Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Στογιάνοβιτς-Νίκιτς: οι καλύτεροι ξένοι ποδοσφαιριστές του Αιγάλεω!

Στά μέσα της δεκαετίας του 1980 το Αιγάλεω πάσχιζε να διακριθεί στην Επαγγελματική Α΄ Εθνική, αλλά το έργο του ήταν δύσκολο. Το Δεκέμβριο του 1983 η ομάδα βρισκόταν σε δεινή θέση, καθηλωμένη στην "ουρά" της βαθμολογίας και η τότε διοίκηση αποφάσισε να προβεί σε δραστικές ενέργειες, ενισχύοντας το έμψυχο δυναμικό με έμπειρους ποδοσφαιριστές.


Ο Αλεξάντερ Στογιάνοβιτς
σε αγώνα Αιγάλεω-ΠΑΟ
 Ένας από τους παίκτες που αποκτήθηκαν τότε έμελλε να μείνει στη μνήμη του φίλαθλου κόσμου τόσο για τις σπουδαίες ικανότητές του, όσο και για το παρουσιαστικό του. Ήταν ο πανύψηλος γιουγκοσλάβος τερματοφύλακας Αλεξάντερ Στογιάνοβιτς που υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας προερχόμενος από το σπουδαίο Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου.

Οι έξοχες επεμβάσεις του, τα υπέροχα αντανακλαστικά, η παροιμιώδης ψυχραιμία αλλά και ο εγκάρδιος χαρακτήρας του ήταν τα στοιχεία που τον κατέστησαν αξιαγάπητο. Οδήγησε την ομάδα στη σωτηρία, αλλά τη βοήθησε ακόμη να διακριθεί στο θεσμό του κυπέλλου, αποκλείοντας τον Πανιώνιο στα ημιτελικά του θεσμού, με τις εκπληκτικές του εμφανίσεις.




Ο Νίκιτς όταν μεταγράφηκε στο "Σίτι"
 Η επόμενη χρονιά ήταν εξίσου δύσκολη. Το Δεκέμβριο του 1984 ήρθε στο Αιγάλεω ένας ακόμη περίφημος ξένος ποδοσφαιριστής, ο βόσνιος ακραίος επιθετικός Νίκολα Νίκιτς από τη Ζελέζνιτσαρ με την οποία μόλις είχε προκριθεί στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ! Έπαιξε μόνο 6 μήνες, αλλά η φιλοτιμία του, η ποδοσφαιρική ευστροφία που τον διέκρινε και τα τρία γκολ που πέτυχε με τη φανέλα του "Σίτι" έμειναν αξέχαστα!

Δείτε πιο αναλυτικά τις βιογραφίες των δυο αθλητών, όπως παρουσιάζονται στην Ελληνική Βικιπαίδεια (http://el.wikipedia.org/):


Ο Αλεξάντερ Στογιάνοβιτς, πρωταθλητής Γιουγκοσλαβίας (1980)
με τους συμπαίκτες του στον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου
 Ο Αλεξάντερ Στογιάνοβιτς (Serbian Cyrillic: Aлeкcaндap Cтojaнoвић Дикa, γεν. 19 Ιουνίου 1954 στο Kragujevac, 1.93 μ.) είναι σέρβος πρώην διεθνής τερματοφύλακας, ο οποίος αγωνίσθηκε και στο Ελληνικό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, τη δεκαετία του' 80. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην ομάδα της γεννέτειράς του, Radnički Kragujevac και το 1976 υπέγραψε στον Ερυθρό Αστέρα, με τον οποίο κέρδισε τρία πρωταθλήματα και ένα κύπελλο της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Έγινε γνωστός όταν συμμετείχε στον διπλό τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, το 1979 με αντίπαλο την Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ (1-1, 0-1). Ήρθε στην Ελλάδα το Δεκέμβριο του 1983, όταν μεταγράφηκε στο Αιγάλεω (μαζί με το συμπαίκτη του Τσβίτσε Μπλαγκόεβιτς), με το οποίο πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις. Στην Αιγάλεω έπαιξε για 2 χρόνια, μέχρι το Δεκέμβριο του 1985, οπότε υπέγραψε στο Διαγόρα Ρόδου συνεχίζοντας τη θητεία του στο πρωτάθλημα Α' Εθνικής, έως το καλοκαίρι του 1987. Στη συνέχεια, επέστρεψε στη Γιουγκοσλαβία, όπου έκλεισε την αγωνιστική του σταδιοδρομία με τα χρώματα της FK Vojvodina.


Καριέρα
Έτη Ομάδα Συμμετοχές Τέρματα

1971-1976 Radnički Kragujevac
1976-1983 Red Star Belgrade 143 (0)
1983-1985 Egaleo F.C. 44 (0)
1985/86 Diagoras F.C. 11 (0)
1986/87 FK Vojvodina 8 (0)

Εθνική Γιουγκοσλαβίας: 2 συμμετοχές (1979)

Προπονητική καριέρα: Red Star Belgrade, Levski Sofia, Lokomotiv Moscow

Διακρίσεις: Χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες του Σπλιτ (1979)

Ο Νίκολα Νίκιτς (Σερβικά: Никола Никић), είναι Βόσνιος πρώην ποδοσφαριστής και νυν προπονητής ποδοσφαίρου. Γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1956 στη Modriča της Βοσνίας και έκανε λαμπρή καριέρα ως ποδοσφαιριστής (επιθετικός), κυρίως με την φανέλα της Ζελέζνιτσαρ του Σαράγιεβο. Η αθλητική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1979 από την NK Zvijezda Gradačac, αλλά γρήγορα μεταπήδησε στην Ζελέζνιτσαρ με τα χρώματα της οποίας έγινε ευρύτερα γνωστός. Μάλιστα το 1984 η Ζελέζνιτσαρ με τον Ίβιτσα Όσιμ στον πάγκο και τον Νίκολα Νίκιτς στη σύνθεσή της, έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Με τη φανέλα της Ζελέζνιτσαρ
Το Δεκέμβριο του 1984 αποκτήθηκε από την ομάδα του Αιγάλεω και συνέβαλε τα μέγιστα (19 συμμετοχές - 3 γκολ) στην προσπάθεια της Αθηναϊκής ομάδας να διατηρηθεί στην Α' εθνική. Με τη λήξη της περιόδου, το καλοκαίρι του 1985, μεταγράφηκε (μαζί με τον πρώην συμπαίκτη του στη Ζελέζνιτσαρ Έντιν Μπάχτιτς) στον Άρη στον οποίο αγωνίστηκε με αρκετά μεγάλη επιτυχία για 2 χρόνια, έχοντας 53 συμμετοχές και 12 γκολ. Το καλοκαίρι του 1987 μεταπήδησε στον ΠΑΟΚ, όπου όμως δεν πραγματοποίησε τις ανάλογες εμφανίσεις. Το 1988 επέστρεψε στη Ζελέσνιτσαρ όπου και έκλεισε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής. Λόγω του πηγαίου χιούμορ του αλλά και του γενικά εξωστρεφή χαρακτήρα του υπήρξε εξαιρετικά δημοφιλής στο κοινό σε όλες τις ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε και ειδικά στην Ζελέζνιτσαρ θεωρείται από τους παίκτες - σύμβολα της ομάδας και καλείται συχνά στα Μ.Μ.Ε. για να σχολιάσει τα ζητήματα της ομάδας.


Μπράνισλαβ Νίκιτς
 Ο γιός του, Μπράνισλαβ Νίκιτς, είναι και αυτός επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και έχει αγωνιστεί στην Ελλάδα σε Aγροτικό Αστέρα, Ναυπακτιακό Αστέρα και Αιολικό Μυτιλήνης.

Στατιστικά στην Α' Εθνική
Έτος Σύλλογος Εμφανίσεις (Γκολ)

1984-85 Α.Ο. Αιγάλεω 19 (3)

1985-87 Α.Σ. Άρης 53 (12)

1987-88 ΠΑΟΚ 9 (0)


Ο Νίκολα Νίκιτς σήμερα
 Προπονητική καριέρα
Με το τέλος της καριέρας του ως παίκτης, ανέλαβε προπονητικό πόστο στην ομάδα της γενέτειρας του, την FK Modriča, και υπό την καθοδήγησή του η ομάδα κέρδισε την άνοδό της στην Α' Εθνική της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, το 2003. Αργότερα πέρασε από τον πάγκο της NK Žepče και κατόπιν ανέλαβε την Εθνική ομάδα Νέων (κάτω των 19 ετών) της Βοσνίας. Από τις 11 Ιανουαρίου 2007 έχει αναλάβει την Εθνική ομάδα των Ελπίδων της Βοσνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...