Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Ποιος θυμάται το "Τζόννυ Λόγκαν";

Χαρακτηριστικά εξώφυλλα της ελληνικής έκδοσης
Ο Τζόννυ Λόγκαν ήταν ο κεντρικός ήρωας ενός εικονογραφημένου περιοδικού που σατίριζε με καυστικό τρόπο όλα τα κακώς κείμενα της σύγχρονης κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής πραγματικότητας. Πρωτοεκδόθηκε στη χώρα μας από τον οίκο του Στέλιου Ανεμοδουρά το Μάιο του 1975 σε μηνιαία συχνότητα και με έναν τίτλο που παρέπεμπε στην πρόσφατη δικτατορία («Η Χούντα κάνει Κίνημα») αλλά η αυθεντική ονομασία της ιστορίας ήταν «Il Dittatore», απ’ το Ιταλικό τεύχος του Ιανουαρίου 1974 των εκδόσεων ‘Dardo’.

Ο κατεργάρης ‘Jonny Logan’ (‘Giovanni Loganetti’) και η παρέα του (ο ‘Καθηγητής’, ο μάγος ‘Πουφ’, η ‘Γιαγιά’, οι ‘Μαρτίνο’, ‘Αναρχικός’, ‘Αύγουστος’, ‘Φιλόσοφος’, ‘Κλεμεντίνο’, ‘Στραβός’, ‘Γορίλας’, ‘Μπεν’ και ο τετραπέρατος γάτος ‘Αριστείδης’)  που επονομάζονται ‘Κυνηγοί Απατεώνων’ (‘C.T’) και ζουν στο Μιλάνο, είναι μια πρωτότυπη δημιουργία των Ιταλών Romano Garofalo (σεναριογράφος γεννημένος το 1941) και Leone Cimpellin (εικονογράφος γεννημένος το 1926) Η σειρά, πιθανότατα εμπνευσμένη από την νεώτερή της και παρόμοιου περιεχομένου ‘Alan Ford’ (1969) των Lucciano SecchiRoberto Raviola, παρήγαγε 77 μηνιαία άλμπουμ τα οποία εκδόθηκαν από την εταιρία ‘Dardo’ κατά το χρονικό διάστημα Ιούλιος 1972 – Δεκέμβριος 1978.

Η φυσιογνωμία του πρωταγωνιστή αποτελεί καρικατούρα του Ιταλού κωμικού ηθοποιού Gerlando Buzzanca (γεν. 1935) εμφανίζει όμως σχετική ομοιότητα και με τον Ciccio Ingrassia (1922-2003) του γνωστού δίδυμου, χωρίς ωστόσο το χαρακτηριστικό μουστάκι. Στην Ελλάδα, το πρώτο τεύχος του περιοδικού εκδόθηκε την άνοιξη του 1975 και αρχικά σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με αποτέλεσμα έπειτα από 1,5 έτος (τ. 19) οι διαστάσεις του περιοδικού να μεταβληθούν εντυπωσιακά. Γαλλία και Γιουγκοσλαβία δημοσίευσαν επίσης τις περιπέτειες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...