Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Αφιέρωμα στη Β΄ Εθνική (μέρος Γ΄)

(Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Το πρωτάθλημα ξεκίνησε, όπως είπαμε, στις 13 Σεπτεμβρίου του 1981, αλλά οι εκκρεμότητες της προηγούμενης χρονιάς δεν είχαν ακόμη ξεκαθαρίσει. Έτσι, στο Βόρειο Όμιλο άρχισε τους αγώνες του ο Λεβαδειακός, όμως η Αχαϊκή, που δεν είχε εγκαταλείψει την προσπάθειά της να δικαιωθεί, είδε να γίνεται δεκτή από το Συμβούλιο της Επικρατείας μία ένστασή της κατά του κύρους του αγώνα της με τον Αμβρακικό στη Βόνιτσα (για τον 2ο Όμιλο του Εθνικού Ερασιτεχνικού Πρωταθλήματος της παρελθούσης περιόδου), όπου το φύλλο αγώνα είχε κλείσει με νίκη της τοπικής ομάδας (2-1) αλλά ο διαιτητής παραδεχόταν, με άλλη έκθεσή του, πως του είχε ασκηθεί βία για να μην καταχωρήσει το πραγματικό σκορ (2-2).



Με την απόφαση του το ΣτΕ αποφαινόταν πως το ματς θα έπρεπε να ξαναγίνει (!) Η απόφαση δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες την 11η Νοεμβρίου, δηλαδή δυο ολόκληρους μήνες μετά την έναρξη της περιόδου (!!!) προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Ο Λεβαδειακός διαμαρτυρήθηκε υποστηρίζοντας πως του επέφερε ανυπολόγιστη ζημία, καθώς θα διακόπτονταν οι αγώνες του στη Β΄ Εθνική, θα έμενε δίχως έσοδα από εισιτήρια και θα αδυνατούσε να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις προς τους ποδοσφαιριστές καθώς και να καλύψει τις υπόλοιπες τρέχουσες ανάγκες του.

Το απίστευτο όμως εκείνο "σίριαλ" είχε και συνέχεια:


Στα τέλη Νοεμβρίου η Ε.Π.Ο., εφαρμόζοντας την απόφαση του ΣτΕ, όρισε ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα Αμβρακικού-Αχαϊκής για τις 2 Δεκεμβρίου. Η Αχαϊκή, με πιθανή πλέον την δικαίωσή της, δήλωσε πως ήταν αντίθετη με την τοποθέτησή της στο Βόρειο Όμιλο στη θέση του Λεβαδειακού, τον οποίο, αν έπαιρνε βαθμό ή βαθμούς στη Βόνιτσα, θα εκτόπιζε από τη Β΄ Εθνική. Από την πλευρά του ο Λεβαδειακός υποστήριξε πως ο διαιτητής του αγώνα Αμβρακικού - Αχαϊκής κατοικούσε στην περιοχή των φιλοξενουμένων και έχοντας στενούς δεσμούς με την ομάδα αυτή, εκ των υστέρων κατέθεσε έγγραφο που αμφισβητούσε το αποτέλεσμα της συνάντησης, έχοντας προφανή δόλο.

Ο Αμβρακικός προσέφυγε εκ νέου στο Συμβούλιο Διαιτησίας Ποδοσφαίρου για να πετύχει την ακύρωση της απόφασης του ΣτΕ (με τον Λεβαδειακό να ζητά παρέμβαση υπέρ του συλλόγου της Βόνιτσας) ενώ η Ε.Π.Ο. (μπροστά στο πρωτοφανές αδιέξοδο) εισηγήθηκε προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Κατσιφάρα να υπάρξει τροπολογία για την αύξηση του αριθμού των ομάδων του Βόρειου Ομίλου από 20 σε 21 (!), ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτές και η Αχαϊκή, πέραν του Λεβαδειακού. Η εισήγηση δεν έγινε δεκτή και έτσι η Ε.Π.Ο. (μετά και από τη νέα δικαίωση του Αμβρακικού από το Σ.Δ.Π.), προχώρησε σε ορισμό αγώνα κατάταξης ("μπαράζ") μεταξύ των δύο αντιδίκων.


Το πολύκροτο παιχνίδι έγινε τελικά στις 16 Δεκεμβρίου στο γήπεδο του Π.Α.Ο., με διεθνείς διαιτητές (Δέδες, Ζλατάνος, Βασσάρας) και βρήκε πανηγυρικά νικητές τους Πελοποννησίους με σκορ 3-1. Προηγήθηκε βέβαια ο Λεβαδειακός (τεχνικός του ήταν ο παλαίμαχος Γιώργος Πετρίδης) με τέρμα του Μαργαρίτη στο 13ο λεπτό, αλλά το συγκρότημα του παίκτη-προπονητή Ανδρέα Μιχαλόπουλου αντέδρασε άμεσα και επικράτησε με γκολ των Μητρόπουλου (20'), Αγγελόπουλου (22') και Μιχαλόπουλου (56') ενώ στα δοκάρια σταμάτησαν οι προσπάθειες των Μελισσάρη (46') και Αγγελόπουλου από εκτέλεση πέναλτι (51').

Από το ρεπορτάζ του Άγγελου Λάμπρου στην εφημερίδα "Αθλητική Ηχώ" της επόμενης ημέρας (17-12-1981), παραθέτουμε τις συνθέσεις του ιστορικού αγώνα.

Αχαϊκή: Λ. Παναγιωτόπουλος, Ζανδραβέλης, Καλφίν, Κοτρώτσος, Μπακρώζης, Μάνιαρης, Βασιλογιάννης (73' Ι. Παναγιωτόπουλος), Μιχαλόπουλος, Σπ. Πίττας, Αγγελόπουλος, Μητρόπουλος (76' Τ. Πίττας).

Λεβαδειακός: Αργυρίου, Μαρτιναίος, Καραβαγγέλης, Μελισσάρης, Βασιλείου, Ζώης (46' Κολοβός), Μαργαρίτης, Αυγέρης (46' Σπυρόπουλος), Μπέλλος, Λούλος, Θωμάς.


  • Μετά από αυτό, ο Λεβαδειακός υποχρεωνόταν να "μετακομίσει" στο Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα, ενώ η Αχαϊκή θα ξεκινούσε έναν "μαραθώνιο" αγώνων (αγωνιζόμενη κάθε Τετάρτη και Κυριακή ώστε να καλύψει το αγωνιστικό της κενό από τους υπόλοιπους συλλόγους) στο Βόρειο Όμιλο της Β΄ Εθνικής, όπου θα έπαιρνε μέρος για πρώτη φορά στην ιστορία της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...