Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Το Αιγάλεω στην Άγκυρα!

Το φθινόπωρο του 2004 η ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης μας έφτασε στο απόγειο των διακρίσεών της, με τη συμμετοχή στη φάση των ομίλων του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, για πρώτη φορά στα χρονικά! Ήταν το κορύφωμα μιας ανοδικής πορείας που είχε ξεκινήσει πέντε χρόνια νωρίτερα, όταν ανέλαβε ως προπονητής ο Γιώργος Χατζάρας του οποίου έργο ήταν η έξοδος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όνειρο ζωής για πολλές γενιές Αιγαλεωτών φιλάθλων.

Ντεμόλ
Με νέο τεχνικό ηγέτη τον παλαιό βέλγο διεθνή Stefan Demol, το Αιγάλεω κληρώθηκε να αντιμετωπίσει στα προκριματικά την Τουρκική Γκενσλερμπιρλιγκί, με τον πρώτο αγώνα να δίνεται στην Αθήνα, στο γήπεδο "Γεώργιος Καμάρας" της Ριζούπολης και τον επαναληπτικό στην έδρα των αντιπάλων μας, τη μακρινή Άγκυρα!
Παρά την ελλιπή ακόμη προετοιμασία του, το "Σίτι" εμφανίστηκε πανέτοιμο στον αγωνιστικό χώρο και με τη συμπαράσταση αρκετών οπαδών του πήρε μια ιστορική νίκη (1-0) χάρις σε πέναλτι του Γιώργου Μπάρκογλου.

"Έβαλες το πρώτο!", φαίνεται να λέει
ο Αλεξόπουλος (αριστερά) στο Μπάρκογλου
«Η ομάδα μου είναι έτοιμη για τον αγώνα». Το Αιγάλεω όμως δεν ήταν... έτοιμο, ήταν πανέτοιμο για την αναμέτρηση με την Γκεντσλερμπιρλιγκί που διεξήχθη σήμερα στο γήπεδο της Ριζούπολης. Ένας αγώνας που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ραντεβού με την ιστορία» για τον ελληνικό σύλλογο, που για πρώτη φορά συμμετείχε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.



Το «Σίτι» λοιπόν πάλεψε, κέρδισε τον αγώνα με 1-0, που του δίνει βάσιμες ελπίδες για πρόκριση στους ομίλους του UEFA και ταυτόχρονα κατάφερε να αποδώσει ουσιώδες και θεαματικό ποδόσφαιρο, κάτι που ο Βέλγος προπονητής, το είχε τονίσει από την πρώτη ημέρα που βρέθηκε στην Αθήνα. Το μόνο αρνητικό στοιχείο της σημερινής μεγάλης βραδιάς για το Αιγάλεω, ήταν η μικρή προσέλευση του κόσμου.



Φωτάκης, Αγρίτης και Μπάρκογλου
πανηγυρίζουν τη μεγάλη νίκη
(Φωτό:Associated Press)
 Αντίθετα από ό,τι αναμενόταν λόγω της αγωνιστικής απραξίας, το Αιγάλεω μπήκε πολύ δυνατά στο ημίχρονο και ήδη... πριν την έναρξη έδειξε ότι αυτό το ματς δεν το χάνει. Αυτό διότι με την σέντρα, το «Σίτι» έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία, να πετύχει γκολ. Μετά από επέλαση του Μανουσάκη, ο Φριζενμπίχλερ βρέθηκε απέναντι στον τερματοφύλακα της Γκεντσλερμπιρλιγκί, όμως το σουτ που επιχείρησε έστειλε την μπάλα ψηλά άουτ. Στο δέκατο λεπτό, οι «μπλε», έχασαν άλλη μία ευκαιρία όταν ο Μποζτούρκ έριξε κάτω τον Φριζενμπίχλερ, που βρέθηκε έξω από τη μεγάλη περιοχή. Το φάουλ που εκτέλεσε ο Φωτάκης ήταν καλά χτυπημένο, όμως η μπάλα έφυγε λίγο άουτ από το δεξί δοκάρι του Γκάτκιτς.


Το Αιγάλεω, ήταν πραγματικά σαρωτικό στις αρχές του πρώτου ημιχρόνου και όλα «μύριζαν» γκολ. Όντως αυτό δεν άργησε να γίνει. Το 1-0 σημειώθηκε στο 13‹λεπτό. Ο Γιώργος Μπάρκογλου με θαυμάσια ενέργεια, πέρασε δύο ποδοσφαιριστές, μπήκε στην μεγάλη περιοχή και λίγο πριν σουτάρει, ανετράπη καθαρά από τον Ντεμς, με αποτέλεσμα ο Γερμανός διαιτητής Χέλμουτ Φλάισερ να σφυρίξει το πέναλτι που εκτέλεσε επιτυχημένα, ο ίδιος ο Μπάρκογλου, στοχεύοντας τη δεξιά γωνία του Γκάτκιτς.


Μετά το 1-0, το Αιγάλεω οπισθοχώρησε λίγο, με αποτέλεσμα η Γκεντσλερμπιρλιγκί να βγει μπροστά και να γίνει πιο απειλητική. Ο Σουλεϊμάν Γιουλά ήταν αρκετά δραστήριος από πλευράς Γκεντσερλμπιρλιγκί, αλλά είχε για βοήθεια μόνο τον Μποράρ από δεξιά, οι υπόλοιποι παίκτες της επιθετικής και μεσαίας γραμμής δεν μπορούσαν να φανούν, με τα «αστέρια», Μπόλιτς και Γιουλά να κυμαίνονται σε μέτρια επίπεδα.


Στο 20‹ λεπτό οι Τούρκοι, έχασαν τη μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσουν. Ο Βέλγος Ντεμς επιχείρησε δυνατό σουτ, λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή και η μπάλα κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι του Σιντιμπέ, μάλιστα η αδυναμία της άμυνας του Αιγάλεω, να διώξει μακριά από την περιοχή την μπάλα, έδωσε την ευκαιρία στην τουρκική ομάδα, με δεύτερο σουτ από τον Σκόκο να απειλήσει ξανά, όμως ο Σιντιμπέ έσωσε την ομάδα του από βέβαιη παραβίαση, αφού με θαυμάσια εκτίναξη, απέκρουσε την μπάλα και την έδιωξε κόρνερ.


Αυτή ήταν και η μοναδική μεγάλη ευκαιρία της Γκεντσλερμπιρλιγκί στο πρώτο ημίχρονο, που έδειχνε ότι δεν μπορούσε να βρει λύσεις ώστε να διασπάσει την άμυνα του «σίτι». Όλες οι επιθετικές της ενέργειες, ξεκινούσαν από τα δεξιά, με τον Μποράρ, όμως ο Εμανουέλ Εντουσέι στο αριστερό άκρο της άμυνας της ελληνικής ομάδας ήταν εκπληκτικός σήμερα, κλείνοντας όλους τους διαδρόμους προς την εστία του Σιντιμπέ. Ο προπονητής των Τούρκων, Ερντογάν Αριτσά παρέταξε την ομάδα του με σύστημα 3-5-2, όμως μέσα στον αγωνιστικό χώρο ίσως και λόγω της πίεσης του Αιγάλεω μετατράπηκε σε ένα 4-4-2 το οποίο όμως δεν εξυπηρετούσε σε τίποτα την Γκεντσλερμπιρλιγκί.


Στο δεύτερο ημίχρονο όμως, η Γκεντσλερμπιρλιγκί ανέβασε την απόδοση της. Αιτία ίσως να ήταν, η ακόμη μεγαλύτερη οπισθοχώρηση του Αιγάλεω, που αντίθετα με το πρώτο ημίχρονο δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει καλά την μπάλα. Αυτό το αντιλήφθηκε έγκαιρα ο προπονητής της ελληνικής ομάδας που στο 61‹ λεπτό έβαλε στη θέση του σκόρερ Γιώργου Μπάρκογλου (που τραυματίστηκε) τον ταχύτατο Σωτήρη Τσάτσο, στη δεξιά πλευρά της μεσαίας γραμμής. Από εκείνο το σημείο και μετά το Αιγάλεω ισορρόπησε τον αγώνα και ήταν αυτό που έχασε την ευκαιρία για να σκοράρει, όταν στο 69‹, ο Ανέστης Αγρίτης, μετά από πάσα του Φρίζενμπιχλερ, βρέθηκε τετ α τετ με τον αντίπαλο τερματοφύλακα, αλλά δεν μπόρεσε να σημειώσει το 2-0 αφού το πλασέ που επιχείρησε βρήκε στο σώμα του Γκάτκιτς.


Μετά από αυτήν την ευκαιρία και μέχρι το 90ο λεπτό δεν έγινε κάποια μεγάλη φάση και φάνηκε πως και οι δύο ομάδες ήταν η κάθε μία για τον δικό της λόγο, ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα. Από το Αιγάλεω, ξεχώρισαν οι Ψωμάς (εξαφάνισε τον Μπόλιτς), Μπάρκογλου, Φριζενμπίχλερ, Αλεξόπουλος και Εντουσέι ενώ από πλευράς Γκεντσλεμπιρλιγκί οι Γιουλά και Μποράρ ήταν οι καλύτεροι.


Η Γκεντσλερμπιρλιγκί με τη σημερινή της παρουσία έδειξε ότι βρίσκεται στα μέτρα του Αιγάλεω. Ωστόσο μέσα στην έδρα τους, στο «καυτό» στάδιο «19 Μαΐου» χωρητικότητας 19.125 θεατών, οι Τούρκοι γίνονται... άλλη ομάδα και αναμένονται αρκετά πιο δυνατοί.


Διαιτητής: Χέλμουτ Φλάισερ


Κίτρινες: Φρίζενμπίχλερ, Νας, Μέρτσιμεκ.


Αιγάλεω: Σιντιμπέ, Αλεξόπουλος, Εντουσέι, Παπουτσής, Ψωμάς, Μπάρκογλου(Τσάτσος 61ο ), Φωτάκης, Σκοπελίτης, Αγρίτης(Χλωρός 74ο), Φρίζενμπιχλερ (Νικολόπουλος 82ο ), Μανουσάκης


Γκεντσλερμπιρλιγκί: Γκάτκιτς, Ντεμς, Ελ Σακά, Μπόλιτς (Οζκάν 52ο ), Γιουλά (Ταιφούν 81ο ), Μποζτούρκ, Σκόκο, Μποράρ, Γιεσιλκάγια (Γκιουρσέλ 72ο ), Μέρτσιμεκ, Νας.


http://www.skai.gr
 
Στον επαναληπτικό τα πράγματα ήταν σαφώς δυσκολότερα, αφού η Τουρκική ομάδα με την παρότρυνση χιλιάδων οπαδών της προσπάθησε με όλες της τις δυνάμεις να ανατρέψει την σε βάρος της κατάσταση. Να όμως, πως περιγράφεται ο ιστορικός εκείνος αγώνας, στην επίσημη ιστοσελίδα του ποδοσφαιρικού Τμήματος του Αιγάλεω ΑΟ (http://www.aegaleofc.gr/)
 
"Το όνειρο έγινε πραγματικότητα: Το Αιγάλεω πέρασε στους ομίλους της ΟΥΕΦΑ!



Η αγαπημένη μας ομάδα πέτυχε να προκριθεί σε βάρος της Γκενσλερμπιρλιγκί, χθες στην Άγκυρα και πανάξια κέρδισε μία θέση στην Ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική «ελίτ» με τη συμμετοχή της και στην επόμενη φάση (των ομίλων) του κυπέλλου της ΟΥΕΦΑ!


Απίστευτη πρόκριση!


Η πρόκριση κατακτήθηκε μετά από μεγαλειώδη εμφάνιση των παικτών μας, που δεν πτοήθηκαν από την παρουσία σχεδόν 7.000 φιλάθλων της γηπεδούχου στο Στάδιο «της 19ης Μαϊου» στην Άγκυρα και κάτω από τις επευφημίες των 13 ηρωϊκών οπαδών του «Σίτι» που ταξίδεψαν οδικώς στην Τουρκική πρωτεύουσα (10 από την Αθήνα και 3 από το Βουκουρέστι!) στάθηκαν αξεπέραστο εμπόδιο για τους αντιπάλους μας.


Ένα κουβάρι οι παίκτες του Αιγάλεω,
αμέσως μετά τη λήξη του ιστορικού αγώνα!
Με το ξεκίνημα του ματς, ο Μανουσάκης σε πάσα του Φριζενμπίχλερ αστόχησε από ευνοϊκή θέση, ενώ και ο Αγρίτης δεν κατάφερε να ολοκληρώσει σε μία ακόμη καλή στιγμή για το Αιγάλεω, λίγο αργότερα. Ο Στεφάν Ντεμόλ -που έδειξε ότι είχε μελετήσει καλά την Γκένσλερ- δεν έστησε αμυντικά την ομάδα μας αλλά αντίθετα επεδίωξε το γκολ, που ήρθε σχεδόν με την εκπνοή του ημιχρόνου (42’). Ο Αγρίτης κέρδισε κόρνερ που εκτέλεσε από δεξιά ο Φωτάκης, για να έρθει ο Μπάρκογλου με ασύλληπτη κεφαλιά να καρφώσει τη μπάλα στα δίχτυα του εμβρόντητου Ομέρ Τσατκιτς (0-1). Δύο λεπτά αργότερα, η Τουρκική ομάδα απέτυχε να φθάσει στην ισοφάριση, αλλά με τη συμπλήρωση του δεκαλέπτου στην επανάληψη (54’), ο Φριζενμπίχλερ ατύχησε σε προσπάθεια του να απομακρύνει με κεφαλιά, στέλνοντας τη μπάλα πρώτα στο αριστερό δοκάρι και μετά στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Σιντιμπέ. Ο γκολκήπερ του Αιγάλεω νικήθηκε μόνο σε αυτή τη φάση, αφού στη συνέχεια του αγώνα με τις εξαιρετικές του επεμβάσεις δεν επέτρεψε στους παίκτες της Γκένσλερ να πιστέψουν ότι θα έφθαναν σε δεύτερο γκολ. Μάλιστα σε δύο ακόμα περιπτώσεις, (Μακρής στο 69’ και Φωτάκης στο 83’) παρολίγο το Αιγάλεω να πάρει εκείνο τη νίκη!

Αιγάλεω (Ντεμόλ): Σιντιμπέ, Παπουτσής, Εντουσέϊ, Ψωμάς, Αλεξόπουλος, Σκοπελίτης, Μπάρκογλου (85’ Χρήστου), Φωτάκης, Αγρίτης (78’ Τσάτσος), Μανουσάκης, Φριζενμπίχλερ (61’ Μακρής).

Γκενσλερμπιρλιγκί (Αριτζά): Τσάτκιτς, Ερκάν, Σεντάτ (46’ Μπόλιτς), Ντεμς, Μπακί, Νας, Ουμίτ, Σκόκο, Ελ Σακά, Γιουλά (70’ Οζτουρκ), Οζγκάν (80’ Γκνταρί)."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...