Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Στήβεν Καραμπάτσος, ένας Έλληνας (;) στο Star Trek!

 

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Ανάμεσα στους πολλούς συντελεστές της διάσημης τηλεοπτικής σειράς επιστημονικής φαντασίας Star Trek (την οποία εμπνεύστηκε ο Gene Roddenberry) περιλαμβάνεται ένα πρόσωπο, του οποίου το επώνυμο παραπέμπει, σαφέστατα, σε Έλληνα. Πρόκειται για τον σεναριογράφο και σύμβουλο επεισοδίων Steven W. Carabatsos, ο οποίος αναφέρεται ως μέλος της ομάδας παραγωγής του σίριαλ κατά την πρώτη σεζόν (1966-67) της αρχικής σειράς (N.B.C. 1966-69, Star Trek_The Original Series).

Νεαρός φοιτητής (1956)

Γέννημα-θρέμμα της Νέας Υόρκης.

Ο Steven William Carabatsos, όπως είναι το πλήρες ονοματεπώνυμό του, γεννήθηκε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης (πιθανώς από γονείς ελληνικής καταγωγής, αφού το επώνυμο Καραμπάτσος παραπέμπει στην Πελοπόννησο και ιδιαιτέρως σε Αργολίδα, Μεσσηνία ή και Λακωνία) στις 2 Οκτωβρίου του 1938, δηλαδή συμπλήρωσε ήδη τα 85 του χρόνια. Πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές του κατά σειρά στο City College of New York (1956), στο Hunter College (απόφοιτος του 1962) και εν-συνεχεία σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Cornell της Ν. Υόρκης. Ωστόσο η μάλλον τυχαία εμπλοκή του με τα τηλεοπτικά πλατό, τον ώθησε να ασχοληθεί ενεργά με τη γραφή σεναρίων αλλά και την επιμέλεια των κειμένων και των διαλόγων (ως σύμβουλος σεναρίων) σε πολλές παραγωγές τόσο της μικρής, όσο και της μεγάλης οθόνης.


Η αρχή με ιατρική σειρά.

Το 1963 συνέγραψε το πρώτο του σενάριο για λογαριασμό της τηλεοπτικής σειράς Ben Casey (ιατρικού περιεχομένου) που προβλήθηκε και στην Ελλάδα. Ακολούθησε η συνεισφορά του σε δύο ακόμη επεισόδια και ακολούθως (1964-65) απασχολήθηκε στην εξίσου επιτυχημένη κοινωνική σειρά Peyton Place (A.B.C., 1964-69, με τους δημοφιλείς Αμερικανούς ηθοποιούς  Mia Farrow και Ryan ONeal σε βασικούς ρόλους) την μοναδική στα χρονικά που αναμεταδόθηκε ολόκληρη από την ελληνική τηλεόραση. Εδώ ο Καραμπάτσος αναφέρεται να έχει τη σεναριακή ευθύνη και επιμέλεια συνολικά 28 επεισοδίων. 


Αφού έκανε ένα σύντομο πέρασμα και από τη σειρά The Big Valley, η μοίρα τον έφερε στο δρόμο του G. Roddenberry (1921-1991) ο οποίος τον προσέλαβε στη σεναριακή του ομάδα σαν αντικαταστάτη του John D.F. Black (1932-2018) τον Αύγουστο του 1966. Θα αναλάβει να γράψει το σενάριο 11 επεισοδίων του α’ κύκλου, πριν αποχωρήσει την επόμενη χρονιά, με την D.C. Fontana (1939-2019) να τον διαδέχεται. Επίσης δούλεψε στις αστυνομικές σειρές The Fugitive (Ο Φυγάς, 1966) και Kojak (1973, με πρωταγωνιστή τον Έλληνα ηθοποιό Τέλι Σαβάλας), μεταξύ άλλων.

Και στο σινεμά.

Ο δραστήριος Στηβ κατά τη διάρκεια της καριέρας του συνεργάστηκε με αρκετούς κινηματογραφικούς παραγωγούς, με αποτέλεσμα το όνομά του να φιγουράρει στις λίστες συντελεστών των ταινιών El Condor (1970), The Revengers (1972), Tentacles (Τα Πλοκάμια του Τρόμου, 1977), Le Dernier Vol de larche Noe (1980) και Hot Pursuit (Καυτή Καταδίωξη, 1987).  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...