Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Η αήττητη πορεία του 1992-93


Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών μας ξάφνιασε για πρώτη φορά στα Τελικά του Κύπελλου Εθνών Ευρώπης του 1980, όταν πέτυχε αξιοπρεπείς εμφανίσεις και συγκέντρωσε αρκετά κολακευτικά σχόλια.

Δεκατρία ολόκληρα χρόνια αργότερα και ενώ είχαν μεσολαβήσει πολλές αποτυχίες, το χειλάκι των ελλήνων φιλάθλων γέλασε ξανά, καθώς η ομάδα του Αλκέτα Παναγούλια πήρε την πρόκριση για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, στις ΗΠΑ.
Στον 5ο προκριματικό όμιλο που μετείχε μόνος αξιόλογος αντίπαλος ήταν η Ρωσία, αφού η παρηκμασμένη Ουγγαρία, η αδύναμη Ισλανδία και το μικρό Λουξεμβούργο δεν έδειχναν ικανές να διεκδικήσουν ένα από τα δυο πολύτιμα "εισιτήρια".

Η πορεία, που ξεκίνησε στις 15 Μαϊου του 1992 στο ΟΑΚΑ έως ότου τερματιστεί στις 17 Νοεμβρίου του 1993 στο ίδιο Στάδιο, ήταν αήττητη για τα κυανόλευκα χρώματα.
Πρώτος αντίπαλος η Ισλανδία, με τον Αντώνη Γεωργιάδη στον ελληνικό πάγκο, λύγισε από την κεφαλιά του Παναγιώτη Σοφιανόπουλου στο 24΄(1-0). Ακολούθησε η ρεβάνς του Ρέϊγκιαβικ, στις 7 Οκτωβρίου με Αλκέτα πλέον, όπου πάλι μια κεφαλιά, αυτή τη φορά του ΓιώτηΤσαλουχίδη στο 61ο λεπτό, έδωσε τη λύση.

Στις 11 Νοεμβρίου, το "Καυτανζόγλειο" αναστέναξε, μετά το άνοστο 0-0 με την Ουγγαρία και στις 17 Φεβρουαρίου του 1993 στο ΟΑΚΑ οι Βασίλης Δημητριάδης στο 30' με πέναλτι και Τάσος Μητρόπουλος με κεφαλιά στο 65' "καθάρισαν" το Λουξεμβούργο (2-0).
Στις 31 Μαρτίου του ίδιου έτους μπήκαν τα θεμέλια της πρόκρισης στο "Νεπ-Στάντιο" της Βουδαπέστης. Μαθημένη από το προ εξαετίας πάθημά της εκεί (14 Οκτωβρίου 1987, 3-0 οι Μαγιάροι) η Εθνική μας κέρδισε με εύστοχο πέναλτι του Στράτου Αποστολάκη στο 70' (0-1) και έθεσε εκτός μάχης τους γηπεδούχους.

Στις 23 Μαϊου στην παγωμένη Μόσχα προστέθηκε ένα ακόμη λιθαράκι στο κατόρθωμα των ελλήνων παικτών, που στάθηκαν όρθιοι 1-1 (45' κεφαλιά Μητρόπουλος 1-1) μπροστά στην υπερπροσπάθεια των πρώην σοβιετικών, οι οποίοι μέχρι τότε δεν είχαν δεχθεί ούτε γκολ στη διοργάνωση!

Ακολούθησε ένας υγιεινός περίπατος στο Δουκάτο στις 12 Οκτωβρίου, όπου η Ελλάδα πέρασε άνετα με 3-1 (31' Νίκος Μαχλάς, 64' Αποστολάκης, 71' Δημήτρης Σαραβάκος 0-3).
Απέμενε το παιχνίδι με τη Ρωσία στο Μαρούσι, στις 17 Νοεμβρίου του 1993, όπου κρινόταν η πρώτη θέση του ομίλου. Χάρις στην υπέροχη κεφαλιά του Μαχλά (φωτό) στο 69', η Ελλάδα τερμάτισε πρώτη και προκρίθηκε πανάξια για τα Τελικά της Αμερικής!

Πλην των ήδη αναφερομένων, χρησιμοποιήθηκαν και οι Αντώνης Μήνου, Γιώργος Μίρτσος, Θεολόγης Παπαδόπουλος, Στέλιος Μανωλάς, Γιάννης Καλιτζάκης, Θανάσης Κολιτσιδάκης, Κυριάκος Καραταϊδης, Γιώργος Μητσιμπόνας, Θόδωρος Παχατουρίδης, Βασίλης Ιωαννίδης,
Νίκος Τσιαντάκης, Νίκος Νόπλιας, Κώστας Φραντζέσκος, Σπύρος Μαραγκός, Βασίλης Καραπιάλης, Παύλος Παπαϊωάννου, Κώστας Αντωνίου, Αλέκος Αλεξανδρής, Γιώργος Τουρσουνίδης, Στέφανος Μπορμπόκης, Γιώργος Δώνης και Γιώργος Βαϊτσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...