Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Το «μωσαϊκό» των τεχνικών στη Δ’ Εθνική


Όμιλοι δέκα, ομάδες 157, προπονητές 162, αυτή είναι με τρία νούμερα η ταυτότητα του τετάρτου κατά σειρά ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της χώρας μας, του «μαραθώνιου» της Δ’ Εθνικής, η οποία διεξάγεται υπό διάφορες μορφές και ονομασίες, για 34η συνεχή χρονιά.

Στην Κυριακάτικη «πρεμιέρα», τα σωματεία της ιδιαίτερα δύσκολης ερασιτεχνικής αυτής λίγκας επέλεξαν να έχουν στην ηγεσία τους, σε συντριπτικό ποσοστό που αγγίζει το απόλυτο 100%, έλληνες προπονητές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις τέσσερις ξένοι τεχνικοί εργάζονται φέτος σε αυτή την κατηγορία, εκ των οποίων ο 60χρονος Έλβιο Μάνα (στην αγαπημένη του Καλαμάτα) έχει αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα εδώ και χρόνια. Ο γνωστός για τη θητεία του στον Α.Ο. Τρικάλων Ζόραν Μπάμποβιτς (στη Θύελλα Πετρωτού), ο Ντράγκαν Κνέζεβιτς (στα Λουκίσια) και ο Ανδρέα Μπετίνι συμπληρώνουν την τετράδα των αλλοδαπών, σε έναν «ωκεανό» ελληνικών παρουσιών που τον αποτελούν ακόμη 159 ονόματα, αφού σε πέντε ομάδες (Απόλλων Λάρισας, Αστέρας Μαχαιράδου, Κροκεές, ΑΕ Περάματος και Ρέθυμνο) επιλέχθηκαν προπονητικά «δίδυμα».

Ο μέσος λοιπόν τεχνικός είναι, με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, άνδρας περίπου 45 ετών και βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας του κατά κανόνα για 1η φορά. Με δεδομένη την αυξημένη εφετινή δυσκολία, καθώς αποφασίσθηκε η συρρίκνωση του αριθμού των ομάδων για τη σεζόν 2011-12, οι περισσότεροι σύλλογοι έσπευσαν να συνάψουν συμβόλαιο συνεργασίας με νέους προπονητές που και περισσότερες γνώσεις έχουν και όρεξη για δουλειά διαθέτουν. Τυχαίο; Δε νομίζουμε… Οι προσδοκίες όλων των σωματείων εξάλλου για επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν τη διεξαγωγή της διοργάνωσης (με κορωνίδα τους το οικονομικό) ενισχύθηκαν από τις ενέργειες του προέδρου της ΕΠΟ κ. Σοφοκλή Πιλάβιου. Ο ανώτατος ανήρ της Ομοσπονδίας βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για την εξασφάλιση κονδυλίου ενίσχυσης μέσω του ΟΠΑΠ, κάτι που αν ευοδωθεί, θα χαρίσει άλλον αέρα στην όλη διαδικασία.

Έτσι λοιπόν φάνηκε πως όσοι βλέπουν πιο μακριά, έσπευσαν να θέσουν τις βάσεις για τη διάκριση των ομάδων τους, προσλαμβάνοντας καταρτισμένα τεχνικά στελέχη (όπως π.χ. ο Θωμάς Γράφας ή ο Θωμάς Κουρκούνας) αντί για κορεσμένα βαρύγδουπα ονόματα που ούτως ή άλλως βρίσκονται στη δύση μιας πολυετούς καριέρας. Στα αξιοσημείωτα ακόμα η απουσία από την ενεργό υπηρεσία για τους βετεράνους τεχνικούς Ανδρέα Μιχαλόπουλο και Μίμη Θεοφάνη, που εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες προσφέρουν τα μέγιστα στο χώρο του ποδοσφαίρου μας από διάφορες θέσεις.

Για να πάμε όμως και στην ουσία, οι 87 από τους 162 (ποσοστό άνω του 50%) τεχνικούς διανύουν τη πέμπτη δεκαετία της ζωής τους (από 41έως και 50 ετών), ενώ τόσο οι ευρισκόμενοι σε νεώτερες ηλικίες αλλά και εκείνοι σε μεγαλύτερες είναι συντριπτικά λιγότεροι. Αναλυτικά έχουμε:
Από 21-30 ετών: 5, από 31-40 ετών: 40 και από 51-60 χρόνων: 28. Μόλις δύο τέλος είναι οι άνω των 60 ετών, με γηραιότερο τον 68χρονο Δημήτρη Σιακούφη που εργάζεται στη Φιλοθέη Άρτης. Στον αντίποδα, ο «Βενιαμίν» των πάγκων είναι ο 26χρονος Γιάννης Σαμαράς που ξεκινά με τον Πυρσό Γρεβενών, μια ομάδα που λόγω αδυναμίας δε δήλωσε συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Football League 2 (πρώην Γ’ Εθνικής) όπως δικαιούνταν και κατέληξε στη χαμηλότερη κατηγορία. Παρόμοια ήταν η τύχη της Καλαμάτας και του Αιγάλεω, που κατά τη σεζόν 2009-10 έπαιζαν στη Football League (πρώην Β’ Εθνική).
Το «προφίλ» του συνήθη τεχνικού συμπληρώνεται από τη διάρκεια παραμονής του στη συγκεκριμένη ομάδα. Όπως προείπαμε, η μεγάλη πλειοψηφία (και συγκεκριμένα οι 89 από τους 157, ποσοστό που πλησιάζει στο 60%) ξεκινά από μηδενική βάση (1η χρονιά). Εδώ να διευκρινίσουμε ότι για τις πέντε περιπτώσεις με δυάδα προπονητικού δυναμικού, υπολογίζουμε ως παρουσία στον πάγκο μόνο τον έναν από αυτούς, συνήθως το γνωστότερο ή μεγαλύτερο. Για δεύτερο χρόνο βρήκαμε να υπάρχουν 37 προπονητές, τη στιγμή που μόνο 15 συνάδελφοί τους θα έχουν τη χαρά να τριτώσουν την παραμονή τους, αν φυσικά καταφέρουν και «βγάλουν» τη χρονιά. Από κει και πέρα, «ψίχουλα»: Για 4η περίοδο ξεκινούν 6 προπονητές, για 5η τρεις, για 6η άλλοι δύο, για έβδομη ένας και για όγδοη ακόμη δύο, ο Σάββας Αϊβάζης (38 ετών) στον ΠΑΟΚ Κοσμίου και ο 44χρονος Βασίλης Γκούμπλιας στα Μετέωρα Καλαμπάκας. Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στην Ελλάδα Σαπών κοουτσάρει για 11η συνεχόμενη σεζόν ο 55χρονος Βασίλης Χαριτόπουλος, αλλά η πρώτη θέση στη μακροβιότητα ανήκει σε άλλον. Πρόκειται για τον Νίκο Σαλαμαλίκη του Εθνικού Σαγέϊκων, ο οποίος ζήλεψε τη δόξα του Ευγένιου Γκέραρντ στον ΟΦΗ και συμπληρώνει με τη φετινή 13 σερί χρονιές (!), καταρρίπτοντας την επίδοση του Μίλτου Γκόφα (10ος χρόνος στην Αγία Παρασκευή, ομάδα υψηλότερης κατηγορίας).



Να περάσουμε όμως τώρα και στο «φιλέτο» της παρουσίασης μας. Παραθέτουμε τα πιο διάσημα ονόματα παλαιών ποδοσφαιριστών που ξεχωρίσαμε και που κοσμούν με τη συνεισφορά τους τον καμβά της τεχνικής υποστήριξης της φετινής Δ’ Εθνικής. Αναμφίβολα, ένα από τα κορυφαία ονόματα είναι αυτό του ο Γιώργου Τόγια (πρώην ποδοσφαιριστής της Κορίνθου και του ΟΣΦΠ) ο οποίος θα καθίσει στον πάγκο του Τηλυκράτη Λευκάδας. Για να μην αδικήσουμε όμως κανέναν, συνεχίζουμε με εξίσου σπουδαίες επισημάνσεις. Στον Α.Ο. Καρδίτσας ανακαλύπτουμε το Βάϊο Καραγιάννη (Αναγέννηση Καρδίτσας και ΑΕΚ).



Στο Ρήγα Φεραίο Βελεστίνου το Γιώργο Καραμίχαλο που διέπρεψε με τα χρώματα των Ολυμπιακού Βόλου, Μακεδονικού και Πανιωνίου. Ο πρώην διεθνής Γιώργος Αθανασιάδης (που εκτός από Αιγάλεω, Απόλλωνα Αθηνών, ΠΑΟ, ΟΦΗ, Ξάνθη αγωνίσθηκε ακόμη και στην Καβάλα αλλά χρημάτισε παίκτης προπονητής και των Γλυκών Νερών) ανέλαβε τη Μύκονο. Ο ρέκορντμαν συμμετοχών Χρήστος Γκάτας της Κοζάνης κάθεται στον πάγκο του Πυργετού, ενώ ο περίφημος Χρήστος Βασιλείου (Παναιτωλικός, ΠΑΟ, ΟΦΗ κ.λ.π.) σε εκείνον της Επισκοπής.



Ακόμη: Μάκης Τερζόπουλος (η ακούραστη "βιβλική" μορφή της Βέροιας στη μέση γραμμή) στον Όλυμπο Λεπτοκαρυάς, Γιώργος Μάλλιος (Δόξα Δράμας, ΠΑΟΚ) στον Κεραυνό Κρηνιδών, Γιάννης Παπαθεοδώρου (Χαλκίδα, Αιγάλεω, ΟΣΦΠ, Εθνικός, Καλαμάτα) στη Δάφνη Ερυθρών, Γιάννης Χατζηράπτης (Καλλιθέα, Αθηναϊκός) στο Σαρωνικό Αίγινας, Κώστας Βακιρτζής (Καβάλα, Απόλλων Θεσσαλονίκης) στον Ορφέα Ελευθερούπολης, Βασίλης Τραϊανόπουλος (ο θηριώδης κεντρικός αμυντικός του Πανσερραϊκού) στην Καλαμαριά όπου πέρασε και σαν παίκτης, Γιάννης Τσεβρετζής (μια ζωή στο δεξί άκρο αμύνης της Δόξας Δράμας) στον Πανδραμαϊκό, Μύρων Σηφάκης (ΟΦΗ, ο πρωταγωνιστής του Τελικού Κυπέλλου Ελλάδας 1987 και πατέρας του τερματοφύλακα της Εθνικής Ομάδας Μιχάλη Σηφάκη) στον Ανταγόρα της Κω.



Θωμάς Βυρτζαμάνης (από τους ικανότερους σκόρερ στην ιστορία του Αγροτικού Αστέρα) στον Εθνικό Σοχού, ο Ανδρέας Βοϊτσίδης (Καστοριά, ΑΕΚ) στον Ολυμπιακό Γαλατάδων, οι Χρήστος Καραπίτσος, Θόδωρος Ανδριόπουλος και Γιάννης Ζερδεβάς της Παναχαϊκής σε Τριταϊκό, Αστέρα Αμαλιάδας και Αχαϊκή αντίστοιχα, ο Μανόλης Πατεμτζής (Ηρόδοτος, ΟΦΗ) στον Ατσαλένιο Ηρακλείου, ο Χρήστος Ζήφκας («σημαία» του Ηρακλή για ολόκληρη δεκαετία) στον ΠΑΟ Κουφαλίων, ο Χρήστος Πετρινιώτης (Καλλιθέα, Φωστήρας, ΠΑΟ) στο Λουτράκι, ο Κώστας Κολομητρούσης (Λάρισα, Άρης) στην Ελασσόνα, οι Κατερινιώτες Γιάννης Μπικούδης και Στέφανος Ταβουκτσής σε Εθνικό Κατερίνης και ΓΑΣ Σβορώνου αντίστοιχα, ο ΑΕΚτζής Τάκης Στυλιανόπουλος στη Νέα Ιωνία, ο Μιχάλης Σαμαράς στη Γαλατινή, ο Στέλιος Βογιατζής (Προοδευτική, Ιωνικός Νικαίας) στον Αστέρα Μαγούλας, ο Γιάννης Γκαμπέτας (Λάρισα, Τρίκαλα) στον Όλυμπο Κέρκυρας, ο Γιάννης Δουβίκας του Παναργειακού στην Ένωση-Μηδέας του γειτονικού Ναυπλίου και ο Δημήτρης Κουζηνός (παλαιός αστέρας του Πανιωνίου) στον Ολυμπιακό Κεφαλονιάς, όπου θα έχει για παίκτη τον επιστήθιο φίλο του, πανύψηλο (1.93 μ.) σέντερ-φορ Νίκο Μιρτσέκη (Πανιώνιος, Καλαμάτα, ΑΕΚ, Ηρακλής) 42 ετών σήμερα.
Ευχόμαστε σε όλους ανεξαιρέτως καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...