώς και πολλά διηγήματα, ποιήματα και ιστορικές έρευνες. Ο Χρήστος Χαιρόπουλος ήταν μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α., της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και επίσης της Société des Auteurs, Compsiteurs, Editeurs de Mousique, κ.ά. Μιλούσε επίσης αγγλικά, γαλλικά και ήταν κάτοικος Αθηνών.
Πηγή: "Who's Who 1979" σ.736


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...