SAVE EGALEO

Τα μέλη της Επιτροπής Σωτηρίας του Αιγάλεω Α.Ο. (2009-10)

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Ρόυ Ρέις: ο θρύλος!

Με το Κύπελλο Ευρώπης (1975)
«Roy of the Rovers» είναι ένα βρετανικό κόμικ γύρω από τα έργα και τις ημέρες ενός φανταστικού ποδοσφαιρικού ήρωα, του Ρόυ Ρέις (Roy Race) ο οποίος αγωνίσθηκε για λογαριασμό της -επίσης ανύπαρκτης στον πραγματικό κόσμο- ομάδας των «Ρόβερς» της πόλης «Μέλτσεστερ» (Melchester Rovers). Η σειρά έκανε την πρώτη εμφάνισή της στο 1ο τεύχος του αγγλικού εβδομαδιαίο περιοδικό «Tiger» που εκδόθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου του 1954. Αρκετά χρόνια μετά, η ιστορία θα μεταφερθεί στο αποκλειστικά δικό της έντυπο, το επίσης βδομαδιάτικο «Roy of the Rovers comic» που παρουσιάσθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου του 1976, έβγαλε 851 τεύχη και αργότερα μετατράπηκε σε μηνιαίο. 


Η εταιρεία «IPC & Fleetway» ήταν ο εκδότης κατά τα έτη 1976 – 1995 και ο ξανθομάλλης επιθετικός ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής του περιοδικού. 

Η εβδομαδιαία έκδοση άντεξε μέχρι τις 20 Μαρτίου του 1993, ακολουθώντας την αγωνιστική καριέρα του Ρόυ ο οποίος φέρεται γεννημένος τον Οκτώβριο του 1938 δηλαδή έπαιζε ποδόσφαιρο έως και τα 54-55 του χρόνια, κάτι ασυνήθιστο βέβαια, αλλά όχι αδύνατο, αν ανακαλέσουμε στη μνήμη περιπτώσεις «θρύλων» του αθλήματος, όπως π.χ. ο σερ Στάνλεϊ Μάθιους.
Στο τελευταίο του εβδομαδιαίο τεύχος, το κόμικ επιφύλαξε στους φανατικούς του αναγνώστες μια ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη, καθώς ο Ρόυ πιλοτάροντας ο ίδιος το ιδιωτικό του ελικόπτερο, έχασε τον έλεγχο του σκάφους από μηχανική βλάβη με αποτέλεσμα την ανώμαλη προσγείωση σε ένα λιβάδι και τον βαρύτατο τραυματισμό του ίδιου, ο οποίος υποχρεώθηκε σε ακρωτηριασμό του αριστερού του ποδιού! Έτσι, οι σεναριογράφοι έβαλαν μια... άνω τελεία στη σταδιοδρομία του εμβληματικού ήρωα μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, ενώ, παράλληλα, είχαν φροντίσει να εξασφαλίσουν έναν άξιο διάδοχο, που δεν ήταν άλλος απ’ το νεαρό του γιο Ρόυ Ρέις τζούνιορ, γνωστό και σαν «Ρόκι». Η λαχτάρα του αναγνωστικού κοινού και η επιθυμία τους να μην στερηθούν τον αγαπημένο τους χαρακτήρα ύστερα από τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες παρουσίας του στο προσκήνιο, έφερε τη μηνιαία συνέχεια του κόμικ. Ο πατέρας Ρέις είναι, πλέον, ο μάνατζερ της ομάδας, η κόρη του Μελίντα είναι τεχνική διευθύντρια  και ο γιος του είναι εκείνος που δικαιωματικά αναλαμβάνει το ρόλο του «σταρ» μέσα στα γήπεδα. Ατυχώς, η έκδοση δεν κράτησε περισσότερους από 19 μήνες, αλλά οι περιπέτειες ολόκληρης της οικογένειας Ρέις μεταφέρθηκαν στο μηνιαίο περιοδικό «Match of the Day», ξεκινώντας το 1997 για να τερματισθούν με απότομο τρόπο λόγω της διακοπής του εντύπου, τέσσερα έτη μετά (Μάιος 2001)
Ο Ρόι Ρέις το 1961
Ο Ρόι Ρέις ήταν ο πιο διάσημος από τους αθλητικούς χαρακτήρες εικονογραφημένων εκδόσεων που κυκλοφορούσαν στη Μεγάλη Βρετανία με αφετηρία την αρχή της δεκαετίας του ’50.  Προκειμένου το προϊόν που προσφερόταν στους αναγνώστες να είναι όλο και πιο δελεαστικό, το σενάριο προέβλεπε για κάθε σεζόν, από μια αγωνιώδη προσπάθεια της ομάδας η οποία είτε διεκδικούσε εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις, είτε πάλευε για να αποφύγει τον υποβιβασμό. Η έκδοση ακολουθούσε, βδομάδα με βδομάδα την εξέλιξη μιας ολόκληρης ποδοσφαιρικής περιόδου, ενώ τους μήνες της καλοκαιρινής ανάπαυλας η Μέλτσεστερ όλο και θα ταξίδευε σε κάποια μακρινή ή εξωτική χώρα, όπου οι ποδοσφαιριστές της (πάντα με ηγέτη το Ρόυ και τον παιδικό του φίλο και συμπαίκτη Μπλάκι Γκρέι) θα αντιμετώπιζαν ποικίλες αγωνιστικές -και όχι μόνο- προκλήσεις. Επιπλέον, απρόοπτα συμβάντα, όπως σεισμοί, απαγωγές, απόπειρες δολοφονίας ή τροχαία ατυχήματα, διάνθιζαν κατά καιρούς την ιστορία, μαζί με ζητήματα που είχαν σχέση με το περιβάλλον, τα ναρκωτικά, τη βία και τα αναβολικά, δίνοντας της μια επιπλέον κοινωνική και αληθοφανή διάσταση, που άρεσε πολύ στο κοινό.
Με τους μικρούς του φίλους
Το κόμικ απέκτησε τεράστια επιρροή μέσα στα χρόνια, επηρεάζοντας όχι μόνο τους μικρούς και μεγάλους φίλους του, αλλά ενσωματώθηκε και στην ποδοσφαιρική κουλτούρα της «γηραιάς αλβιόνας». Από τα χρόνια του Tiger, άλλωστε, κυκλοφορούσε σε σχεδόν όλες τις χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας ενώ στον κολοφώνα της εκδοτικής του δόξας κατά τη δεκαετία του ’80 έφτασε να πουλάει έως και 450.000 αντίτυπα (μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο). Επιπλέον, πολλά έκτακτα ή αφιερωματικά τεύχη εκδίδονταν κατά καιρούς με πιο σημαντικές τις ετήσιες, επίτομες εκδόσεις (Annual) που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και περιελάμβαναν στην ύλη τους, πολλά αθλητικά θέματα. Ακόμη, υπήρξαν συχνές ανατυπώσεις της σειράς με την εμφάνιση του τίτλου «Best of Roy of the Rovers» (1988 – 1993). Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, η ιστορία παρουσιάσθηκε με νέες περιπέτειες στην εφημερίδα «Today».
Με το Γκόρντον Στράχαν
Ο Ρόυ ξεπήδησε από τη φαντασία του εκδότη Frank S. Pepper, ενώ πρώτος καλλιτέχνης που σχεδίασε σε μόνιμη βάση τη σειρά ήταν ο Joe Colquhoun, για να τον διαδεχθούν κατά σειρά οι Paul Trevillion (1959-1960), Fred Holmes (1961-64), Josep Marti I Capell (1964-65),  Yvonne Hutton (1967-75), David Sque (1976-85), Mike White (1986-91) και Barrie Mitchell (1992-1993). Το σενάριο υπέγραφαν κατά καιρούς οι Stewart Colwyn”(ψευδώνυμο του Colquhoun), Derek Birnage, ακόμη και ο διεθνής ποδοσφαιριστής Bobby Charlton (!) για να έρθει ο πολύπειρος Tom Tully να αναλάβει τα ηνία από το 1967 μέχρι το τέλος της εβδομαδιαίας περιόδου (1993). Άλλοι σχεδιαστές που ασχολήθηκαν με την εικονογράφιση ήταν οι Tony Harding, Kim Raymond, Mike Western, David Jukes, Sean Longcroft και Garry Marshall, ενώ κατά την περίοδο του MotD συγγραφέας ήταν ο Ian Rimmer.

Οι κινηματογραφιστές Luke Dormehl και Tom Atkinson δημιούργησαν το σύντομο ντοκιμαντέρ “Roy” (2008), που εστίαζε με συνεντεύξεις στους συντελεστές της σειράς, παρουσιάσθηκε σε διεθνές επίπεδο το 2009 και κέρδισε το αντίστοιχο βραβείο.
ΠΗΓΗ 

(απόδοση στα ελληνικά και προσθήκες: Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η «κατάρα» της Formula 1

  Μ. Σουμάχερ Μοιραία παιχνίδια της τύχης σκιάζουν τον ορίζοντα του πιο δημοφιλούς μηχανοκίνητου σπορ. ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης...