Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Σαν σήμερα: Η μάχη της Αράχωβας


Φθινόπωρο (Νοέμβριος) του 1826. Η Ελληνική Επανάσταση, βαδίζοντας ήδη να μπει στον 6ο χρόνο της, έχει περιέλθει σε τέλμα. Στην Πελοπόννησο ο Ιμπραήμ ερημώνει τον τόπο, συλλέγοντας "προσκυνόχαρτα" από τους κατατρομαγμένους πληθυσμούς χωριών και κωμοπόλεων και μόνος ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης συνεχίζει με πείσμα την αντίσταση. Στη Στερεά Ελλάδα ο Κιουταχής πολιορκεί την Ακρόπολη, ενώ η υπόλοιπη Ρούμελη έχει υποταχθεί. Τότε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αποφασίζει να δράσει, χτυπώντας τις τουρκικές φρουρές με τελικό στόχο την ανακατάληψη της Αράχωβας (τότε "Ράχωβας") την οποία υπερασπίζονται 2.000 Τουρκαλβανοί με επικεφαλής τον Μουστάμπεη και άλλους αξιωματούχους. 

 Η πολιορκία της πόλης αρχίζει σαν σήμερα (18 Νοεμβρίου) και ολοκληρώνεται με θρίαμβο των ελληνικών όπλων έξι ημέρες μετά. Εξουθενωμένοι από το κρύο οι Τουρκαλβανοί είχαν ζητήσει ανακωχή, αλλά οι όροι που αντιπρότεινε ο Έλληνας αρχιστράτηγος ήταν βαρείς και έτσι επιχειρήθηκε απελπισμένη έξοδος, που καταλήγει σε σφαγή. Στις 25 Νοεμβρίου ο "γιος της Καλογριάς" (μιμούμενος αποτρόπαιο τουρκικό έθιμο) διατάζει και στοιβάζουν 300 κομμένα κεφάλια στην περιοχή Πλόβαρμα, στα Πλατάνεια, με την επιγραφή "Τρόπαιον Ελλήνων κατά βαρβάρων Οθωμανών"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...