Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Ο «άθλος» του Κάπτεν Κερκ!

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Στις 13 Οκτωβρίου του 2021 ο Καναδός ηθοποιός Γουίλιαμ Σάτνερ - γνωστός για τον εμβληματικό ρόλο του στην επική τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας Star Trek του Gene Roddenberry (1921-1991)-  επιβιβάστηκε στο διαστημικό λεωφορείο New Shepard της εταιρείας Blue Origin του επιχειρηματία Τζεφ Μπέζος (που δηλώνει φανατικός οπαδός της σειράς) με ακόμη τρία άτομα (τον Chris Boshuizen, συνιδρυτή της δορυφορικής εταιρείας Planet Labs, το στέλεχος λογισμικού Glen de Vries και την Audrey Powers, αντιπρόεδρο αποστολή και πτήσεων της Blue Origin) και έγινε έτσι ο γηραιότερος άνθρωπος (σε ηλικία 90 ετών) που ταξίδεψε ποτέ στο διάστημα ! Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο Αμερικανός αστροναύτης Τζον Γκλεν  (1921-2016) από τον Οκτώβριο του 1998.

Εντός του διαστημόπλοιου
Ο Σάτνερ επέστρεψε με ένα αλεξίπτωτο στη Γη ολοκληρώνοντας έτσι με επιτυχία το σύντομο αλλά και τόσο σημαντικό για αυτόν ταξίδι, ενώ οι δηλώσεις του αμέσως μετά, δείχνουν πως όσα βίωσε ήταν συγκλονιστικά. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως ξέσπασε σε κλάματα κατά την προσγείωσή του, λέγοντας ότι είχε «την πιο βαθιά εμπειρία που μπορώ να φανταστώ».

Στη «γέφυρα» του Enterprise.

Ο υπέρ-ενενήνταχρονος σήμερα Σάτνερ έχει δικαίως αποκτήσει τεράστια δημοφιλία υποδυόμενος τον πλοίαρχο Τζέιμς Τ. Κερκ του διαστημόπλοιου USS Enterprise στην αρχική σειρά (TOS) αλλά και σχεδόν σε όλες τις μετέπειτα κινηματογραφικές ταινίες του franchise Star Trek. Γυμνασμένος και ιδιαίτερα γοητευτικός, αποτελούσε τον βασικό πρωταγωνιστή της σειράς παρότι στο πλευρό του βρισκόταν τόσο ο εντυπωσιακός ΛέοναρντΝίμοϋ 

(που ερμήνευσε με μαεστρία το ρόλο του εξωγήινου συγκυβερνήτη Mr. Spockόσο και ο εξαιρετικός ΝτεΦόρεστ Κέλι,

στο ρόλο του ανθρωπιστή Δρος Μακόι.

Μία αμφιλεγόμενη εμπειρία!

Οι αστροναύτες συνήθως περιγράφουν τα ταξίδια τους στο διάστημα σαν «συναρπαστικά» αλλά και ως «ταπεινωτικά», γεγονός που συνιστά μια σαφή υπενθύμιση της ματαιότητας να πιστεύουμε ότι ο πλανήτης μας είναι το κέντρο του σύμπαντος. Ο Σάτνερ δεν αποτέλεσε εξαίρεση, καθώς, στρέφοντας –όπως είπε μετά- από το αχανές διάστημα το βλέμμα του στη Γη, παρατήρησε πως «Το μόνο που είδα ήταν ο θάνατος», όπως έγραψε και σε ένα νέο του βιβλίο. Η βιογραφία του που ονομάζεται Boldly Goγραμμένη από τον ίδιο με τη βοήθεια του σεναριογράφου Joshua Brandon, είναι μάλιστα γεμάτη με τέτοιου είδους ζοφερά ανέκδοτα σχετικά με εκείνη την εμπειρία. 

Ο Σάτνερ το 2012
Όταν κοιτάς από ψηλά...

«Είδα ένα κρύο, βαθύ, σκοτεινό, μαύρο κενό. Δεν έμοιαζε με κάτι που μπορείτε να δείτε ή να αισθανθείτε στη Γη. Έβλεπα την καμπυλότητα της Γης μας, το μπεζ της ερήμου, το λευκό των σύννεφων και το μπλε του ουρανού...», λέει μεταξύ άλλων στο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2022. «Όλα όσα είχα σκεφτεί ήταν λάθος», γράφει. «Όλα όσα περίμενα να δω ήταν λάθος». Ενώ πίστευε πως θα ένοιωθε δέος για το θέαμα που θα αντίκριζε από εκεί ψηλά, αντ' αυτού συγκλονίστηκε όταν συνειδητοποίησε πως οι άνθρωποι καταστρέφουμε αργά τον πλανήτη μας. «Ένιωσα μία από τις πιο δυνατές θλίψεις που έχω αισθανθεί ποτέ» καταλήγει ο ηθοποιός.

  • Δείτε ΕΔΩ το video της πτήσης

Διαβάστε και αυτά

Πηγές


 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...