Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

«ΔΡΑΣΙΣ» & «ΚΡΑΝΟΣ»: Οι «διόσκουρες» εκδόσεις !

 

(Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Βρισκόμαστε στο 1969... Στην Ελλάδα την εξουσία κατέχει η «χούντα των συνταγματαρχών» (όπως εκ των υστερών αποκλήθηκε το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου 1967, που κράτησε τη χώρα μας καθηλωμένη στο... γύψο, από κάθε άποψη) για τρίτο συνεχόμενο χρόνο. Ο κόσμος είναι μουδιασμένος, ενώ οι πιτσιρικάδες της εποχής (με την παιδική ανεμελιά να μην αφήνει περιθώρια για... πολιτικούς προβληματισμούς)  έχουν αρχίσει να απολαμβάνουν όλο και περισσότερους τίτλους κόμικς, που σιγά-σιγά πληθαίνουν, κατακλύζοντας τα περίπτερα.

Το Μάιο, μάλιστα, εμφανίζεται η πρώτη έκδοση με πολεμική θεματολογία και περίπου 7 μήνες μετά, το Δεκέμβριο, η δεύτερη! Βλέπετε ο Β’  Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ακόμη ζωντανός στη μνήμη των ενηλίκων και οι διηγήσεις των παλαιότερων, που έζησαν κατοχή και εμφύλιο, σίγουρα επηρεάζουν τα παιδιά, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον τους για πολεμικές εικόνες, κάτι που απλόχερα προσφέρουν τα δύο νέα εικονογραφημένα περιοδικά. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως περίπου την ίδια εποχή ήρθε στη νεότευκτη ελληνική τηλεόραση και η Αμερικανική σειρά «Η ΜΑΧΗ» («Combat!», ABC, 1962-1967) που γνώρισε τεράστια επιτυχία.

«ΔΡΑΣΙΣ» & «ΚΡΑΝΟΣ», βίοι παράλληλοι !

Την άνοιξη του ’69 ο επιχειρηματίας Νίκος Πάγκαλος, ιδιοκτήτης της εκδοτικής επιχείρησης «ΤΕΟ/ΓΚΡΕΚΑ», εξασφαλίζει τις πολεμικές ιστορίες που εκδίδονταν στη Μεγάλη Βρετανία από την εταιρεία  «FLEETWAY/I.P.C.» μέσω των παρεμφερών τίτλων «War Picture Library», «Battle Picture Library» και «Air Ace Picture Library». Σκαρώνει το έντυπο με έγχρωμα εξώφυλλα και ασπρόμαυρη εσωτερικά εκτύπωση και το ρίχνει στην αγορά το Μάιο με τον ενδεικτικό τίτλο «ΔΡΑΣΙΣ». Αυτό ήταν! Το ξεκίνημα μίας νέας αναγνωστικής εποποιίας είναι πια γεγονός.

Δεν πέρασαν επτά μήνες καλά-καλά και τον μιμείται ο Ιωάννης Δραγούνης του «ΠΗΔΑΛΙΟ ΠΡΕΣΣ», δημιουργώντας το δικό του έντυπο. Το ονομάζει «ΚΡΑΝΟΣ» και το παρουσιάζει την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 1969, ως... Χριστουγεννιάτικο δώρο προς τους νεαρούς φίλους των περιοδικών του! Η δική του αποκλειστικότητα προερχόταν από τη Γαλλία (εκδόσεις «Imperia and Co») και για ξεκίνημα επέλεξε τους πρωταγωνιστές της σειράς «Les 5 As» («Οι 5 Άσσοι»). 

Η μεν «ΔΡΑΣΙΣ» πλησίασε το «μαγικό» αριθμό των 1.200 εβδομαδιαίων τευχών (έως το Νοέμβριο του 1991 που τερμάτισε την παρουσία της με το #1176), ενώ το «ΚΡΑΝΟΣ» ξεπέρασε τα 800 τεύχη, μέχρι τον Ιούνιο του 1985 (11-6-1985, #808), οπότε και ολοκλήρωσε τη διόλου, επίσης ευκαταφρόνητη,  πορεία του.

Οι βασικοί χαρακτήρες των «παρθενικών» τευχών

Στην ιστορία του Ισπανού καλλιτέχνη Francisco Cueto (1935 – 1997) με τίτλο «Τα Ζερό Επιτίθενται» που διαβάζουμε στο #1 της «ΔΡΑΣΗΣ», μία αναπαραγωγή από τη βρετανική «πηγή» (War Picture Library, #71, «ZERO HOUR», 1960), κεντρικό ρόλο έχει ο ο Άγγλος αεροπόρος Τζον Σάιμον και το σμήνος του. Στο περιοδικό, όμως, περιέχεται και μία δευτερεύουσα σειρά σε συνέχειες, με ήρωα τον «Ντραίηγκ», τον «Ακατανίκητο Πειρατή».

Στον αντίποδα, «Οι 5 Άσσοι» του «Κράνους» είναι οι ήρωες του επεισοδίου του Γαλλικού εντύπου με τίτλο «Commando Contre Commando»(#56, 07/1969) και έρχονται να μας συστηθούν, με επικεφαλής το διοικητή τους, λοχαγό Πάρκερ (που εδώ μετονομάζεται σε «Κάπταιν Γκρηκ» !!!), ενώ οι υπόλοιποι ακούν στα ονόματα Harrison, Pills, Colman και Pat.


  • Για περισσότερο οπτικό υλικό, επισκεφτείτε την παρακάτω ιστοσελίδα:

http://users.sch.gr/vasanagno/comics.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...