SAVE EGALEO

Τα μέλη της Επιτροπής Σωτηρίας του Αιγάλεω Α.Ο. (2009-10)

Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Τρία χρόνια δίχως το Νίκο Μιχιώτη

Ο Νίκος Μιχιώτης (φωτό: Εφημερίδα "Ριζοσπάστης")
Σήμερα συμπληρώνονται τρία χρόνια απ' την ημέρα (20 Απριλίου 2014) που "έφυγε" ο συμπολίτης Νίκος Μιχιώτης, ο άνθρωπος που για πρώτη φορά προσέγγισε το ζήτημα της "σφαγής του Αιγάλεω" απ' τις ναζιστικές δυνάμεις την αποφράδα 29η Σεπτεμβρίου του 1944 και προσπάθησε να αναζητήσει τους υπεύθυνους της θηριωδίας.


Μέλος της Αντιστασιακής νεολαίας στη διάρκεια της Κατοχής, ιατρός (όπως και ο πατέρας του, Στέφανος Μιχιώτης) και συγγραφέας ενταγμένος στο χώρο της Αριστεράς, υπήρξε για όλη του τη ζωή συνεπής στις αρχές του. Πολιτεύθηκε στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης ως συνεργάτης του δημάρχου Σταύρου Μαυροθαλασσίτη και διώχτηκε εξαιτίας της δράσης του από τη δικτατορία των συνταγματαρχών. Άφησε ένα πολύ αξιόλογο συγγραφικό έργο, καρπό πολυετούς και ενδελεχούς μελέτης και έρευνας μιας ιστορικής περιόδου που σφράγισε τη νεώτερη Ελλάδα.

Ποιος ήταν ο Νίκος Μιχιώτης.


Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1929. Κατοικούσε στο Αιγάλεω από το 1935. Το Νοέμβριο του 1943 εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και από τον Ιανουάριο του 1944 ήταν στέλεχος του ενόπλου τμήματός της. Την 1η Ιουνίου του ’44 συνελήφθη από τις αρχές κατοχής σε διαδήλωση στην Αθήνα και φυλακίσθηκε στα κρατητήρια της οδού Μπουμπουλίνας.
Το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου (ύστερα από τη μάχη της Αθήνας) αποχώρησε οικογενειακά μαζί με τα τελευταία τμήματα του ΕΛΑΣ και εγκαταστάθηκε στην Κοζάνη.
Το 1948 πήγε κρυφά στην Αθήνα, πήρε μέρος σε εξετάσεις, πέτυχε και γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Συνδέθηκε με τις παράνομες ομάδες του ΚΚΕ στο Αιγάλεω και στον Πανεπιστημιακό χώρο, όπου λόγω της συνδικαλιστικής δράσης που ανέπτυξε αντιμετώπισε πολλά προβλήματα (αποκλεισμός από τις εξετάσεις, πειθαρχικές ποινές κ.α.).
Από τον Απρίλιο του 1951 είχε την κομματική ευθύνη για τα δημοτικά πράγματα στο Αιγάλεω. Εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στην πόλη από το 1959 έως το 1995.

Την 21η Απριλίου του 1967 συνελήφθη από τα όργανα των πραξικοπηματιών και εκτοπίστηκε στη Γυάρο.

Το 1998 εξέδωσε το έργο του «60 χρόνια τοπική αυτοδιοίκηση στο Αιγάλεω» που αποτελεί μια μελέτη πάνω στα κοινά της πόλης και το 2001 το βιβλίο «Χρέος Τιμής», ένα ντοκουμέντο για την άνανδρη δολοφονία των Αιγαλιωτών από τα γερμανικά στρατεύματα, στις 29 Σεπτεμβρίου του 1944.

Το 2007 εξέδωσε το τρίτο του βιβλίο, με τίτλο "Τα έκτακτα στρατοδικεία της περιόδου 1946-1960" και το 2011 το τέταρτο, με τίτλο "Δεν θέλω να μου κλείσετε τα μάτια (Οι εκτελέσεις του 1946-1960)"

1 σχόλιο:

  1. Στην πρώτη σελίδα τού φύλλου που κυκλοφορεί (εφημερίδα Αιγάλεω, φύλλο 359, Απρίλιος 2017) το οποίο μπορείτε να βρείτε μεταξύ άλλων και στο περίπτερο Πλαστήρα και Κουντουριώτου στο Αιγάλεω, υπάρχει ρήση του που δείχνει τη διαφορά τής πραγματικότητας που έχεις να αντιμετωπίσεις όταν είσαι στην αντιπολίτευση, σε σχέση μ' αυτήν που υφίσταται όταν είσαι εξουσία. Η ρήση αυτή είχε ειπωθεί όταν ήταν στην εξουσία η παράταξή του, η Ανάπλαση το 1987 (μετά από μερικά χρόνια αποχώρησε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η «κατάρα» της Formula 1

  Μ. Σουμάχερ Μοιραία παιχνίδια της τύχης σκιάζουν τον ορίζοντα του πιο δημοφιλούς μηχανοκίνητου σπορ. ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης...