SAVE EGALEO

Τα μέλη της Επιτροπής Σωτηρίας του Αιγάλεω Α.Ο. (2009-10)

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Ο πρόγονος της Γ' Εθνικής (ποδόσφαιρο)


Την ποδοσφαιρική περίοδο 1959-60 καθιερώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα κανονικό πρωτάθλημα Α’ Εθνικής κατηγορίας, με τη συμμετοχή (αρχικά) 16 ομάδων. Το Μάρτιο του 1960 ξεκίνησε υπό μορφή «τουρνουά» και η Β’ Εθνική, η οποία ωστόσο απέκτησε τακτικό χαρακτήρα δυόμισι χρόνια μετά (1962-63). Το 1965 οι συνθήκες φάνηκαν να ωριμάζουν αρκετά, όσο χρειαζόταν για την προσθήκη μιας ακόμα ενδιάμεσης αγωνιστικής φάσης μεταξύ της Β’ Εθνικής και των τοπικών διοργανώσεων των ποδοσφαιρικών ενώσεων της χώρας μας. Κάπως έτσι γεννήθηκε το «Ερασιτεχνικό» πρωτάθλημα, με έναρξη τη σεζόν 1965-66.


Αρχικά, η Ε.Π.Ο. αποφάσισε να το στελεχώσει με συλλόγους που για διάφορους λόγους είχαν αποκλεισθεί από τη Β’ Εθνική. Σύντομα μάλιστα, παρότι ουσιαστικά επρόκειτο όχι για εθνική κατηγορία αλλά για ένα παν-επαρχιακό προκριματικό τουρνουά με ομίλους συνδεδεμένο άρρηκτα με τις ανά την επικράτεια τοπικές διοργανώσεις της Α’ κατηγορίας, οι αρμόδιοι έσπευσαν να το ονομάσουν «Γ’ Εθνική». Οι τότε ευσεβείς πόθοι τους για τη σταδιακή του μετεξέλιξη στην τρίτη τη τάξει ποδοσφαιρική κατηγορία, έγιναν πραγματικότητα δεκαέξι ολόκληρα χρόνια αργότερα με την εφαρμογή ενός πανελλήνιου ομίλου της «πειραματικής» Γ’ Εθνικής (1982-83).

Το «Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα», που εν τω μεταξύ είχε σταθεροποιηθεί σα μόνιμη κατηγορία από το 1977-78, συνέχισε να υφίσταται για μια ακόμη τετραετία, καθώς από το 1987-88 μετονομάστηκε σε Δ’ Εθνική και, έκτοτε, διατηρεί την ονομασία αυτή, παρότι κατά καιρούς «φλερτάρει» και με τον όρο «Περιφερειακό Πρωτάθλημα».

Σε επόμενά μας άρθρα, θα παρακολουθήσουμε βήμα-βήμα ολόκληρη αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα εξελικτική πορεία.

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η «κατάρα» της Formula 1

  Μ. Σουμάχερ Μοιραία παιχνίδια της τύχης σκιάζουν τον ορίζοντα του πιο δημοφιλούς μηχανοκίνητου σπορ. ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης...