Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Nikola Radosevic: Ο νεαρός που έκανε έξαλλο τον Αδόλφο Χίτλερ!

Μια γενναία πράξη!

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Είδαν ποτέ οι ναζί τον «Μεγάλο Δικτάτορα» του Τσάρλι Τσάπλιν; Η απάντηση είναι καταφατική. Διαβάστε για τον απίστευτο άθλο ενός έφηβου (τότε μόλις 16-17 ετών) Σέρβου πατριώτη, που τόλμησε να κάνει έξαλλο ακόμη και τον ίδιο τον Αδόλφο Χίτλερ! Γιουγκοσλαβία, Οκτώβριος 1942: Ο νεαρός ερασιτέχνης κινηματογραφιστής Νίκολα Ραντόσεβιτς αποφασίζει να δώσει στους Γερμανούς κατακτητές ένα «μάθημα», που δεν θα ξεχάσουν. Αυτή είναι η αρχή μίας παράτολμης όσο και εκπληκτικής ιστορίας αντίστασης κατά των ναζί, που ελάχιστοι γνωρίζουν.


 Ποιος ήταν ο μικρός σαμποτέρ και το απίστευτο τόλμημά του!

Ο Nikola Radošević γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1926 στο Βελιγράδι, εκεί όπου έζησε το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του και απεβίωσε σε προχωρημένη ηλικία, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2013 (φωτο). Έγινε γνωστός στη χώρα του αλλά και στο εξωτερικό σαν ένας διαπρεπής σκηνοθέτης και σεναριογράφος.

Αυτό όμως που τον κάνει να ξεχωρίζει στη συνείδηση κάθε ελεύθερου ανθρώπου ήταν μία απόφαση που πήρε και υλοποίησε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ολόκληρη η Γιουγκοσλαβία βρισκόταν υπό στυγνή Γερμανική κατοχή. Ο Νικόλα παράδωσε μία κόπια της περίφημης αντιπολεμικής-ουσιαστικά αντιχιτλερικής- ταινίας «Ο μεγάλος δικτάτωρ» σε στρατιώτες και αξιωματικούς των ναζί για δημόσια προβολή στον κινηματογράφο «Central» στο Βάλιεβο. Όταν οι Γερμανοί θεατές, μετά τον αρχικό τους ενθουσιασμό διαπίστωσαν περί τίνος πρόκειται (και ότι ο Τσάπλιν σατίριζε σκληρά τον «Φύρερ») και εξεμάνησαν, ο νεαρός συνελήφθη και κλείστηκε  στην φυλακή «Alt Moabit» του Βερολίνου. Παραδόξως δεν εκτελέσθηκε ή δεν πρόλαβαν να τον εκτελέσουν, αφού το επόμενο έτος (1943) κατάφερε να δραπετεύσει. Επέστρεψε κρυφά στη χώρα του, όπου εντάχθηκε στο αντιστασιακό κίνημα του Τίτο.


  •  Η ταινία Great γυρίστηκε πρόσφατα (2013) ως αναφορά σε αυτό το απίστευτο κατόρθωμα, με τον Miloš Biković να κρατάει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μετά τον πόλεμο - Τιμώντας έναν σπουδαίο συμπατριώτη.

Το 1950 ο 24χρονος Ραντόσεβιτς μετέφερε παράνομα τα οστά του διάσημου συμπατριώτη του, μηχανικού και εφευρέτη Νίκολα Τέσλα (1856-1943) από τις Η.Π.Α. στο Βελιγράδι και ήταν ένας από τους μετέπειτα ένθερμους υποστηρικτές της ιδέας ότι τα λείψανα του Τέσλα έπρεπε να ταφούν σύμφωνα με τα ορθόδοξα χριστιανικά έθιμα.

Εκπαίδευση και διακρίσεις.

Από το 1964 έως το 1967 ο Nikola Radošević πραγματοποίησε πρακτική κινηματογραφική εκπαίδευση στο Παρίσι, στο στούντιο του Claude Anger. Ακολούθως φοίτησε επιτυχώς στο Famous Photographers School (FPS) του Μονάχου και στο ίδρυμα FAS International με καθηγητή τον Δρ. Walter Boye. Αναδείχτηκε σαν ο πιο επιτυχημένος μαθητής FPS στην Ευρώπη και το 1970 διορίστηκε διευθυντής του FPS για τη Γιουγκοσλαβία και την Ανατολική Ευρώπη. Στις 12 Ιανουαρίου του 2015 το επιστημονικό ίδρυμα Tesla της Νέας Υόρκης των Η.Π.Α. του απένειμε (μετά θάνατον) ένα αναμνηστικό βραβείο για τη συνεισφορά του στη διατήρηση της αλήθειας, σχετικά με τον Tesla.

Ενδεικτική εργογραφία.

  • Jos jedno selo (1953)
  • Novkabel (1955)
  • Atomska bajka_Atomic Fairy Tale (1957).

 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...