Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

Keith Woolfolk (1957 – 2022)

 

(γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Ο Κιθ Γούλφοκ (Keith Woolfolk) ήταν ένας σπουδαίος Αμερικανός μπασκετμπολίστας, ιδιαίτερα γνωστός και στη χώρα μας. Γεννηθείς στο Σικάγο του Ίλινοϊ στις 18 Νοεμβρίου του 1957, φοίτησε στο Γυμνάσιο Providence St. Mel (απόφ.1975) και ακολούθως σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Upper Iowa (απόφ 1979).

Έξι χρόνια μετά επέστρεψε εκεί, ώστε να ολοκληρώσει τις σπουδές του).



Τα επιτεύγματά του στις Η.ΠΑ.

Τη διετία 1978-1979 αναδείχθηκε ένας από τους κορυφαίους All American αθλητές, ενώ τρεις φορές είχε επιλεχθεί για την κορυφαία 5άδα στην Περιφέρεια όπου αγωνιζόταν η ομάδα του (ήταν M.V.P. το 1978 και πρώτος σκόρερ εκείνη τη χρονιά καθώς και την επόμενη). Στην Division III ο Κιθ Γούλφοκ αναδείχθηκε δεύτερος ριμπάουντερ των Η.Π.Α. με 18,4 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Τα ρεκόρ καριέρας του στο Upper Iowa University περιλαμβάνουν την πρώτη θέση στη λίστα των κορυφαίων ριμπάουντερ όλων των εποχών με συνολικά 1.473 ριμπάουντ. Κατέχει επίσης την τρίτη θέση των σκόρερ στην ιστορία του Πανεπιστήμιου με 1.910 πόντους. Αξιοσημείωτο είναι πως πέτυχε διψήφιο αριθμό πόντων και ριμπάουντ σε 77 συνεχόμενους αγώνες που συμμετείχε. Χάρις σε αυτές τις επιδόσεις του, έγινε δεκτός στο Upper Iowa University Athletics Hall of Fame (1989). Μετείχε, ακόμη, στα διαδικασία των ντραφτ του N.B.A. (1979).


Καριέρα στην Ελλάδα.

Το καλοκαίρι του 1980 αποκτήθηκε από τον πρωταθλητή Ελλάδας Παναθηναϊκό, ουσιαστικά ως δεύτερος ξένος (ο πρώτος ήταν ο Ελληνο-Αμερικανός Ντέιβιντ Νέλσον-Στεργάκος) για τους αγώνες του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (σήμερα Ευρωλίγκα) της περιόδου 1980-81. Οι «πράσινοι» κληρώθηκαν στο 2ο όμιλο της προκριματικής φάσης με αντιπάλους τη Μακάμπι του Τελ Αβίβ, τη Γαλλική ΑΣΠΟ Τουρ και την Αγγλική Κρίσταλ Πάλας. Ο Γούλφοκ συνεισέφερε τα μέγιστα σε όλες τις αναμετρήσεις, αλλά η ομάδα (έχοντας προπονητή τον ΚώσταΠολίτη) παρότι ξεκίνησε εντυπωσιακά με νίκη στο κλειστό της Λεωφόρου επί των Ισραηλινών (81-76) έχασε εν-συνεχεία και τα τρία παιχνίδια που έδωσε εκτός έδρας με αποτέλεσμα να τερματίσει στην 3η θέση και έτσι να αποκλειστεί από τη συνέχεια.


Ένα δευτερόλεπτο που όλοι θυμόμαστε...

Την επόμενη χρονιά (1981-82) ο Π.Α.Ο. (που τότε κυριαρχούσε στην Ελλάδα) κατάφερε να φτάσει μέχρι την ημιτελική φάση (Final-6) της διοργάνωσης. Ο Γούλφοκ υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές της πρόκρισης σε βάρος της ΤΣ.Σ.ΚΑ Μόσχας από τον 6o προκριματικό όμιλο, όπου συμμετείχαν επίσης η Βουλγαρική Λέφσκι Σόφιας και η Al-Ittihad από τη Συρία. Στο καθοριστικό παιχνίδι της 12ης Νοεμβρίου του 1981 όταν ο Π.Α.Ο. νίκησε μέσα στον λεγόμενο «Τάφο του Ινδού» τους Σοβιετικούς με σκορ 87-83, ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ («δίδυμο» τότε, με το συμπατριώτη του Ντέιβιντ Τόμπσον) σημείωσε 22 πόντους. Τη σεζόν 1982-83 ο Γούλφοκ εντάχθηκε στον Ολυμπιακό και αγωνίστηκε με αυτόν στα παιχνίδια του τότε Κυπέλλου Κόρατς. Την περίοδο 1985-86 επέστρεψε και πάλι στον Παναθηναϊκό για να αγωνιστεί στο τότε Κύπελλο Κυπελλούχων.

Μετά τον αθλητισμό.

Έπειτα από την ολοκλήρωση της αθλητικής καριέρας του στην Ευρώπη (εκτός από τη χώρα μας αγωνίστηκε επίσης στην Πορτογαλία και στο Βέλγιο) έζησε με τη σύζυγό του Τζουλιάνα και το γιο τους στο Φλάσινγκ της συνοικίας Κουίνς της Νέας Υόρκης, εργαζόμενος για λογαριασμό του τομέα της υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 64 ετών, στις 23 Απριλίου του 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...