Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Δημοψήφισμα στο Αιγάλεω!


Την Κυριακή 28 Απριλίου πραγματοποιείται η έκφραση γνώμης (τοπικό δημοψήφισμα) για την κατασκευή του 5ου Βρεφονηπιακού Σταθμού στην περιοχή του Λιούμη.

Ο Δήμος Αιγάλεω αποφάσισε να ζητήσει έκφραση γνώμης (τοπικό δημοψήφισμα) λόγω των αντιδράσεων που εκδηλώνει  σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ομάδα κατοίκων της πόλης μας.

Η απόφαση μας αυτή αποτελούσε έκφραση υπέρμετρης δημοκρατικής ευαισθησίας, γιατί η κατασκευή του 5ου Βρεφονηπιακού Σταθμού στο συγκεκριμένο σημείο αποτελεί πρόταση και διεκδίκηση, με ομόφωνες αποφάσεις όλων των Δημοτικών συμβουλίων της πόλης, τα τελευταία 30 χρόνια.

Και κανένας δεν έχει δικαίωμα να στερήσει την πόλη από ένα τόσο σημαντικό έργο, είτε για να δημιουργήσει εντυπώσεις είτε για να μην «ενοχληθεί».

Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει καταβάλλει προσπάθειες για να πραγματοποιηθεί ένας ανοιχτός, δημοκρατικός διάλογος με την ομάδα κατοίκων που διαφωνούν. Επιδιώξαμε και την ανταλλαγή απόψεων, την πραγματοποίηση συζητήσεων με τη συμμετοχή τους και τελικά τη λήψη απόφασης με το δημοψήφισμα.

Η συγκεκριμένη ομάδα κατοίκων ανακοίνωσε ότι δεν θα πάρει μέρος στις συζητήσεις και στο δημοψήφισμα. Μάλιστα με τη στάση τους  το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου  αποθάρρυναν τη συμμετοχή των κατοίκων στις προγραμματισμένες συζητήσεις.  Αυτός ο τρόπος δράσης τους προκαλεί εύλογες απορίες, γιατί οι ίδιοι δηλώνουν ότι υποστηρίζουν τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, τις λαϊκές συνελεύσεις. 

Ο Δήμος Αιγάλεω υπενθυμίζει το αυτονόητο. Η  δημοκρατία δεν πρέπει να αφορά μόνον τους λίγους αλλά όλους τους πολίτες. Με ποια λογική 100 περίπου άτομα, προσπαθούν να επιβάλλουν τη γνώμη τους σε μια πόλη 70.000 κατοίκων  που δημοκρατικά έχει εκλέξει το Δημοτικό της Συμβούλιο και δημοκρατικά επιθυμεί να συζητήσει το ζήτημα σε τοπικό επίπεδο;

Η στάση του Δήμου και του Δημοτικού Συμβούλιου  όλο αυτό το διάστημα είναι υπέρ  του διαλόγου και της συναίνεσης. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή επιβολής, αυταρχισμού και βίας. Θα μπορούσαμε να έχουμε ήδη προχωρήσει, παρά τις αντιδράσεις. Αλλά μας φάνηκε αδιανόητο να δημιουργήσουμε πρόβλημα και αντιπαράθεση στην πόλη μας, για ένα τέτοιο θέμα, χωρίς δηλαδή να απειλείται στο ελάχιστο ούτε το Άλσος ούτε το πράσινο.

Καλούμε όλους τους κατοίκους της περιοχής να συμμετάσχουν στην έκφραση γνώμης. Καλούμε τη μικρή ομάδα κατοίκων που απέχει από το δημοψήφισμα να ξεπεράσουμε όλοι τις προκαταλήψεις και τις αντιπαραθέσεις, να μην επιδιώκουμε από το συγκεκριμένο θέμα να αποκομίσουμε πολιτικά οφέλη. Ας βάλουμε την εξυπηρέτηση των γονιών, την ασφάλεια των μικρών παιδιών, τη διευκόλυνση των εργαζόμενων οικογενειών πάνω απ’ όλα.

Τονίζουμε τέλος, έχοντας εξαντλήσει πραγματικά κάθε περιθώριο διαλόγου και δημοκρατικής ευαισθησίας, ότι το έργο πρέπει να γίνει άμεσα. Γιατί το αντίθετο θα αποτελούσε μια ήττα για την πόλη μας αλλά και μια επιβράβευση αντιδημοκρατικών αντιλήψεων και πρακτικών, την οποία δεν μπορούμε να επιτρέψουμε.

8 σχόλια:

  1. Παραξενεύομαι για την προκατάληψή σου. Θα μπορούσες να παραθέσεις και την άποψη τόσο των περίοικων όσο και της Λαϊκής Συνέλευσης Αιγάλεω που αντιστέκονται στην τσιμεντοποίηση του Πατινάζ. Αυτό δεν είναι ενημέρωση; Και φυσικά να πάρεις θέση αλλά αφού παρουσιάσεις τις απόψεις κι όχι εμφανίζοντας μόνο τη μία κι εξαφανίζοντας τον αντίλογο... Κρίμα!

    Σινιαλιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βιάστηκες να με κρίνεις. Αυτό που διαβάζεις είναι το Δελτίο Τύπου του Δήμου Αιγάλεω. Δεν με παρακολουθείς διότι αν το έκανες θα γνώριζες τι γράφω και στην αντίστοιχη "ομάδα του Facebook" (ΑΙΓΑΛΕΩ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ) και στον ανεξάρτητο ιστότοπό μου www.athlometro.gr (βλέπε μενού "Πόλη του Αιγάλεω"). Μπες και δες, ώστε την άλλη φορά να μην "παραξενευθείς"...Α και κάτι άλλο, όπως βλέπεις γράφω επώνυμα. Το ίδιο θα επιθυμούσα και για τους σχολιάζοντες. Το "Σινιαλιώτης" δε μου λέει τίποτα απολύτως...Κρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προφανώς και δεν βιάστηκα καθόλου... Περιηγήθηκα στην σελίδα σου και βρήκα ασχολίαστες κάμποσες ανακοινώσεις του δήμου. Σχεδόν... διαφήμιση αν όχι αποδοχή των περιεχομένων (υποτίθεται ότι διαθέτεις την στοιχειώδη αγωγή δημοσιεύσεων σε Μέσα). Κάθε μέσο έχει την αυταξία του. Τί πάει να πει δεν είδες την άποψή μου στο φέισμπουκ; Τί πρέπει να κάνω δηλαδή; Να κυνηγάω το βιογραφικό σου στο διαδίκτυο... όπως ζητάς κι εσύ δηλαδή το δικό μου;;; Παρασταίνοντας μάλιστα ότι δεν κατανοείς την "σχετική" ανωνυμία μου αφού σε παραπέμπω σε παραβατικό εγχείρημα στο Αιγάλεω (με την αντίστοιχη έκθεση στην καταστολή) με συγκεκριμένα ωστόσο πολιτικά χαρακτηριστικά και θέσεις μέσα στην πραγματικότητα της πόλης... Διάβασα την θέση σου και χαίρομαι καταρχήν που παίρνεις θέση. Τα άλλα θα κριθούν όταν έρθουν τα ΜΑΤ...

    Σινιαλιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επιμένεις βλέπω με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο. Δεν είμαι υποχρεωμένος άνθρωπέ μου να σχολιάζω κάθε ανακοίνωση του Δήμου. Δεν τους διαφημίζω, απλά είνμαι οι μόνοι που μου στέλνουν Δελτία Τύπου, όπως βεβαίως μου στέλνει και η "Ανάπλαση" για τις δραστηριότητές της. Έγραψα βιβλίο, επικοινώνησα μαζί σας για να σας περιλάβω με τρόπο υπέρτερο μιας απλής αναφοράς και με γράψατε κανονικά. Ωστόσο εγώ (που γνωρίζω άριστα τις αρχές της δεοντολογίας) δεν παράλειψα την αναφορά μου στο "Σινιάλο". Δεν είχα ποτέ την παραμικρή ενημέρωση από το χώρο που εκπροσωπείς και αυτό για εμένα σημαίνει κάτι...Ούτε το βιογραφικό μου διαφημίζω ούτε τπτ, απλά, αντρίκεια, θέλω να ξέρω σε ποιον μιλάω. Όσο για τα ΜΑΤ άσε το θέμα αυτό και μην αφήνεις υπονοούμενα, γιατί τα έχω βάλει με ολόκληρη διμοιρία προ διετίας και ακόμη τρέχω στα δικαστήρια. Δε σε παίρνει λοιπόν να μου πουλάς λεονταρισμούς, κατάλαβες;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν υπάρχουν υπαινιγμοί για λεονταρισμούς. Δεν χρειάζεται να χάνεις την ψυχραιμία σου με λάθος ανθρώπους. Υπάρχει σε εξέλιξη ένας αγώνας που ήδη έχει οδηγήσει σε μια σύγκρουση κι αυτό που δεν εξυπηρετεί τίποτα -ή καλύτερα δεν εξυπηρετεί την αλήθεια- είναι να δημοσιεύουμε οποιαδήποτε δελτία τύπου μας στέλνουν αναπαράγοντας ένα αφελές σαβουάρ βιβρ. Δεν υπάρχει ανωνυμία όταν σου στέλνω τη διεύθυνσή μου...

    Για το βιβλίο σου: δεν υπήρξε καμία απαξίωση της προσπάθειάς σου από το Σινιάλο, απλώς έχουμε μια σαφή άποψη για την αυτοοργάνωση και δεν μας ενδιαφέρει απλώς η "συμμετοχή" αλλά η παρέμβαση στις δομές των εγχειρημάτων. Η διεύθυνσή μας είναι γνωστή, σε παραπέμψαμε στο μπλογκ μας όπου είχες πρόσβαση στον δημόσιο και ανοιχτό μας λόγο, δεν σου απαγόρεψε κανείς να κάνεις αυτό που θέλησες να κάνεις και...τελικά το έκανες.

    Σινιαλιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν είσαι εσύ, προφανέστατα, αλλά εγώ που θα κρίνω με ποιον τρόπο θα διαχειρισθώ την οποιαδήποτε είδηση ή Δελτίο Τύπου λαμβάνω, στο ιστολόγιό μου. Η αλήθεια δεν υπηρετείται με επιλεκτική δημοσίευση απόψεων. Στείλτε μου τη δικιά σας και θα προβληθεί αναλόγως. Τίποτε άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι αλλά κι εγώ έχω κάθε δικαίωμα να κρίνω τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεσαι την εκάστοτε είδηση εφόσον το ιστολόγιό σου είναι ανοιχτό και δημόσια προσβάσιμο...
    Κακή κολοκυθιά παίζουμε...
    Εδώ πρόκειται να γίνει ένα έργο και -εσύ ως αιγαλιώτης που παρακολουθείς αδιαλείπτως τα κοινά στην πόλη εδώ και χρόνια- αναπαράγεις τον τελευταίο καιρό τα δελτία τύπου του δήμου και της ανάπλασης που είναι όλως τυχαίως υπέρ του έργου... με κριτήριο... ότι "μπήκαν στον κόπο" να σου στείλουν τα δελτία τύπου τους.
    Αμέσως μετά το σχόλιό μου της 29 Απρίλη που παρατίθεται εδώ παρά πάνω... αντιλαμβάνεσαι ότι όντως μπορεί να χρεωθείς με μια υποψία προκατάληψης και κάνεις την επόμενη μέρα όπως φαίνεται και στο ιστολόγιο μια αιρετική προς την υπεράσπιση του έργου ανάρτηση. Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο παρά να αφήσουμε τους αναγνώστες να κρίνουν. Κανείς από μας δεν έχει ούτως ή άλλως το δικαίωμα να επιβάλλει την άποψή του σε κανέναν.

    Σινιαλιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επιμένεις με παιδική αφέλεια σε κάτι που δεν ισχύει...Δεν χρειάζεται να αποδείξω τίποτε σε κανέναν... Δημοσιεύω τα σχόλιά σου μόνο και μόνο γιατί δεν αντέχω τη "φίμωση" του οποιοδήποτε, ακόμη κι αν δεν τον γνωρίζω προσωπικά... Μην προσπαθείς να με παρουσιάσεις όπως εσύ επιθυμείς ή όπως βολεύει τη γνώμη που έχεις ήδη διαμορφώσει... Στείλτε κι εσείς και οποιοσδήποτε άλλος το επιθυμεί τα γραπτά του και ευχαρίστως θα δημοσιευθούν, τα είπαμε πριν και ήλπιζα ότι με κατάλαβες...Αλλά φευ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...