Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

15 Φεβρουαρίου (ημέρα αγάπης)

(Γράφει η Βιργινία Γεωργοπάνου)

Η 15η Φεβρουαρίου είναι αφιερωμένη στα παιδιά που δίνουν τη δική τους καθημερινή μάχη με τον καρκίνο, μία μάχη που 250.000 παιδιά παγκοσμίως καλούνται κάθε χρόνο να δώσουν.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά  με στόχο την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνους) και την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου. 
Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας δεν έχει σύνορα. Σε αντίθεση με άλλες ασθένειες, ο καρκίνος προσβάλλει εξίσου τα παιδιά σε όλες τις χώρες του πλανήτη, αναπτυγμένες και μη. 

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία,  περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, συνήθως από λευχαιμία.  Η ασθένεια αυτή ευθύνεται περίπου για το ένα τρίτο των καρκίνων στα παιδιά.
Η λευχαιμία αναπτύσσεται στο μυελό των οστών, μια σπογγώδη ουσία που δημιουργεί τα κύτταρα του αίματος. Χάρη στην πρόοδο της ιατρικής, όμως, οι πιθανότητες ίασης έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Για πολλά από τα παιδιά αυτά, ωστόσο, η μόνη επιλογή είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών.
"Η εύρεση, όμως, δότη μυελού των οστών για έναν ασθενή είναι πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι θα πρέπει τα δύο άτομα να έχουν συμβατούς ιστικούς τύπους -κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Μονάχα το 25% των ασθενών βρίσκει συμβατό μόσχευμα μέσα από την ίδια την οικογένεια του. Για τους υπόλοιπους ασθενείς, η μόνη ελπίδα είναι η Εθνική, καθώς και η Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών.
Το πόσο δύσκολο είναι να βρουν οι ασθενείς ένα συμβατό μη συγγενή δότη γίνεται φανερό από το γεγονός ότι πολλές φορές δεν ανευρίσκουμε κατάλληλο δότη ούτε ανάμεσα στους 20 εκατομμύρια εθελοντές δότες που είναι καταγεγραμμένοι στην Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών. Οι πιθανότητες βελτιώνονται, όμως, όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή ομοεθνών εθελοντών καθώς οι γενετικές ομοιότητες προσφέρουν μεγαλύτερη ιστική συμβατότητα μεταξύ δύο μη συγγενών ατόμωνλένε οι ειδικοί. 
Σήμερα, δυστυχώς, η Ελλάδα καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εθελοντών δοτών μυελού των οστών ανά πληθυσμό, σε μεγάλο βαθμό λόγω έλλειψης ενημέρωσης του κοινού τόσο για την ανάγκη εύρεσης δοτών, όσο και για την απλή διαδικασία λήψης μοσχεύματος.
Δεν αξίζει σε κανένα παιδί, ούτε στα δικά μας ούτε στα  παιδιά όλου του κόσμου , στην πιο τρυφερή και όμορφη ηλικία τους να έρχονται αντιμέτωπα με πόνο, νοσοκομεία, φάρμακα, επίπονες εξετάσεις και θεραπείες,  ακτινοβολίες, χημειοθεραπείες, ακόμη και τον ίδιο τον θάνατο... Όμως συμβαίνει ...γύρω μας, δίπλα μας, στο σχολείο μας, στην γειτονιά μας...      Μπορούμε να βοηθήσουμε, δίνοντας το υπέρτατο ανθρώπινο αγαθό αγάπης, ζωής και ελπίδας ,  λίγο από τον χρόνο μας και λίγα από τα κύτταρα μας...
                        
                                                                                                                                      
  Η 
ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων μας για τον καρκίνο στα παιδιά και η προώθηση της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών προκειμένου παιδιά με λευχαιμία  και συνάνθρωποι μας, να βρίσκουν έγκαιρα το συμβατό δότη που θα τους χαρίσει και πάλι νέα ελπίδα ζωής ας γίνει μια γνήσια πράξη αγάπης , αλληλεγγύης και απόλυτης ανιδιοτέλειας...ας γίνει η ίδια η ζωή !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...