Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

Ο λόγος στον αξιότιμο κ. Γιώργο Καφετζή

Μία συνέντευξη με τον ιδρυτή και επί 37 ολόκληρα χρόνια εκδότη της ιστορικής εφημερίδας  της πόλης μας, ΑΙΓΑΛΕΩ.

(Γράφει ο Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης)

Η κουβέντα μαζί του, πάντοτε ήταν απολαυστική. Θες γιατί λέει αυθόρμητα αυτό που σκέφτεται, θες διότι παραμένει ένας αγνός ιδεαλιστής ή ακόμη γιατί του αρέσει να πετάει ευθέως τα «βέλη» του, πάνω ακριβώς στο στόχο που επιλέγει! Ο φίλος μου, παλαιός Αιγαλιώτης Γιώργος Καφετζής, γιος δύο σπάνιων, καλλιεργημένων και -τολμώ να πω- ασυνήθιστων ανθρώπων, που του μεταλαμπάδευσαν από νωρίς τα πνευματικά και καλλιτεχνικά τους «φώτα», είναι ένας έντιμος και ειλικρινής συμπολίτης, με οξυδέρκεια και πολιτικό αισθητήριο. Θα μπορούσα να τον αποκαλέσω και «Δον Κιχώτη», αλλά προτιμώ να κρατήσω για μένα αυτό τον χαρακτηρισμό. Εκδότης της μηνιαίας, τοπικής εφημερίδας ΑΙΓΑΛΕΩ από το Φεβρουάριο του 1985, δε δίσταζε ποτέ να γράφει «τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη». Γι’ αυτό και στεναχωρούσε αρκετούς... Δεν πειράζει, για εμάς τους υπόλοιπους (που άλλωστε είμαστε οι περισσότεροι) η εφημερίδα του ήταν μία όαση ανεξάρτητης πληροφόρησης, μέσα σε ένα «θολό» τοπίο. Στο τέλος της περσινής άνοιξης το Αιγάλεω φάνηκε να κλείνει έναν κύκλο. Πωλήθηκε στον επίσης Αιγαλιώτη και φίλο μας εκδότηΣτέλιο Βασιλειάδη, που συνεχίζει την πορεία της, σε 15θήμερη, πλέον βάση.

Το τελευταίο φύλλο (#408) που εξέδωσε
ο Γιώργος Καφετζής

·         Πως αισθάνεσαι, έναν χρόνο και παραπάνω, από τη στιγμή που το «ΑΙΓΑΛΕΩ» έφυγε από τα χέρια σου;

 -Έχω πάθει ένα είδος αναισθησίας, παρότι παρακολουθώ μέσω Ίντερνετ την πορεία της. Έχω κάποια σχόλια από φίλους, πως δεν είναι σαν την εφημερίδα που έβγαζα εγώ, όσον αφορά την ποσότητα κυρίως τών κειμένων, αλλά και τη διάταξη τής πρώτης σελίδας. Πάντως θαυμάζω τον εκδότη λόγω πολλών διαφημίσεων που έχει καταφέρει να βρει, μπράβο του. Εγώ έχω πρόβλημα σ' αυτό τον τομέα, δεν μπορώ εύκολα να ζητάω, ειδικά δια ζώσης.

Γκαλερί Καφετζή ΙΔΕΑ: Επί της Γρ. Κυδωνιών 15

·  Η εξίσου ιστορική γκαλερί ΙΔΕΑ την οποία είχαν δημιουργήσει οι γονείς σου, γυρνάει και αυτή μία σελίδα στην πολύχρονη πορεία της. Ποια τα συναισθήματά σου;

-Απλώς αλλάζει έδρα, λόγω διαφωνίας για το ενοίκιο, ως συνήθως. Και τις άλλες δυο φορές που άλλαξε έδρα, η αιτία ήταν η διαφωνία για το ενοίκιο που είναι η αιτία για ένα σωρό μεταφορές που γίνονται αυτό τον καιρό και που δείχνει τη γελοιότητα και τη σπατάλη ενέργειας και πόρων που προκύπτει από το οικονομικό σύστημα που λέγεται καπιταλισμός ή κεφαλαιοκρατία, όπου όλα σχεδόν λειτουργούν στην... τύχη.

·  Θα ήθελα την άποψή σου για τον επαγγελματικό αθλητισμό και ειδικότερα το ποδόσφαιρο.

-Καλό θα είναι να καταργηθεί. Σε 30 χρόνια πιστεύω ότι κανένας ή ελάχιστοι θα κάθονται στις εξέδρες. Θα προτιμούν να πηγαίνουν μια βόλτα στα μεγάλα πάρκα που ετοιμάζονται, στη θάλασσα, σε ωραίες περιοχές (όχι όπως έχουν καταντήσει το Αιγάλεω που τελείωσε -όπως έχω γράψει- το 1996 λόγω δόμησης και κυκλοφοριακού). Βέβαια υπάρχει το άλσος, το οποίο θα μπορούσε να μετατραπεί σε κάτι σαν το Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», αλλά σίγουρα θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις λόγω πράσινου. Είναι και μικρότερο, το άλσος είναι 134 στρέμματα ενώ το Νιάρχος 210.

Παλαιότερη άποψη του Άλσους Αιγάλεω

·  Πως βλέπεις την εμπορική κίνηση στον πόλη;

-Δεν έχω πολλά στοιχεία γι' αυτό, αλλά βλέπω μικρομεσαίους στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, και εξαιτίας τού άγχους, τής πολυνομίας, τής γραφειοκρατίας. Στην εστίαση ειδικά, αλωνίζουν κάποιοι ελέω τού κράτους, ας μην αναφερθώ παραπάνω μια και δεν είμαστε κοινωνία αγγέλων, αλλά διαβόλων και ηλιθίων που κυβερνούν.

·  Τι προβλέπεις για τις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές στο Αιγάλεω;

-Πιο πιθανό θεωρώ μέχρι στιγμής να βγει ο Μπίρμπας και υπάρχει και ένα αουτσάιντερ. Ο Καραγιάννης έχει κάνει πολύ καλή εντύπωση, αλλά θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο και να μην ασχοληθεί με τις βουλευτικές για να είναι απόλυτα κεντραρισμένος στην αυτοδιοίκηση. Πολλοί λένε ότι θα βγει ο Σκλαβούνος, αλλά είναι γεγονός ότι μέιλ μας αποστέλλει -στην ιστοσελίδα μας-  περίπου δυο φορές το χρόνο! Την ημέρα τών εκλογών θα έχω καλύτερη εικόνα, με βάση πόσες φορές θα δω κάθε υποψήφιο, έχει βγει στις προηγούμενες αυτό, όπου είχα δει από 3 φορές τον Μπίρμπα και τον Γκίκα, ενώ τους άλλους λιγότερες φορές, και κάποιους καθόλου.

Ανάπλαση του Κινηματογράφου Τιτάν

·  Ποια είναι η γνώμη σου για την ανάπλαση του ιστορικού μας Κινηματογράφου «Τιτάν»;

- Φοβάμαι τον θόρυβο από την κίνηση τών αυτοκινήτων στην Ιερά Οδό, όπως το έχουμε ξανασυζητήσει. Το πρόβλημα τού δήμου μας είναι αυτό το μικρό κτίριο που λέγεται Ρίτσος, και που λόγω χωρητικότητας θα ήταν καλό για κάποιο μικρό χωριουδάκι και όχι για μια πόλη όπως το Αιγάλεω, που ήταν κάποτε πρωτεύουσα τής Δυτικής Αττικής. Επίσης η μη ανακατασκευή τού ανοιχτού θεάτρου -που οι κερκίδες του, όσον αφορά το ύψος, μοιάζουν με πολεμίστρες και... χτυπάνε στη μέση, αν εξαιρέσεις την πρώτη θέση όπου συνήθως κάθονται οι προύχοντες- δείχνει αφασία. Φαντάσου ότι νυν δημοτική σύμβουλος που έχει εκλεγεί πολλές 4ετίες, μού είπε ότι το ύψος τους είναι ίδιο με αυτό τής Επιδαύρου!!! Έχουμε απωλέσει τη μπάλα, τα τέρματα, τον ρέφερι, τα σημαιάκια τού κόρνερ, τα πάντα σ' αυτή την πόλη. Η ίδια μού είπε για τον θρυλικό Γκιμίση που έχει την ίδια άποψη μ' εμένα για τις κερκίδες, ότι είναι απλώς ένας πολιτικός μηχανικός!!! Σημειώνω για όσους δεν τον ξέρουν πως είναι αυτός που η μαρτυρία του καταδίκασε τον Πέτσο στο Ειδικό Δικαστήριο, ο οποίος είναι ο μόνος που καταδικάστηκε, καθώς και τα λόγια τού Κόκκινου, τού προέδρου τού Ειδικού Δικαστηρίου, αλλά και τού αείμνηστου δικηγόρου Παππά. Τι να πει κανείς και τι να τραγουδήσει...

·  Πως θα σχολίαζες το αποτέλεσμα των Εθνικών Εκλογών;

-Α, όλα κι όλα: Ο σαδομαζοχισμός είναι δικαίωμα. Έχω γράψει επανειλημμένα στην τέως εφημερίδα μου: Αφού δεν ακούτε με το καλό, θα κάτσουμε σαν τον Νέρωνα να βλέπουμε τη Ρώμη να καίγεται και θα το απολαμβάνουμε, δυστυχώς. Μήπως ο Φαλμεράιερ είχε δίκιο;

·  Αυτή η χώρα έχει ελπίδα για το μέλλον;

-Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, λένε πολλοί. Δεν είμαι απ' αυτούς που λένε πως το τραγούδι τού Χατζηδάκι για τον Κεμάλ, όπου φαίνεται μια απογοήτευση, είναι σωστό. Όσο ζω και αναπνέω, ελπίζω. Αν και οι ηλίθιοι, τα μικροσυμφεροντάκια και οι σαδομαζοχιστές μάς έχουν κατακλύσει!

·  Ευχαριστώ πολύ.

-Κι εγώ. Είστε ο τελευταίος τών Μοϊκανών που κάποιους μικροϊστοσελιδάρχες τούς κάνετε μεγάλες φίρμες! Και σημειώστε πως τα τελευταία χρόνια αισθάνομαι ότι κάνω επίδειξη με τα λεγόμενά μου! Αλλά επίδειξη δεν είναι όλα τα λεγόμενα, έτσι κι αλλιώς; Τέλος κύριε Νίκο, ζητήστε από την ιστοσελίδα Αρχείου Ιστορίας τού Αιγάλεω να αλλάξει τη χρόνολογία που έχει βάλει σε εικόνα που αναφέρεται στην εφημερίδα και που πατώντας την κάποιος βλέπει ψηφιοποιημένα αρχεία της. Γράφει 1985-2000, ενώ έχει κάποια φύλλα από το 1985 και το 1986. Σας το ζητώ επειδή είδα πως συνεργάζεστε με την κ. Αγαπητού και τους συνδημιουργούς τής ιστοσελίδας αυτής.

 


4 σχόλια:

  1. Κύριε Νικολαΐδη, τι τον βάζεις αυτό τον τρελό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με έναν που του δίνεις το δικαίωμα να λέει τις απόψεις του κάθε τρεις και λίγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...