Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Η αιώνια λάμψη του Νίκου Καζαντζάκη!

Στο βήμα ο Τσέχος Πρέσβης, δεξιά ο Γιάννης Περράκης
και πίσω οι λυράρηδες.
Η αγέρωχη μορφή του Νίκου Καζαντζάκη «ζωντάνεψε» χθες βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αιγάλεω «Γιάννης Ρίτσος» κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τα 60 χρόνια (1957 – 2017) που πέρασαν από το θάνατο του μεγάλου ποιητή και λογοτέχνη, που διοργάνωσε με άψογο τρόπο το «Ιστορικό Λαογραφικό Οικομουσείο Αιγάλεω», υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας και τη στήριξη και συνεργασία του Δήμου Αιγάλεω, των εκδόσεων Καζαντζάκη, της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων» και της «Παγκρήτιας Δημοσιογραφικής Ένωσης» . Στην αφιερωματική βραδιά κυριάρχησε η απαγγελία χαρακτηριστικών στίχων από το έργο του αείμνηστου δημιουργού -ιδιαίτερα του κορυφαίου του πνευματικού τέκνου της ανεπανάληπτης «Ασκητικής»- αλλά και άλλων ποιημάτων και βιβλίων του.

Ο βασικός ομιλητής της εκδήλωσης, συγγραφέας
Λουκάς Δ. Παπαδάκης, απευθύνεται στο ακροατήριο.
Για τον Καζαντζάκη  μίλησε πρώτος ο οικοδεσπότης και ιδρυτής του «Ι.Λ.Ο.Α.» Γιάννης Περράκης, τον οποίο κάλεσε στο βήμα, ύστερα από έναν σύντομο πρόλογο, ο επιστημονικός συνεργάτης του Μουσείου Νίκος Περίσος.  Ο Γιάννης Περράκης μας απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η ευαισθησία αλλά και η μαεστρία που τον χαρακτηρίζουν όσον αφορά στην ανάδειξη και την απόδοση τιμών στις μεγάλες προσωπικότητες του τόπου μας, είναι πέραν κάθε προσδοκίας.

Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο Τσέχος Πρέσβης Jan Bondy, που με τη φράση του «Η Πράγα χαιρετά την Αθήνα» εξήρε τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, βασισμένους εν πολλοίς και στην συνεισφορά του Νίκου Καζαντζάκη προς αυτή την κατεύθυνση, όπως αναλυτικά εξήγησε: Ο μεγάλος ποιητής μας έζησε συνολικά τρία χρόνια κατά τη δεκαετία του ’30 στην (τότε ενιαία) Τσεχοσλοβακία, γνωρίστηκε και συνεργάστηκε με εντόπιους καλλιτέχνες και καρπός αυτής της σχέσης υπήρξε μια εξαιρετική Όπερα, βασισμένο στο βιβλίο του «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται». 

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Πρέσβης, ο Τσέχος μουσουργός Μπούσλαβ Μάρκιν που τη συνέθεσε, συνάντησε για πρώτη φορά τον Καζαντζάκη στο χωριό ΜπόζινταρΔώρο Θεού»)  όπου διέμενε ο δεύτερος, ενώ η γεννέτειρά του, η πόλη Πόλιτσκα και το Ηράκλειο της Κρήτης τυγχάνουν αδελφοποιημένες πόλεις.

Στον Πρέσβη προσφέρθηκε ως αναμνηστικό δώρο από το Γιάννη Περράκη ένα Κρητικό μαχαίρι με σκαλισμένο το όνομά του, έργο της οικογένειας των αδελφών Τερεζάκη που ασχολούνται εδώ και τρεις γενεές με την κατασκευή παραδοσιακών μαχαιριών, όπως και μια ειδική έκδοση της «Ασκητικής», εκδόσεως της Ελένης Καζαντζάκη στην επέτειο των τριάντα χρόνων απ’ το θάνατό του ποιητή (1987). Δώρο όμως έλαβε και η διερμηνέας κυρία Μπεάτα, από τον -πάντα φιλόξενο- Γιάννη Περράκη. 

Η εικαστικός (γλύπτρια) Ασπασία Παπαδοπεράκη δώρισε επίσης στον Τσέχο διπλωμάτη ένα υπέροχο σχέδιό της που απεικονίζει το Νίκο Καζαντζάκη, υπενθυμίζοντάς μας ότι έχει φιλοτεχνήσει και μια ζωγραφική σύνθεση με τους τρεις πυλώνες της πνευματικής ζωής του Ηρακλείου, τους Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, Βιτσέντζο Κορνάρο και Καζαντζάκη.

Ακολούθως το μικρόφωνο έλαβε για έναν χαιρετισμό και ο δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, ανακαλώντας τις αναμνήσεις της εφηβείας του, γεμάτες όπως είπε από το «μεγάλο Κρητικό» Νίκο Καζαντζάκη και το Μενέλαο Λουντέμη, μνήμες που τον βοήθησαν να διαμορφώσει μια συγκεκριμένη στάση ζωής, ενώ παρότρυνε όλους με τη φράση «Ας κρατήσουμε τα μηνύματα της ‘Ασκητικής’ και ας αποφύγουμε τις ‘Αδερφοφάδες’».

Σύντομα αποσπάσματα από το Καζαντζάκειο έργο ανάγνωσε με γλαφυρό τρόπο και ο πρόεδρος των Απανταχού Σφακιανών Σήφης Μανουσογιαννάκης προαλείφοντας το έδαφος για τον κύριο ομιλητή της εκδήλωσης, το συγγραφέα Λουκά Δ. Παπαδάκη, γνωστό για το πόνημά του (800 σελίδων) που αφορά στον Οικουμενικό Πατριάρχη Μελέτιο Μεταξάκη και που του οποίου δυο αντίτυπα προσφέρθηκαν ευγενικά στον Πρέσβη και το Δήμαρχο. Ο ομιλητής εξέπληξε τους πάντες με την ευρύτητα της διάλεξής του, κάνοντας γνωστές στο κοινό σημαντικές λεπτομέρειες που πρώτη φορά ακούστηκαν δημόσια για το Νίκο Καζαντζάκη. Ανάλυσε δε, με ποικίλες αναφορές το λυρικό έργο του ποιητή «Οδύσεια» (1938, 3.333 Ομηρικών 17σύλλαβων στίχων) το οποίο συνέγραψε σε οκτώ αλλεπάλληλες εκδοχές παραθέτοντας σχετικά τις κριτικές γνώμες και απόψεις κορυφαίων μελετητών και ανθρώπων των γραμμάτων όπως οι Μαξ Βέμπερ, Κωστής Παλαμάς, Άγγελος Σικελιανός, Παντελής Πρεβελάκης, Ανδρέας Καραντώνης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης κ.α.

Το όλο σκηνικό συμπληρώθηκε ιδανικά με την εκτέλεση παραδοσιακών εξαίρετων ρυθμών Κρητικής λύρας (από το Χαρίλαο Παπαδάκη, ο οποίος ήρθε απ’ την Κρήτη ειδικά για την εκδήλωση και το Γιώργο Δαγαλάκη), λαούτων (με τους Ανδρέα Γεωργιλάκη, Γιάννη Βλάσση και Σταύρο Τερεζάκη) αλλά και εντυπωσιακών χορευτικών, από τις Σχολές Βασσάλου. Όλα τα παραπάνω προσέδωσαν μια επιπλέον αυθεντική νότα στην εκδήλωση και έτυχαν του θερμού χειροκροτήματος από το εντυπωσιασμένο ακροατήριο.

Στην κατάμεστη αίθουσα διακρίναμε, μεταξύ πολλών άλλων, τον πρώην δήμαρχο Αιγάλεω Γιάννη Γ. Μυστακόπουλο, τους αντιδημάρχους Γιάννα Χριστόγλου και Νίκο Νικητάκη, τον πρώην υπουργό Μιχάλη Καρχιμάκη, τους επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Αιγάλεω και δημοτικούς συμβούλους Λάμπρο Σκλαβούνο, Γιάννη Γκίκα, Μάκη Ζάχαρη, τον πρόεδρο της «Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων» Κυριάκο Μπατσάρα, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγάλεω «Ιερά Οδός» Αντώνη Παργανά, τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα Κωνσταντίνο Δάλκο, εκ μέρους του «Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω Νέες Κυδωνίες» την Κωνσταντίνα Καλλιοντζή, την πρόεδρο και τη γενική γραμματέα της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της πόλης μας, Βιργινία  Γεωργοπάνου και Θεοδώρα Σιδηροπούλου, τον ανώτero δικαστικό Ηλία Γιαρένη με τη σύζυγό του, τον πρόεδρο του «Χριστοδούλειου Ιδρύματος» Γιώργο Χριστοφοράκη, τον εκπρόσωπο του Αρχηγού Γ.Ε.Ν. αντιπλοίαρχο Γεώργιο Γιαννούλη, τον πρόεδρο του «Συλλόγου Κρητών Ελληνικού» Δημήτρη Σταματάκη, το διευθυντή της εφημερίδας «Κρητικά Νέα» Νίκο Παπαδάκη, τον Ιμάμη - πρόεδρο της «Μουσουλμανικής Κοινότητας Ελλάδας» Άτα Γιούι Νάσερ, το διπλωματικό αντιπρόσωπο της Παλαιστινιακής Αρχής  Μωχάναντ Τζάρραρ, τον προϊστάμενο της «Ε.Ρ.Τ.» Τάσο Τριανταφύλλη κ.α.


Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε σε όλους τους παριστάμενους το καθιερωμένο πλέον, από το Γιάννη Περράκη, Κρητικό κέρασμα.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...