Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Σαν σήμερα, 4 Φεβρουαρίου


Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
1843: Πεθαίνει στην Αθήνα από εγκεφαλική συμφόρηση και ύστερα από μια δεξίωση στα Ανάκτορα, ο ηγέτης της Ελληνικής επανάστασης του 1821, διάσημος για τη στρατιωτική του ιδιοφυΐα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, σε ηλικία 72 ετών. Είχε γεννηθεί στο Ραμοβούνι Μεσσηνίας στις 4 Απριλίου του 1770 , τη χρονιά δηλαδή που εκδηλώθηκε στην Ελλάδα το αποτυχημένο επαναστατικό κίνημα των Ρώσων αδελφών Ορλόφ.



Ο Κολοκοτρώνης (πασίγνωστος σαν "Γέρος του Μοριά")  είχε λάβει αξιόλογη στρατιωτική εκπαίδευση και διέθετε μεγάλη εμπειρία από τη θητεία του στο Βρετανικό στρατό, αλλά και ως σύμμαχος σε επιχειρήσεις του Ρωσικού Ναυτικού. Ιθύνων νους της πρώτης μεγάλης επιτυχίας των επαναστατημένων Ελλήνων με την άλωση της Τριπολιτσάς (Σεπτέμβριος 1821), εκμεταλλεύτηκε άριστα την τεχνική του κλεφτοπολέμου, επιτυγχάνοντας σπουδαίες νίκες σε βάρος των Οθωμανικών στρατιών που στάλθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα από την Υψηλή Πύλη για την κατάπνιξη της ελληνικής εξέγερσης (Βαλτέτσι, Δολιανά, Δερβενάκια κ.α.) Αναμείχθηκε ενεργά στις εμφύλιες διαμάχες (1824 - 1825), έχασε στις συγκρούσεις τον πρωτότοκο γιο του Πάνο, παραδόθηκε και φυλακίσθηκε από την κυβέρνηση Κουντουριώτη, αλλά ελευθερώθηκε αναλαμβάνοντας -ως αρχιστράτηγος- τη δύσκολη αποστολή να ανακόψει την προέλαση του Αιγύπτιου στρατηγού Ιμπραήμ πασά στην Πελοπόννησο (1826 - 1827). Κράτησε άσβεστη τη φωτιά της επανάστασης με σκληρότατα μέτρα σε βάρος όσων οπλαρχηγών είχαν υποταχθεί στο Σουλτάνο. Μετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια ανέλαβε προσωρινά τη διακυβέρνηση της χώρας ως μέλος κυβερνητικής τριάδας. Εν συνεχεία και ύστερα από τον ορισμό του ανήλικου πρίγκιπα της Βαυαρίας Όθωνα ως μελλοντικού άνακτα, έπεσε σε δυσμένεια από τη Βαυαρική Αντιβασιλεία, κατηγορήθηκε για συνωμοσία σε βάρος του καθεστώτος, φυλακίσθηκε κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στο Παλαμήδι, παραπέμφθηκε σε δίκη για έσχατη προδοσία μαζί με το συναγωνιστή του στρατηγό Δημήτρη Πλαπούτα και καταδικάσθηκε σε θάνατο, με τον πρόεδρο του δικαστηρίου Γεώργιο Τερτσέτη και το μέλος Αναστάσιο Πολυζωΐδη να διαφωνούν με την απόφαση. Ωστόσο, η ποινή του δεν εκτελέσθηκε ύστερα από πάνδημες αντιδράσεις και μετά την ενηλικίωση του Όθωνα, του δόθηκε χάρη, αναλαμβάνοντας υπασπιστής του βασιλιά και σύμβουλος Επικρατείας. Ιστορικός θεωρείται ο λόγος που εκφώνησε από το λόφο της Πνύκας προς την Αθηναϊκή νεολαία το 1838. Τα απομνημονεύματά του εκδόθηκαν από το Γεώργιο Τερτσέτη.


Αυτοπροσωπογραφία
του M. Western

1925: Έρχεται στη ζωή στο Σάουθαμπτον της Μεγάλης Βρετανίας ο Άγγλος καλλιτέχνης εικονογραφημένων εκδόσεων Mike Western. Διακρίθηκε ως εικονογράφος δεκάδων σειρών κόμικς που γνωρίσαμε και στην Ελλάδα, όπως "The Leopard from Lime Str" ("Το Παιδί Πάνθηρας"), "Wild Wonders" ("Τα Αγρίμια"), "Darkie's Mob" ("Λοχίας Τζο Ντάρκι"), "The Team that went to War" ("Η Ομάδα που πήγε στον Πόλεμο") κ.α. Απεβίωσε στις 13 Μαΐου του 2008.

Κώστας Περρίκος
1943: Εκτελείται στο σκοπευτήριο της Καισαριανής από τους Γερμανούς κατακτητές ο ήρωας Έλληνας αεροπόρος Κώστας Περρίκος, 37 ετών, νυμφευμένος και πατέρας τριών παιδιών, αρχηγός της αντιστασιακής οργάνωσης "Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Ελλήνων" ("Π.Ε.Α.Ν."), την οποία ίδρυσε την 1η Οκτωβρίου του 1941. Η οργάνωση σχεδίασε και πραγματοποίησε την ανατίναξη και ολοσχερή καταστροφή των γραφείων της προδοτικής "Ε.Σ.Π.Ο." ("Εθνικοσοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωσις") στη συμβολή των οδών Γλαύδστωνος και Πατησίων στο κέντρο της Αθήνας, στις 15 Αυγούστου του 1942.
Μετά την ανατίναξη
Απολογισμός: Νεκρά 29 μέλη της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της, ιατρού Σπύρου Στεροδήμα και 48 Γερμανοί στρατιωτικοί. Ο Περρίκος, μαζί με 11 συνεργάτες του συνελήφθη από τη Γκεστάπο στις 11 Νοεμβρίου 1942, ύστερα από προδοσία ενός χωροφύλακα, καταδικάστηκε από Γερμανικό Στρατοδικείο στις 31 Δεκεμβρίου και εκτελέσθηκε 35 μέρες μετά, με τα τελευταία του λόγια να είναι "ζήτω η Ελλάς!"

Αιγάλεω 1968
1968: Εγκαίνια του Δημοτικού Σταδίου Αιγάλεω και νίκη της ομάδας του "Σίτι" επί του Π.Α.Ο.Κ. με σκορ 1 - 0 (σκόρερ ο Πρόδρομος Κυριακίδης) για την πρώτη αγωνιστική του β΄γύρου στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής κατηγορίας.

Ναπ. Καμινιώτης: 2ος από δεξιά
στους καθιστούς
1968: Γεννιέται ο Ναπολέων Καμινιώτης, αριστερός οπισθοφύλακας με μεγάλη καριέρα στο Αιγάλεω, που ξεκίνησε από τον Ορφέα Αιγάλεω. Αγωνίστηκε επίσης στην Παναχαϊκή και στον Ιαλυσό Ρόδου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...