Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Ο αξέχαστος "Byron"Ο Βύρων Απτόσογλου σχεδιάζει.
Ο Βύρων Απτόσογλου (1921 – 1990) ήταν έλληνας ζωγράφος, γνωστός από την εικονογράφηση εκατοντάδων εντύπων που κυκλοφόρησαν από τα μέσα έως το τέλος του προηγούμενου αιώνα στη χώρα μας. Απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, σπούδασε σχέδιο και γλυπτική, ωστόσο συνέδεσε την πορεία του με σχεδόν κάθε είδους περιοδικό που εκδόθηκε στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των πολλών εβδομαδιαίων ποικίλης ύλης αλλά και αμέτρητων εικονογραφημένων  εκδόσεων (κόμικς, ή και αναγνωσμάτων με εικόνες), ενώ υπήρξε και σπουδαίος επιμελητής-σχεδιαστής βιβλίων αλλά και διηγημάτων, κυρίως για παιδιά.


Μπλεκ νο 3 (Ιούλιος 1969):Εξώφυλλο Byron
Ακάματος, τελειομανής, πείσμων, σεμνός και ανυποχώρητος στις αρχές του, έφυγε από τη ζωή πρόωρα, δίχως να καταφέρει να ολοκληρώσει το μεγάλο όνειρό του που ήταν η μετατροπή των Ομηρικών Επών σε κόμικς. Η «κορωνίδα» του υπήρξε ο επί 16 συνεχόμενα έτη σχεδιασμός του ιστορικού αναγνώσματος του Στέλιου Ανεμοδουρά, «Μικρός Ήρως» (1952 – 1968). Ελάχιστα από τα ζωγραφικά έργα του (πίνακες, αφίσες, προσχέδια κλπ) βρίσκονται σε μερικές οικογενειακές ή άλλες συλλογές, τα περισσότερα ανυπόγραφα, αφού, όπως συνήθιζε να λέει: «Όταν τα δουν, αυτοί που ξέρουν θα καταλάβουν». Εξάλλου, η σύντομη υπογραφή του (με το καλλιτεχνικό «Byron») τα λέει όλα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...