SAVE EGALEO

Τα μέλη της Επιτροπής Σωτηρίας του Αιγάλεω Α.Ο. (2009-10)

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

«Ένα Παιδί στην Άγρια Δύση»


(γράφει ο αΝώΔυΝος)

Μία από τις πλέον αγαπημένες (στην Ελλάδα και όχι μόνο) σειρές εικονογραφημένων περιπετειών με θεματολογία δανεισμένη από το άνυδρο τοπίο της πάλαι ποτέ, Αμερικανικής «Άγριας Δύσης» («Far West») αποτελεί η δημιουργία (1958) του αείμνηστου Ιταλού συγγραφέα κι εκδότη Gian (Giovanni) Luigi Bonelli (1908 – 2001) με τίτλο «Un Ragazzo nel Far West» («Ένα Παιδί στην Άγρια Δύση»), την οποία είχαμε την τύχη να απολαύσουμε σε 132 συνέχειες στον εβδομαδιαίο «Μπλεκ» (1969 – 1994) με έναρξη από το τεύχος 290 έως και το τεύχος 421 της β΄περιόδου του (Ιανουάριος 1976 – Αύγουστος 1977). Στη χώρα μας προτιμήθηκε ο τίτλος «ΤΟΜ». Η ιστορία επανεκδόθηκε για ένα σύντομο διάστημα (2014-15) από τις εκδόσεις «Μικρός Ήρως» (πρώην «Comics & Crosswords») του Λεωκράτη Ανεμοδουρά, ως μία από τις πρώτες που επιλέχθηκαν για το μηνιαίο περιοδικό «Νέος Μπλεκ».


Ο υπέροχος (ασπρόμαυρος) σχεδιασμός πιστώνεται στον εικονογράφο Franco Bignotti (1930 – 1991), ο οποίος έχει θέσει την ζωγραφική-καλλιτεχνική του υπογραφή σε πολλές ακόμη γνωστές ιστορίες κόμικς όπως τα «Il Picollo Centauro» (1951), «El Bravo» (1952), «Hondo su Testi» (1956), «Furio Almirante» (1964), «Gun Flint» (1966), «Duncan Rescuer», «Paso Kid», «O Pequeno Ranger» κ.α. Επίσης ο Bignotti έχει συνεργασθεί με ομότεχνούς του στα υπέροχα strip με κεντρικούς ήρωες τους χαρακτήρες «Capitan Miki», «Il Grande Blek», «Il Piccolo Ranger», «Alan Mistero», «Zagor», «Mister NO», «Martin Mystere».


Η υπόθεση του έργου:

Έχοντας χάσει το θείο του -μοναδικό συγγενή που του είχε απομείνει- άγρια δολοφονημένο από τη συμμορία του κακοποιού Lucky Bear, ο νεαρός Tim Carter αποφασίζει να ενταχθεί στο στρατό των ΗΠΑ ως ρέιντζερ (φύλακας συνόρων) όπου σύντομα βρίσκει την ευκαιρία να πάρει εκδίκηση για το φόνο του συγγενή του. Με την αχώριστη συντροφιά του στρατιώτη Dusty Ryan, ο ... Τομ (για εμάς στην Ελλάδα) εμπλέκεται σε μια σειρά απίστευτων περιπετειών που του δίνουν την ευκαιρία να περιπλανηθεί σχεδόν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Αμερικανικής Ηπείρου. 


Καθώς τη σκυτάλη του σεναρίου παραλαμβάνει σταδιακά από τον πατέρα του ο «Guido Nolitta» (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Sergio Bonelli) η σειρά εξελίσσεται με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πλοκή και δράση για να βρει την ολοκλήρωσή της στην Ιταλία στα 1975 (όταν πλέον την εικονογράφηση είχε αναλάβει ο Decio Canzio) περίπου δηλαδή την ίδια εποχή που πρώτο-εμφανίσθηκε στην Ελλάδα από τον εκδοτικό οργανισμό του Στέλιου Ανεμοδουρά (1917 – 2000).


Για την υπογραφή:

Νίκος Δημ. Νικολαΐδης
[aNwDyNos@gmail.com]
    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η «κατάρα» της Formula 1

  Μ. Σουμάχερ Μοιραία παιχνίδια της τύχης σκιάζουν τον ορίζοντα του πιο δημοφιλούς μηχανοκίνητου σπορ. ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης...