Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Όχι στον πόλεμο, ναι στην Ειρήνη!

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Αργά χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Αιγάλεω «Γιάννης Ρίτσος» η εκδήλωση συμπαράστασης στον Παλαιστινιακό λαό που οργάνωσαν επτά συμπολίτες μας με στόχο αφενός την οικονομική βοήθεια στους πληγέντες Παλαιστινίους αμάχους αλλά και τη γενικότερη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στη μαρτυρική Μέση Ανατολή, εκεί όπου οι φλόγες του πολέμου συνεχίζουν να καταπίνουν αδίστακτα χιλιάδες ψυχές, μισές από τις οποίες ανήκουν σε ανήλικα παιδιά. Όπως μάλιστα δήλωσε εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής πρεσβείας στην Ελλάδα, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση, 5.000 μικρά παιδιά ηλικίας μέχρι 12 ετών έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξάνει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.



Η αρχική προσφώνηση έγινε από τον εκπαιδευτικό κ. Τάσο Σαράντου, που πήρε πρώτος το μικρόφωνο ενημερώνοντας τον παρευρισκόμενο κόσμο για το σκοπό της πρωτοβουλίας αυτής, που στερείται κομματικής ή οποιασδήποτε άλλης χροιάς. Όπως είπε, σε αυτήν προχώρησαν, εκτός από τον ίδιο, η κυρία Βιργινία Γεωργοπάνου (πρόεδρος της Ένωσης συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αιγάλεω), η κυρία Στέλλα Τραγά (πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών α’ βαθμίδας), ο κ. Τάσος Κακλαμάνης (ιδρυτικό μέλος του πολιτιστικού συλλόγου ΛΥΚΙΑ), ο κ. Ανδρέας Κλεισαρχάκης (πρόεδρος των Κρητών Αιγάλεω) και οι κ.κ. Θεόδωρος Κατσωνόπουλος και Γιάννης Τσούνης.  Ενημέρωσε ότι στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί όλες οι δημοτικές παρατάξεις (δεν παρέστησαν εκπρόσωποι της απερχόμενης διοίκησης ούτε της παράταξης που πρόσκειται στο Κ.Κ.Ε., ενώ ο κ. Σκλαβούνος, που απουσίαζε εκτός Αθηνών, εκπροσωπήθηκε επαρκώς). Όσοι ήθελαν μπορούσαν να προσφέρουν το χρηματικό ποσό της αρεσκείας τους υπέρ των πληγέντων ενώ και στο μπουφέ που είχε στηθεί, διατέθηκαν προϊόντα προς αγορά από τους παρόντες, με τον ίδιο σκοπό.

Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο βασικός ομιλητής της βραδιάς, δημοσιογράφος κ. Κώστας Ράπτης, κάνοντας μία ιδιαιτέρως αναλυτική αναφορά σε όλο το ιστορικό του προβλήματος της Μέσης Ανατολής. Ξεκινώντας από τα τέλη του 19ου και παρουσιάζοντας εμβριθώς στο κοινό ολόκληρη την ιστορική του πορεία έως και στις μέρες μας (ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, Αραβοϊσραηλινοί πόλεμοι, Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης,  1η και 2η Ιντιφάντα, συμφωνίες αναγνώρισης της Παλαιστινιακής Αρχής, διεθνείς ανταγωνισμοί και ενδο-Παλαιστινιακοί πολιτικοί συσχετισμοί κλπ) απέδωσε με έναν κατατοπιστικό τρόπο το ζήτημα, ενώ μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του δέχτηκε μερικές ερωτήσεις από τους παριστάμενους.

Τον κύκλο των ομιλητών συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Πρεσβείας στην Ελλάδα, ο οποίος κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις και την τακτική που ακολουθεί το Ισραήλ σε βάρος ενός ειρηνικού λαού, όπως τόνισε χαρακτηρίζοντας τους συμπατριώτες του, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους δεσμούς με τη χώρα μας αλλά και να ευχαριστήσει τους Έλληνες για τη συμπαράστασή τους. Ζήτησε να υπάρξει αντίδραση για οποιαδήποτε εμπλοκή με αποστολή στρατιωτικού υλικού προς το Ισραήλ (καταχειροκροτήθηκε) ενώ παρέθεσε ιστορικά στοιχεία για τη δημιουργία του Ισραηλινού κράτους, που δείχνουν ότι κατά τη γνώμη του η λύση η οποία επιβλήθηκε το 1948  βασίζεται σε διεθνή συμφέροντα. Όσον αφορά στη Χαμάς δεν την κατέταξε στις τρομοκρατικές οργανώσεις, τονίζοντας ότι μετά από πολλές προσπάθειες των Παλαιστινίων για την εξεύρεση μίας ειρηνικής λύσης, η καταφυγή στα όπλα δεν αποτελεί τρομοκρατική πράξη, αλλά το ύστατο μέσο ενός καταπιεσμένου λαού προκειμένου να διεκδικήσει την ελευθερία του.

Τη βραδιά έκλεισε μία ορχήστρα φίλων και συνεργατών του κ. Κακλαμάνη (είναι και ο ίδιος μουσικός) οι οποίοι αφιλοκερδώς προσήλθαν στην εκδήλωση. Στους παριστάμενους συμπολίτες και φίλους προσφέρθηκαν από τους διοργανωτές, διάφορα αναψυκτικά. 

Το «παρών» έδωσαν ο πρώην δήμαρχος κ. Δημήτρης Μπίρμπας και οι πρώην αντιδήμαρχοι κυρία Γιάννα Χριστόγλου, κ. Στέλιος Βασιλειάδης, κ. Κώστας Φίλης, ο επικεφαλής της Άλλης Πρότασης για το Αιγάλεω κ. Κώστας Σάμιος και ο κ. Παντελής Βαϊνάς από το Ρήγμα στα Δυτικά, όπως και οι κυρίες Ρένα Δούρου και Χαρά Καφαντάρη (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) Μεταξύ άλλων, διακρίναμε επίσης τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων κ. Κυριάκο Μπατσάρα, τον πρώην πρόεδρο του Αιγάλεω Α.Ο. κ. Λευτέρη Σημαντήρα, τον κ. Μάκη Ζάχαρη (πρόεδρο του αθλητικού συλλόγου της Ιεράπολης) κ.α.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...