Αυτοπροσωπογραφία του C. Cendroni
|
Το σημερινό μας αφιέρωμα έχει να κάνει με έναν Ιταλό αυτοδίδακτο σχεδιαστή εικονογραφημένων περιπετειών δράσης του οποίου η τέχνη μας εντυπωσίασε κυρίως ως αναγνώστες των ιστοριών του αγαπημένου μας «Μπλεκ», στη μηνιαία του έκδοση σαν «Μεγάλος ΜΠΛΕΚ» από το Δεκέμβριο 1970 έως και το Φεβρουάριο του 1977 (συνολικά 75 τεύχη). Έχοντας αρχικά όλοι μας συνηθίσει το «κλασικό» σχέδιο του Ιταλικού «τρίο» των ‘Esse G. Esse’ (P. Sartoris – D. Guzzon – G. Sinchetto), βρεθήκαμε μπροστά σε μια τεχνοτροπία πιο ρεαλιστική, με μεγαλύτερη εμβάθυνση στα τοπία αλλά και με τις φιγούρες των πρωταγωνιστών να δείχνουν πιο «γεμάτες» και περισσότερο «γήινες».
Επρόκειτο για τη συνεισφορά του αείμνηστου, γεννημένου σαν σήμερα Carlo Cedroni (Velletri, Ρώμη, 23 Φεβρουαρίου 1925 – 24 Οκτωβρίου 2008) γνωστού επίσης με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Pete West», ίσως λόγω της αφοσοίωσής του στο σχεδιασμό πολλών σειρών που είχαν θέμα τους το «Far West» (‘Colorado Kid’ 1953, ‘Mocassino Nero’ 1954 κ.α.) Από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 έως τα μέσα του ’60 ο Cedroni εργάσθηκε στη Γαλλία για λογαριασμό των γνωστών εκδόσεων ‘Editions et Voyages’ με τις οποίες παρήγαγε μερικές από τις πιο όμορφες δημιουργίες του (‘Nic Reporter’ κ.α.)
Το 1968 επέστρεψε στη Ρώμη συνεισφέροντας στην έκδοση της σειράς ‘Mandrake’ αλλά εν συνεχεία συνεργάσθηκε με τον ιδιοκτήτη του περίφημου Οίκου ‘Lug’ της Λιόν Marcel Navaro, φιλοτεχνώντας αρκετές σειρές (‘Jim Lasso’, ‘Drago’ κ.α.) οι οποίες δημοσιεύθηκαν στα περιοδικά ‘Kiwi’, ‘Rodeo’ κλπ . Τότε ήταν που σχεδίασε με ιδιαίτερη επιτυχία και τις ιστορίες του «Μπλεκ», από κοινού με το συνάδελφό του Jean – Yves Mitton (γεν. 11 Μαρτίου 1945) με τον οποίο παρουσιάζει (σχετική) σχεδιαστική ομοιότητα. Αρκετά μάλιστα από τα εξώφυλλα που έφτιαξε ο Cedroni εκείνη την περίοδο, τα απολαμβάνουμε στο περιοδικό "Νέος Μπλεκ" που έχει αναβιώσει εδώ και 2,5 έτη χάρις στο Λεωκράτη Ανεμοδουρά και τις εκδόσεις του 'Comics & Crosswords Publications'
Ο Cedroni έκλεισε τον κύκλο της ενασχόλησής του με τα κόμικς το 1988, όταν σχεδίασε ένα επεισόδιο της δημοφιλής σειράς του Οίκου Bonelli, ‘Martin Mystere’, ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη ζωγραφική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου