Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Προβλήθηκε ο Ασσυριακός πολιτισμός

Ο Κυριάκος Μπατσάρας στο βήμα της εκδήλωσης.
Αριστερά του ο καθηγητής Δημήτριος Μόσχος.
(φωτό: "Αθλόμετρο")
Η ολόλαμπρη προβολή σημαντικών πτυχών του Ασσυριακού πολιτισμού, αλλά και η απόδοση τιμής σε σημαντικές προσωπικότητες του Αιγάλεω, ήταν, όπως πάντα, το αλληλένδετο δίπτυχο στο οποίο στηρίχθηκε και η φετινή εκδήλωση της «Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων» η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Αιγάλεω «Γ. Ρίτσος» την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου.


Κυριάκος Μπατσάρας
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κυριάκος Μπατσάρας στη σύντομη εισαγωγή του, τόνισε ότι «θα φωτίσουμε τη θρησκευτική πτυχή της ιστορίας του Ασσυριακού πολιτισμού», για να υπενθυμίσει ότι οι Ασσύριοι είναι ένας από τους 37 συνολικά λαούς της υφηλίου, που δεν διαθέτουν, ακόμη, κρατική υπόσταση. Αναφέρθηκε όμως και στον όρο γενοκτονία (που αφορά σε Μικρασιάτες, Ποντίους και Ασσυρίους, με θύτη την Οθωμανική Αυτοκρατορία) ενώ παρουσίασε στο ακροατήριο τον κύριο ομιλητή της βραδιάς, καθηγητή Θεολογίας και Βυζαντινολογίας Δημήτριο Ν. Μόσχο, ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα «Ο ρόλος του Ασσυριακού Χριστιανισμού στον παγκόσμιο θρησκευτικό χάρτη».

Δημήτριος Ν. Μόσχος


Με μεστό, αλλά και ουσιώδη τρόπο, ο καθηγητής, αφού ευχαρίστησε για την τιμητική πρόσκληση, ξετύλιγε το πλέγμα ολόκληρης της πολύχρονης διαδρομής του Ασσυριακού λαού στην ευρύτερη περιοχή της Μεσοποταμίας (σημερινό Ιράκ), τη διαμόρφωση της Ασσυριακής γλώσσας, παραλλαγής της αρχαίας Αραμαϊκής, την ίδρυση της Χριστιανικής Ασσυριακής κοινότητας από τον Απόστολο Θωμά, και τις πολιτισμικές επιρροές που έλαβαν χώρα ανά τους αιώνες. 





Πατήρ Μανουήλ, Κ. Μπατσάρας, Δημ. Μόσχος




Σημαντική ήταν η παρέμβαση του καθηγητή Μαθηματικών και Ασσύριου ιερέα, πατέρα Μανουήλ, ο οποίος υπό τα χειροκροτήματα του κοινού, έχρισε τον ομιλούντα ως επίτιμο μέλος της Ασσυριακής εν Ελλάδι κοινότητας.

Κυρ. Μπατσάρας, Αικατερίνη Ζαμπέτα, Θ. Πολυκανδριώτης,
Δημήτρης Μπίρμπας, Λάκης Χαλκιάς
Η εκδήλωση, όμως, περιελάμβανε και τιμητικές βραβεύσεις, με τους καλλιτέχνες του μπουζουκιού και της λαϊκής μουσικής μας παράδοσης, Αιγαλιώτες Γιώργο Ζαμπέτα (το βραβείο παρέλαβε συγκινημένη η κόρη του, Αικατερίνη), Θανάση Πολυκανδριώτη και Λάκη Χαλκιά, να ανεβαίνουν στο βήμα, απευθύνοντας χαιρετισμούς κι ευχαριστίες.

Δημ. Μπέσης, Στ. Βασιλειάδης, Αικ. Ζαμπέτα, Κ. Μπατσάρας
Τις βραβεύσεις έκαναν ο δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, οι αντιδήμαρχοι (νυν και πρώην), Ιωάννης Δημομελέτης, Γιάννα Χριστόγλου και Στέλιος Βασιλειάδης, η συγγραφέας Ευαγγελία Αγαπητού και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Μπέσης. Η αντιδήμαρχος Γιάννα Χριστόγλου μάλιστα ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη προγραμματισθεί τα αποκαλυπτήρια αγάλματος του Γιώργου Ζαμπέτα στην Πλατεία Δαβάκη, έργο του Κύπριου γλύπτη Γιώργου Μαυρογένη και δωρεά του Φώτου Φωτιάδη. Ακόμη, ο Δημήτρης Μπέσης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Περιβαλλοντικού – Πολιτιστικού Συλλόγου «Φίλοι του Πυριτιδοποιείου» υποσχέθηκε ότι ο σύλλογος θα προχωρήσει στην παρουσίαση του βιβλίου που αφορά στο «Μπαρουτάδικο» το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ένωση Ασσυρίων και συγκεκριμένα τον πρόεδρό της και του οποίου τα έσοδα από την πώληση αντιτύπων δωρίσθηκαν στο «Κοινωνικό Παντοπωλείο» του Δήμου Αιγάλεω.

Το πολυπληθές ακροατήριο της εκδήλωσης

Στην αίθουσα διακρίναμε, μεταξύ άλλων, τον πρόεδρο του «Ιστορικού Λαογραφικού Οικομουσείου Αιγάλεω» Γιάννη Περράκη, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγάλεω «Ιερά Οδός» Αντώνη Παργανά, τη γενική γραμματέα των «Φίλων του Πυριτιδοποιείου» Σωτηρία Τουρκοχωρίτη, εκ μέρους του Δ.Σ. του «Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω Νέες Κυδωνίες» τη Ντίνα Καλλιοντζή και την Αθηνά Δασκαλάκη, το συγγραφέα Κώστα Δάλκο, τον εκπαιδευτικό Δημήτρη Αγαπητό, τον εκπρόσωπο του αθλητικού σωματείου της «Ιεραπόλεως» Κώστα Χατζηκώνστα κ.α.






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...