Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Τζο Κόλκουχουν (Νοέμβριος 1926 - 13 Απριλίου 1987)

J. Colquhoun
Ο Joe Colquhoun (Νοέμβριος 1926 – 13 Απριλίου  1987) ο οποίος αυτό το μήνα θα έκλεινε 92 του χρόνια ζωής, ήταν Βρετανός σχεδιαστής και συγγραφέας εικονογραφημένων εκδόσεων, με ιδιαίτερα αξιόλογο και ποιοτικό έργο.  


Έγινε γνωστός κυρίως για τις δημιουργίες του “Charlies War” (1978 - 1986) στο περιοδικό ‘Battle Picture Weekly’ και σε σενάριο του Pat Mills, που ήταν μια εκκωφαντική καταγγελία της φρίκης του Α΄ Π.Π. και  “Johnny Red” (1975 – 1978 στο ίδιο περιοδικό και πριν από το John Cooper που συνέχισε τη σειρά μετά το 1979). Ήταν η ιστορία ενός Άγγλου πιλότου που πολέμησε στο πλευρό των Σοβιετικών στο Ανατολικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. σε σενάριο του Tom Tully. 

Σχεδίασε ακόμη τις σειρές “Football Family Robinson” (Tiger & Jag, 1968-74) και “Roy of the Rovers” (‘Tiger’, 1965-67), παρότι δεν θεωρείται ειδικός στην απεικόνιση ποδοσφαιρικών φάσεων, ούτε είχε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτό το άθλημα!

Johnny Red
Γεννημένος στο Harrow του Middlesex ολοκλήρωσε τις σπουδές του στις Καλές Τέχνες (φοιτώντας στο ΚολέγιοKingston upon Thames”) μετά την επιστροφή του απ’ τον πόλεμο όπου υπηρέτησε στο Βασιλικό Ναυτικό (1943).  Η σταδιοδρομία του ξεκίνησε το 1951 σε ηλικία 35 ετών, αρχικά με το περιοδικό “Jungle Trails” όπου δημοσίευσε την πρώτη του σειρά (“Carver of the Islands”)  και στη συνέχεια  συνεργάσθηκε με αρκετά πρακτορεία ή εκδοτικούς οίκους  όπως τα “I.P.C. Media”, “King Ganteaume Studios”, “Amalgamated Press” (1952), “Egmont UK” ενώ εργάσθηκε για λογαριασμό πολλών εντύπων μεταξύ των οποίων τα “Buster”, “Cor!!”, “Lion”, “Valiant”, “The Champion”, “Jag” , “Mask”.

Charlie's War

Ο καλλιτέχνης απεβίωσε πρόωρα στο σπίτι του στο Dorset και σε ηλικία μόλις 60 ετών ύστερα από καρδιακή προσβολή που υπέστη τον Απρίλιο του 1987, αφήνοντας ένα τεράστιο και δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο των κόμικς. Τη δουλειά του θαυμάσαμε επανειλημμένως μέσω πολλών δικών του σειρών που δημοσιεύθηκαν στη χώρα μας από τα περιοδικά «Φίλαθλος», «Μπλεκ», «Αγόρι» και «Γκολ».


  • Ενδεικτική εργογραφία: “Paddy Payne”, “Saber”, “King of the Jungle”, “Football Family Robinson”, “Kid Chameleon”, “Adam Eterno”, “Leggionnaire Terrys Desert Quest”, “Biff Benbow”, “Wildfire”, “Soldier Sharp, the Rat of the Rifles”, “Zarga, Man of Mystery”, “Sammy Brewsters Ski-Board Squad”, “The Goodies”, “Sams City Jungle” και “Mayhems Column” που ήταν η τελευταία του δουλεία, δημοσιεύθηκε δε 5 μήνες μετά το θάνατό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...