Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Ιστορικό Λαογραφικό Οικομουσείο Αιγάλεω

Ο ιδρυτής του Οικομουσείου Γιάννης Περράκης (αριστερά),
ενώ αποτίει φόρο τιμής στον αδριάντα του αγωνιστή της δημοκρατίας Αλέκου Παναγούλη (1-5-2011)
Εδώ και ένα χρόνο, δραστηριποιείται στην πόλη μας το Ιστορικό Λαογραφικό Οικομουσείο Αιγάλεω ("Ι.Λ.Ο.Α."), το οποίο έχει ιδρύσει ο πολυπράγμων, δραστήριος και πάντα ανήσυχος τω πνεύμα συμπολίτης μας Γιάννης Περράκης, πρώην υποψήφιος δήμαρχος αλλά και δημοτικός σύμβουλος επί σειρά ετών, καθώς και επί 28 έτη πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Αιγάλεω "Η Αναγέννηση".


Η πρόσοψη του Μουσείου, επί της οδού Δημαρχείου 33
(φωτό http://iloa.gr/)
Επισκέφθηκα ο ίδιος το μουσείο του στην οδό Δημαρχείου 33 και πραγματικά έμεινα έκπληκτος από το πλήθος των εκθεμάτων. Συλλέκτης από τα πρώτα φοιτητικά του χρόνια στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή του Πειραιά, ξεκίνησε το 1967 να "οργώνει" τα παλιατζίδικα, αναζητώντας ξεχασμένα εργαλεία, σκεύη, βιβλία και κάθε τι που του φαινόταν παραδοσιακό και γνήσιο.


Σήμερα, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να έχει οργανώσει με πολύ κόπο και έξοδα έναν χώρο που φέρνει το στίγμα του ακέραιο, έναν τόπο διατήρησης και διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομίας, με φιλοδοξία του να την αφήσει σαν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές της πόλης.


Ενώ με ξεναγούσε στα δωμάτια του μουσείου του, μου μίλησε με θέρμη για την πολύχρονη προσπάθειά του:

«Φίλε Νίκο, το μουσείο αυτό φιλοδοξώ να έχει χαρακτήρα εκπαιδευτικό, παράλληλα με τον εκθεσιακό του ρόλο. Ο αργαλειός που βλέπεις θα υφαίνει, το ψωμί θα ζυμώνεται και θα ψήνεται στον ξυλόφουρνο δίπλα, το τσαγκαράδικο θα λειτουργεί με όλα του τα εργαλεία, στελεχωμένο από τεχνίτη. Ο πάγκος του μαραγκού είναι πλήρης εξοπλισμού και σε περίπτωση επίσκεψης σχολείου ή ειδικού γκρουπ θα μπορεί να γίνεται επίδειξη ξυλογλυπτικής ή επιπλοποιίας!»




Ζητήσαμε από τον φίλο Γιάννη να μας εξηγήσει τη χρησιμότητα όσων βλέπαμε κι εκείνος δε σταματούσε να μας διαφωτίζει: «Αυτό είναι το κλασσικό φυσερό του χαλκιά, δηλαδή του σιδηρουργού, εδώ βλέπουμε όλα τα γεωργικά εργαλεία, ξύλινα ή σιδερένια, της αγροτικής ενασχόλησης και της επαρχιακής καθημερινότητας…»


Στο μουσείο υπάρχουν ακόμη δωμάτιο Εθνικής Αντίστασης, κουζίνα-μαγερειό με όλα τα παλαιά οικιακά σκεύη και χτιστό τζάκι, ενώ στην αυλή έχει κατασκευαστεί ακόμη και αυθεντικό μαγκανοπήγαδο! «Μ’ αυτό τον ήχο του νερού που γαργαρίζει ανεβάζοντας τον κουβά, έχω μεγαλώσει» μας εκμυστηρεύτηκε ο εμπνευστής όλης αυτής της πλούσιας σύνθεσης, που εκτείνεται στα λίγα τετραγωνικά μιας παλιάς κατοικίας. Στο μουσείο υπάρχει ακόμη και καλλιτεχνικό τμήμα, με πληθώρα δίσκων των Γιώργου Ζαμπέτα και Τάσου Χαλκιά, ενώ σύντομα αναμένεται να φιλοτεχνηθεί προτομή και να παρατεθεί φωτογραφικό υλικό του αείμνηστου δημάρχου Σταύρου Μαυροθαλασσίτη.

  • (Απόσπασμα-προδημοσίευση από το βιβλίο "Το Αλφαβητάρι του ΑΙΓΑΛΕΩ, μια πόλη, μια ιστορία")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...